Ώρα για τη δαιμονοποίηση του Συνεργατισμού

 

Του Κυριάκου Κυριάκου

PHOTOS 18.11.11Τώρα που ο Συνεργατισμός  κατεδαφίστηκε και έγινε για τον καθένα μας πικρή ανάμνηση, ήλθε η ώρα της απαξίωσης, του χλευασμού και της δαιμονοποίησής του. Αφού τον υπονόμευσαν, τον  υπέσκαψαν, τον διέφθειραν και τον  ξεπούλησαν όσα – όσα, τον τοποθέτησαν στα γρανάζια της ταπείνωσης και του εξευτελισμού, προφανώς  για να δικαιολογήσουν από τη μια τις άνομες πράξεις τους και από τη άλλη  να  δικαιώσουν το μεγάλο έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του λαού, χωρίς καμιά διάθεση να άγουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους κακούργησαν εναντίον του.

Ήταν ένα «βάρος» που έπρεπε να εξαφανιστεί από  προσώπου γης. Η παρουσία των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε κάθε πόλη και χωριό έδινε ανάσα στους μικροεισοδηματίες και  στήριζε  τον φτωχόκοσμο, τον μεροκαματιάρη, τον αγρότη, τον συνταξιούχο κλπ, ενοχλούσε όμως ταυτόχρονα το άπλωμα της  στυγνής τοκογλυφίας των εμπορικών τραπεζών. Ήταν αντίποδας ο Συνεργατισμός. Γι’ αυτό  άλλωστε γεννήθηκε ως τέκνο ανάγκης μέσα από το μυαλό και τις πράξεις   φωτισμένων ανθρώπων στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το ανθρώπινο πρόσωπο  του και η ευαισθησία του προς τις ανάγκες των απλών πολιτών, τις οποίες εξυπηρετούσε, χωρίς τον εκβιασμό της αρπαγής της περιουσίας τους, δεν σύναδε με τη σκληρότητα, την απονιά  και τη στυγνή εκμετάλλευση του εμπορικού τραπεζικού κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο που οι τράπεζες   υποχρεώθηκαν στην πορεία  να μεταλλάξουν κάπως τις αδίστακτες μεθόδους τους και να γίνουν  πιο προσιτές στο κοινό, αφού πάνω τους έπεφτε βαριά η σκιά του Συνεργατισμού.

Αυτή η τεράστια κατάκτηση του κυπριακού  λαού  έγινε θύμα μιας διαβολικής πλεκτάνης, που στήθηκε προ πολλού, με στόχο το ξήλωμα και την οριστική εξαφάνισή του. Η κορύφωση  των  μεθοδεύσεων ήλθε τα τελευταία χρόνια. Το ισχυρό οικονομικό κατεστημένο της Κύπρου με πρωταγωνιστή και εκτελεστή   την παρούσα κυβέρνηση, διαχειρίστηκαν  με τέτοιο τρόπο τα πράγματα,  ώστε ο θεμελιώδης αυτός πυλώνας της κοινωνίας  και της οικονομίας μας να χαθεί   χωρίς κανένας από τους  βασικούς πρωταγωνιστές   να πληρώσει για το τεράστιο κακούργημα του. Κάποιοι μάλιστα – η κοινωνία  καλά τους ξέρει- ευλόγησαν τα γένια τους με τον πιο προκλητικό τρόπο!

Αν  αναλογιστούμε ποιοί κρύβονται  πίσω από εταιρείες οι οποίες εξαγοραζαν  με δάνεια που πήραν από τον ίδιο τον Συνεργατισμό τεράστιο ποσοστό του μετοχικού του κεφαλαίου, εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε ποιοι ευνοήθηκαν και  κερδοσκόπησαν !  Ας μην ξεχνάμε και τον αρνητικό   ρόλο του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος διόριζε αβέρτα τους φίλους, κουμπάρους και συμμαθητές του, βολεύοντας ανώτερα  διευθυντικά στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας στο Συνεργατισμό δήθεν για να τον εκσυγχρονίσουν, όμως όπως διεφάνη, αντ’ αυτού  απεργάστηκαν την  καταβαράθρωσή του.

Κάποιοι άλλοι βεβαίως, που ακόμη και ως ιδεολογία ταυτίστηκαν με το Συνεργατισμό, δεν βρήκαν τη δύναμη να υψώσουν τον τόνο της φωνής τους και να αντισταθούν με κάθε μέσο στο ξεπούλημα του, αφήνοντας σωρεία ερωτηματικών να αιωρούνται για την ανεκτική τους συμπεριφορά και για τη  χλιαρή ή και σε κάποιες περιπτώσεις ανύπαρκτη αντίστασή τους στη διάλυσή του.

Τώρα που το  οικονομικό έγκλημα ολοκληρώθηκε, είναι όπως φαίνεται  η ώρα να ξεπλυθούν  και τα χέρια εκείνων που έστειλαν το Συνεργατισμό στο πυρ το εξώτερον! Με αφορμή τις ακροάσεις στην Ερευνητική Επιτροπή που συνεχίζονται, εντείνεται και κορυφώνεται συνεχώς η σκανδαλολογία εναντίον του. Πηχυαίοι  τίτλοι στα ΜΜΕ,  σκιαγραφούν καθημερινά σκανδαλώδεις συμπεριφορές και στρεβλές πρακτικές που ακολουθούνταν σε κάποιες περιπτώσεις από ορισμένα ΣΠΙ και συγκεκριμένες Επιτροπείες, όμως με τέτοια γενικευμένη διάθεση, ώστε η εξαίρεση να δημιουργεί την εντύπωση του κανόνα για ολόκληρο το Συνεργατικό οικοδόμημα.  Μόνο τα πλην του Συνεργατισμού προβάλλονται, τα συν και η για δεκαετίες, θετική προσφορά του στη ανάπτυξη της Κύπρου, τυγχάνουν πλήρους απαξίωσης και περιφρόνησης.

Στον ορίζοντα δεν διαγράφεται κανένα ίχνος πολιτικής βούλησης, όλοι  αυτοί οι κατεργάρηδες να κάτσουν στο σκαμνί και να λογοδοτήσουν  για τις ατασθαλίες, τα οικονομικά σκάνδαλα, τα  εγκληματικά λάθη, τις παραλείψεις, τους σκόπιμους ευνοιοκρατικούς διορισμούς  και για όλες τις  επαίσχυντες πράξεις τους. Αν ήθελαν να τιμωρήσουν παραδειγματικά θα έπρεπε πολλοί από αυτούς που πρωταγωνίστησαν στα σκάνδαλα που βγαίνουν στο φως  να βρίσκονταν  ήδη πίσω από τα σίδερα της φυλακής, αν υπήρχε βεβαίως σεβασμός στο περί δικαίου αίσθημα.  Αυτή η προσέγγιση είναι ενδεικτική για το τί μπορούμε να αναμένουμε και από το πολύκροτο πόρισμα που θα εκδώσει μελλοντικά η ίδια Ερευνητική Επιτροπή και πως αυτό θα αξιοποιηθεί περαιτέρω.