Σαλβίνι προς Ε.Ε: Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω

Ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε και πάλι στην αντιπαράθεση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

epa07164924 Italian Deputy Prime Minister and Interior Minister, Matteo Salvini during a press conference after the arrival of 51 migrants coming from reception centers in Niger and identified by the UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), at the airport of Pratica di Mare, near Rome, Italy, 14 November 2018. According to reports, the migrants, who were taken away from Libyan prisons by the UNHCR and evacuated to a transit center in Niger, arrived on the day to Italy, which is waiting for other European countries to give the availability to accept a quota. EPA/ETTORE FERRARI

«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Δεν κάνουμε βήμα πίσω διότι τα χρήματα που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό αφορούν την υγεία και το δικαίωμα στην υγεία δεν μπορεί να θιγεί. Υπάρχει μια συνολική ιδέα για την Ιταλία που αναπτύσσεται», τόνισε ο Σαλβίνι.

Την ίδια ώρα, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε ότι, «αν πρόκειται για το συμφέρον των Ιταλών, δεν θα γίνουν υποχωρήσεις». Παράλληλα, όμως, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από πνεύμα υπευθυνότητας» και πως «δεν υπάρχει καμία υποτιθέμενη ανταρσία κατά των κοινών κανόνων».

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι «με την Ευρώπη υπάρχει ένας κοινός στόχος» και αυτός είναι «η καταβολή προσπάθειας για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

Σύννεφα διχασμού πάνω από τον κυβρνητικό συνασπισμό

Πάντως , η  κυβερνητική πλειοψηφία διχάστηκε εκ νέου το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της Ιταλίας, εντείνοντας έτσι τις αμφιβολίες για τη μακροβιότητα της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία σε μια χώρα-ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρότι η ιταλική κυβέρνηση παρουσιάζεται ενωμένη στη σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες ως προς τη δημοσιονομική ορθοδοξία, ο γάμος ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») και τη Λέγκα (άκρα δεξιά) χαρακτηρίζεται από εντάσεις σε πολλαπλά μέτωπα, για παράδειγμα γύρω από το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο συζητείται το τρέχον διάστημα στην κάτω Βουλή.

Το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  η Βουλή ενέκρινε, παρά την αντίθετη θέση της κυβέρνησης, μια τροπολογία με στόχο να εξαιρεθεί η κατάχρηση κεφαλαίων από το πεδίο εφαρμογής του νόμου.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική, αλλά για το M5S, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φταίξιμο ανήκει στους κοινοβουλευτικούς της Λέγκας, που προφανώς ήθελαν να αποτρέψουν τις διώξεις δύο ηγετικών στελεχών του ακροδεξιού κόμματος από τη δικαιοσύνη.

Ο επικεφαλής της Λέγκας, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε την κίνηση «λάθος» και «ατύχημα» εκφράζοντας τη βούλησή του να μην έχει συνέπειες για την κυβερνητική συμμαχία.

Πολλοί στην Ιταλία πάντως θεωρούν πως αυτή, η νιοστή σύγκρουση στις τάξεις της πλειοψηφίας, έπειτα από εκείνες που προηγήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα της δικαιοσύνης, ή για τη στροφή στην «ασφάλεια», και τη συνεπακόλουθη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ρώμης, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του πόσο αδύναμη είναι η συμφωνία που έκλεισαν για να κυβερνήσουν δύο πολύ διαφορετικά κόμματα, αντίπαλα στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Για τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «ο γάμος ανάμεσα στη Λέγκα και στο M5S είναι καταδικασμένος σε αποτυχία». Ο ίδιος θύμισε ότι το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia, FI, δεξιά) συγκυβερνά με τη Λέγκα σε πολλές περιοχές και θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει επίσης τα ηνία της κεντρικής κυβέρνησης. Έκανε λόγο για μια «συμμαχία που νικάει» σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη.

Η συμμαχία Λέγκας-FI και άλλων μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, συγκεντρώνοντας το 37% των ψήφων (εκ του οποίου το 17,35% έλαβε η Λέγκα και το 14% το FI), χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Έπειτα από παζαρέματα που κράτησαν καιρό, ο Μπερλουσκόνι άφησε τον Σαλβίνι να διαπραγματευθεί μόνος του μια συμφωνία με το M5S (33,5% των ψήφων).

Έκτοτε η δημοτικότητα του Σαλβίνι δεν σταματά να αυξάνεται και πλέον το κόμμα του ξεπερνά το M5S στις δημοσκοπήσεις.

Πράγμα που τροφοδοτεί τη σεναριολογία μερίδας του ιταλικού Τύπου, σύμφωνα με την οποία η πτώση της κυβέρνησης, το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές, και η ανάδειξη του Σαλβίνι στην ηγεσία της κυβέρνησης της Ιταλίας είναι ζήτημα χρόνου.

Αυτή η προοπτική «επιβάλλεται καθημερινά όλο και περισσότερο», έγραψε την Τετάρτη ο διευθυντής της εφημερίδας La Repubblica, ο Μάριο Καλαμπρέζι, σε άρθρο της σύνταξης, υπό τον τίτλο «Il Pre-Governo di Salvini» («Η προ-κυβέρνηση του Σαλβίνι», κατά τον νεολογισμό που χρησιμοποίησε).

Ο Σαλβίνι διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει, καθ’ όλη την πενταετή θητεία του κοινοβουλίου. Αλλά αρκετοί στο M5S διατηρούν τις αμφιβολίες τους.