Τουρκία: Ελεύθερος απο χθες ο πάστορας Άντριου Μπράνσον

Την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον 2528331 image.ashxαποφάσισε χθες  τουρκικό δικαστήριο το οποίο συνεδρίασε στη Σμύρνη.

Αυτό αποτελεί ένα «μεγάλο» βήμα για την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας -ΗΠΑ και την άρση των κυρώσεων που επέβαλε ο Τραμπ εναντίον της Αγκυρας.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών, 1 μήνα και 15 ημερών στον πάστορα, την οποία ωστόσο θεωρήθηκε ότι εξέτισε το διάστημα το οποίο βρισκόταν στη φυλακή αλλά και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μετά την εξέλιξη αυτή ο πάστορας είναι ελεύθερος να ταξιδέψει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες

O Άντριου Μπράνσον παρέμενε σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και για κατασκοπεία, γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει έντονους τριγμούς στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Ο πάστορας Μπράνσον, σημειώνεται πως διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη και παρέμενε κρατούμενος για ενάμιση χρόνο, ενώ στα τέλη του Ιουλίου του επεβλήθη κατ’ οίκον περιορισμός.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο πάστορας είναι ελεύθερος να ταξιδέψει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπimage-1.ashx

O Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου μέσω Twitter.

«Οι σκέψεις μου και οι ευχές μου στον πάστορα Μπράνσον και ελπίζουμε να τον έχουμε σύντομα πίσω και ασφαλή», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο tweet του.

Ο πάστορας Άντριου Μπράνσον αναμένεται να επιστρέψει πίσω στις ΗΠΑ με αεροσκάφος του αμερικανικού στρατού, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματικοί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας εκ των αξιωματούχων επεσήμανε ότι ο Άντριου Μπράνσον θα επιστρέψει στη χώρα του σήμερα Παρασκευή.

Εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου είπε στο Reuters ότι ο πάστορας θα επιστρέψει αεροπορικώς στις ΗΠΑ με στάση στη Γερμανία, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή χρόνο της πτήσης του.

«Ανεξάρτητη» η δικαιοσύνη στην Τουρκία λέει εκπροσωπος της προεδρίας

Αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίασχολιάζοντας την .απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα ισχυρίστηκε ότι αυτή  αποτελεί την απόδειξη ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.
«Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούσαμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας εδώ και λίγο καιρό», είπε ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας.

«Όπως και τα τουρκικά δικαστήρια, η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν δέχεται οδηγίες από κανένα όργανο, αρχή, υπηρεσία ή πρόσωπο. Ορίζουμε τους δικούς μας κανόνες και λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις που αντικατοπτρίζουν τη δική μας βούληση», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπράνσον σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για την κατηγορία της τρομοκρατίας, αλλά τον άφησε ελεύθερο δεδομένου ότι είχε μείνει προφυλακισμένος – και από τον Ιούλιο ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό – για δύο χρόνια.

Ο συνήγορος του Μπράνσον, Τζέι Σέκιουλοου, ο οποίος είναι επίσης και δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ συνιστά μια σημαντική νίκη του πάστορα Μπράνσον και της οικογένειάς του. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο (Τραμπ), τα μέλη του Κογκρέσου και τους διπλωμάτες που συνέχιζαν να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Και ο ίδιος ο Μπράνσον ευχαρίστησε τον Τραμπ την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για την αμέριστη συμπαράστασή τους.