Ελλάδα:Συκοφαντίες, αλληλοκατηγορίες και αθλιότητες λίγο πριν τη 2η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου

Μέσα σ’ ένα ζοφερό πολιτικό κλίμα, που «όμοιό του δεν έχουμε ζήσει τα τελευταία 40 χρόνια», όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, η Βουλή καλείται σε λιγότερες από 24 ώρες να προχωρήσει στην 2η ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας.×ÁÚÊÁËÇÓ Ð ÊÁÔÁÈÅÓÇ ÓÔÏÍ ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁ ÃÉÁ ÔÇÍ ÁÐÏÐÅÉÑÁ ÄÙÑÏÄÏÊÉÁÓ ÔÏÕ

Η 1η ψηφοφορία την περασμένη Τετάρτη ήταν ανεπιτυχής. Την υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα υποστήριξαν 160 βουλευτές. «Παρών» δήλωσαν 135, που ισοδυναμεί με αρνητική ψήφο. Και 5 απουσίασαν. Ανεπιτυχής αναμένεται να είναι και η 2η ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, αφού και πάλι το απαιτούμενο όριο είναι οι 200 ψήφοι.

Το ενδιαφέρον, αλλά και οι καταγγελίες, οι ψίθυροι, οι υπαινιγμοί και οι προειδοποιήσεις, εστιάζονται σε βουλευτές από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξαρτητοποιηθέντες, οι οποίοι στην 1η ψηφοφορία δήλωσαν «παρών».

Αυτοί αποτελούν και την μόνη «δεξαμενή» από την οποία μπορεί ρεαλιστικά να προκύψουν τόσοι, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων που απαιτούνται στην 3η ψηφοφορία στις 29 του μηνός.

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, κατήγγειλε απόπειρα χρηματισμού του προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου. Σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη την ίδια μέρα, ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος είπε ότι η παγίδευση του φερόμενου ως δράστη με οπτικοακουστικά μέσα σε χώρο κεντρικού ξενοδοχείου έγινε εν γνώσει του και ότι το υλικό αυτό παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Το υλικό έφτασε και στα χέρια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος αρνήθηκε να το παραλάβει και να το ανοίξει, θεωρώντας το «προϊόν αποκτηθέν με παράνομο τρόπο», και το απέστειλε αμέσως στις εισαγγελικές αρχές.

Το βράδυ σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού ο κ. Χαϊκάλης είπε ότι το πρόσωπο που προσπάθησε να τον χρηματίσει είναι από τον τραπεζικό χώρο και ότι λειτουργούσε «για λογαριασμό του Πρωθυπουργού».

Άμεση ήταν η έκτακτη ανακοίνωση των πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου με την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά:

«Η απόλυτη συκοφαντία και αθλιότητα στην κορύφωσή τους. Ο Πρωθυπουργός καταθέτει άμεσα μήνυση και ζητά την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, το άσχημο πολιτικό κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο με την από κοινού ανακοίνωση δύο ανεξάρτητων βουλευτών, των κ.κ. Θεόδωρου Παραστατίδη (πρώην του ΠΑΣΟΚ) και Οδυσσέα Βουδούρη (πρώην της ΔΗΜΑΡ), που φέρεται να είναι κοντά σε συμφωνία συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι όποιος βουλευτής καταψήφισε πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2015, και την περασμένη Τρίτη ψήφισε υπέρ της προεδρικής υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα, είναι ύποπτος χρηματισμού.

Αυτό, προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Σπύρου Λυκούδη και του Γρηγόρη Ψαριανού, βουλευτών που αποχώρησαν από την ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι χαρακτήρισαν τους δύο συναδέλφους τους «άθλιους συκοφάντες», και «πολιτικά σκουλήκια».

Ο Σπύρος Λυκούδης, μαζί με τον Χρήστο Αηδόνη, ανεξάρτητος προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, είπαν ότι θα καταθέσουν μήνυση εναντίον των Παραστατίδη-Βουδούρη οι οποίοι, έκτοτε, επιχείρησαν να ανασκευάσουν την αρχική τους ανακοίνωση λέγοντας ότι «δεν είχαμε σκοπό να θίξουμε κανέναν συνάδελφό μας».

Επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποστασιοποιήθηκε από τους δύο βουλευτές, καταδικάζοντας την ανακοίνωσή τους περί χρηματισμού όσων ψήφισαν εναντίον του προϋπολογισμού και υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Εν τω μεταξύ, κατόπιν αδείας των εισαγγελικών αρχών, δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του προσώπου που φέρεται να επιχείρησε να χρηματίσει τον βουλευτή και ηθοποιό Παύλο Χαϊκάλη προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της εκλογής νέου Προέδρου. Πρόκειται για τον τραπεζικό κ. Γιώργο Αποστολόπουλο, ο οποίος προσήλθε το Σάββατο στην Εισαγγελία, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του και έδωσε κατάθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αποστολόπουλος, που μέχρι πρόσφατα ήταν σύμβουλος και συνεργάτης του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου αλλά και προσωπικός φίλος του Παύλου Χαϊκάλη, κατέθεσε ότι ο βουλευτής είναι εκείνος ο οποίος τον προσέγγισε, με το σκεπτικό ότι σκεφτόταν να ψηφίσει υπέρ του υποψηφίου Προέδρου με το αζημίωτο. Ο τραπεζίτης φέρεται να κατέθεσε ότι πήγε στη συνάντηση διότι πρόθεσή του ήταν να δει μέχρι που ήταν διατεθειμένος να φτάσει ο Χαϊκάλης.

Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε σήμερα στον Εισαγγελέα ο κ. Χαϊκάλης. Εφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από την δικηγόρο του, Έλενα Τζούλη, σύζυγο του προέδρου του κόμματός του κ. Καμμένου, η οποία είπε ότι ο πελάτης της ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, προκειμένου να εξακριβωθεί το πρόσωπο που επικοινωνούσε μαζί του το επίμαχοι διάστημα.

Για κατάθεση προσήλθε το απόγευμα στο Εφετείο της Αθηνας και ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υποστήριξε ότι το καταγγελλόμενο πρόσωπο για την προσπάθεια δωροδοκίας, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, είχε «παγιδεύσει» με κοριό και κάμερα το χώρο όπου θα συναντιόταν με τον κ. Χαϊκάλη για να καταγράψει τη συνομιλία, ενώ παράλληλα είχε συνεργάτες του να παρακολουθούν ότι ελέγετο.

Σε ερώτηση του εισαγγελέα πώς εξηγεί ένας άνθρωπος που αποπειράται να δωροδοκήσει έναν βουλευτή να θέλει να έχει και ντοκουμέντα από τις επαφές του, ο κ. Καμμένος απάντησε ότι νομίζει ότι ο Γιώργος Αποστολόπουλος ήθελε να τους εκβιάσει.