Μάρτυρας δακτυλοδείχνει την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines

Επανερχόμενη στις καταγγελίες για εμπλοκή ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους στην κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, η Ρωσία υποστηρίζει7F52BA6CB4CC04D2970823B70C1EF701 ότι έχει στη διάθεσή της μάρτυρα -ουκρανό στρατιωτικό που αυτομόλησε- ο οποίος κατονομάζει πιλότο ουκρανικού μαχητικού Su-25 που φέρεται να εκτόξευσε πύραυλο αέρος-αέρος σε λάθος αεροσκάφος.

 

Η ρωσική Επιτροπή Ερευνών ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές της ήλθαν σε επαφή το βράδυ της Τρίτης με έναν Ουκρανό στρατιωτικό «που επιβεβαίωσε ότι εγκατέλειψε με τη θέλησή του τη μονάδα του και έφτασε σε ρωσικό έδαφος».

«Σύμφωνα με τον μάρτυρα αυτόν, το αεροσκάφος Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση ΜΗ17 ενδέχεται να καταρρίφθηκε στις 17 Ιουλίου από ένα στρατιωτικό αεροπλάνο Su-25 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, με κυβερνήτη τον πιλότο Βολόσιν» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο μάρτυρας, ο οποίος σύμφωνα με τη Μόσχα πέρασε από ανιχνευτή ψεύδους και μπορεί να τεθεί σε πρόγραμμα προστασίας, είδε το μαχητικό να απογειώνεται από την αεροπορική βάση όπου εργαζόταν και ο ίδιος, κοντά στο Ντιπροπετρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Υποστήριξε μάλιστα ότι είδε πως το αεροπλάνο ήταν οπλισμένο με πυραύλους αέρος-αέρος R-60, ενώ οι αυτονομιστές αντάρτες δεν διαθέτουν αεροπορικά μέσα.

«Ο μάρτυρας παρατήρησε αμέσως πως όταν επέστρεψε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο οι πύραυλοι έλειπαν και ότι άκουσε καθαρά τον πιλότο Βολόσιν να λέει σε έναν άλλο στρατιώτη: ‘Βρισκόταν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή’» συνεχίζει η Επιτροπή, η οποία δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει τις αποδείξεις της στους διεθνείς ερευνητές της υπόθεσης.

Το Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ συνετρίβη στις 17 Ιουλίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες. Τα δύο τρίτα των θυμάτων ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πτήση ΜΗ17 καταρρίφθηκε από τους αυτονομιστές με πύραυλο εδάφους-αέρος με τον οποίο τους είχε εξοπλίσει η Ρωσία.

Συνομιλίες αυτονομιστών-Κιέβου στο Μινσκ

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών για το μέλλον των αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας ξανάρχισαν την Τετάρτη στο Μινσκ, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διακοπής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας Ντμίτρι Μιρόντσικ.

Οι συνομιλίες για τον οριστικό τερματισμό των συγκρούσεων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους τους τελευταίους οκτώ μήνες ξεκίνησαν γύρω στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), κεκλεισμένων των θυρών. Οι συνομιλίες διεξάγονται στην παλαιά κατοικία του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο κέντρο του Μινσκ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο Μινσκ βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα, ο Ρώσος πρεσβευτής στο Κίεβο Μιχαήλ Ζουράμποφ, η εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Χάιντι Ταλιαβίνι, καθώς και εκπρόσωποι των αυτονομιστών ανταρτών, μεταξύ των οποίων και ο Αντρέι Πουσίλιν της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για διπλωματικά θέματα, Βαλέρι Τσάλι, είχε δηλώσει ότι «δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα» από σήμερα. Οι συνομιλίες, συνέχισε, θα ξεκινήσουν σήμερα «για να δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα το βράδυ της Παρασκευής».

Ο Τσάλι δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο οι πολιτικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με τη συμμετοχή της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Φρανσουά Ολάντ.

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο είπε από την πλευρά του ότι την Τετάρτη θα συζητηθεί το θέμα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκτός από την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου -θέματα στα οποία και οι δύο πλευρές εμφανίζονται να συμφωνούν- οι αντάρτες ζητούν επίσης να ξαναρχίσει από το Κίεβο η χρηματοδότηση των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους (διακόπηκε στα μέσα Νοεμβρίου) αλλά και να χορηγηθεί «ειδικό καθεστώς» στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο.

Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες παραβίασαν αυτές τις συμφωνίες όταν, στις αρχές, Νοεμβρίου, οργάνωσαν εκλογές στις περιοχές τους.