Ο Α.Σαμαράς προτείνει εκλογή Προέδρου τώρα και εκλογές τέλος του 2015

Με έκτακτο διάγγελμά του σήμερα, Κυριακή, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι «ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές, και έχει δίκιο». Ταυτόχρονα, προτείνει τρόπο για να βγει, όπως λέει, η χώρα από το αδιέξοδο, εκλέγοντας τώρα νέο Πρόεδρο και συμφωνώντας στην τέλεση εκλογών προς το τέλος του 2015.ΣΑΜΑΡΑΣ Α  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

«Από την πλευρά μας – συνεχίζει – κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της Χώρας, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Πρέπει να μη γίνουν εκλογές. Πρέπει να τερματισθεί η πολιτική αβεβαιότητα».

Τα προβλήματα της χώρας, τονίζει, δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο.

«Ούτε και μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας».

Κατά τον κ. Σαμαρά σ’ αυτό το άθλιο, όπως το ονόμασε, σκηνικό, «δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος», εννοώντας τον κ. Καμμένο που έχει δηλώσει ανοικτά ότι μετεκλογικά θα στηρίξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα. Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης», υπογραμμίζεται στο έκτακτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου, ενδεικτικό και αυτό της έντασης που επικρατεί σε όλο το πολιτικό φάσμα τις τελευταίες μέρες, με άμεση αντανάκλαση στην ίδια την κοινωνία.

Η πρόταση του κ. Σαμαρά, καταλήγοντας, είναι «πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015».

Μέχρι τώρα, η θέση του πρωθυπουργού ήταν να εκλεγεί Πρόεδρος από αυτήν την Βουλή, και η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της μέχρι ολοκλήρωσης του 4ετούς κύκλου της στα μέσα του 2016. Η αναφορά του, για πρώτη φορά, σε εκλογές έστω στο τέλος του 2015, υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε πριν, κρίνεται ότι στόχο έχει να αποκλιμακώσει την τωρινή έκρυθμη κατάσταση και να δημιουργήσει πιο ευνοϊκό κλίμα τουλάχιστον για την τελευταία ψηφοφορία στις 29 του μηνός.

Ο Βασίλης Οικονόμου, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, τώρα ανεξάρτητος, αντέδρασε θετικά στην νέα τοποθέτηση Σαμαρά, που πιστεύει ότι είναι κοντά στην πρόταση που διατύπωσαν 8 συνάδελφοί του που επίσης έφυγαν από το ίδιο κόμμα, για εκλογή Προέδρου τώρα και κοινή συμφωνία ακολούθως για καθορισμό ημερομηνία εκλογών το 2015.