Το 2013 καταβλήθηκαν ποσά ύψους 6.469.350 ευρώ για επιδόματα εξωτερικού,


CNA_Maffbfa63a1b24aa0a7f2e02a79c93737
Την ανάγκη για επανεξέταση επιδομάτων που λαμβάνουν υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής στην Ετήσια Έκθεση του για το 2013, στις παρατηρήσεις του για το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην έκθεση γίνεται σύσταση να εξεταστεί το ενδεχόμενο συστέγασης αποστολών της Δημοκρατίας στο εξωτερικό στα οικήματα των Πρεσβειών, στα πλαίσια των νέων οικονομικών δεδομένων για οικονομική περισυλλογή.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, κατά το έτος 2013 καταβλήθηκαν ενοίκια για τα οικήματα των Πρεσβειών και των πρεσβευτικών κατοικιών, καθώς και έξοδα συντήρησης ύψους 6.129.192 ευρώ και 264.906 ευρώ σε σύγκριση με 7.217.797 ευρώ και 295.217 για το 2012, αντίστοιχα.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Πληρεξούσιου Υπουργού, τέως Υπάτου Αρμοστή στην Πρεσβεία στην Πραιτώρια, ο οποίος με απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, κατόπιν εξέτασης των κατηγοριών, υποβιβάστηκε σε κατώτερη θέση και την τοποθέτησή του στη θέση Γραμματέα Β’ ή Υποπρόξενου από τις 5.8.2014, ημέρα λήψης της απόφασης, ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει πως επειδή οι κατηγορίες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, εξουσιοδότηση με δελτία πληρωμών της πληρωμής πλαστών τιμολογίων, χωρίς τα αγαθά και οι υπηρεσίες να παρασχέθηκαν στη Δημοκρατία (€73.377), την αποδοχή χρημάτων ως δώρο από ιδιωτική εταιρεία (€4.809) και τον εξαναγκασμό Διευθυντή εταιρείας να εκδώσει τιμολόγια για το ποσό των €16.145 για δήθεν παροχή ασφάλειας κατά τη μεταφορά χρημάτων της Πρεσβείας στην τράπεζα, το ΥΠΕΞ θα πρέπει να διερευνήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα κατά πόσο προκύπτει θέμα διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Σε ό,τι αφορά στην πρεσβεία της Στοκχόλμης, σημειώνεται πως όπως αναφέρεται σε προηγούμενη έκθεση της υπηρεσίας, σύμφωνα με τις μηνιαίες καταστάσεις αναθεώρησης μετρητών παρέμεναν σε εκκρεμότητα ανεξαργύρωτες επιταγές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, αφορούσε σε μισθούς του Συμβούλου Τύπου της Πρεσβείας, το ύψος των οποίων ήταν μεγαλύτερο από αυτό που αναφερόταν στις καταστάσεις εισοδημάτων που υποβάλλονταν από την Πρεσβεία στις σουηδικές Αρχές.

Σύμφωνα με την έκθεση, μέχρι το Μάιο του 2013 το ποσό ανερχόταν σε SEK 670.230 (€77.845) και αφορούσε σε μέρος μισθών της περιόδου Δεκεμβρίου 2007 μέχρι Δεκεμβρίου του 2009. Οι πιο πάνω επιταγές αντικαταστάθηκαν με την έκδοση μιας νέας επιταγής που εξαργυρώθηκε από τον δικαιούχο τον Νοέμβριο του 2013. Το Λογιστήριο της Πρεσβείας κατέβαλε τον Ιανουάριο του 2014 ποσό ύψους €17.096 που αφορούσε σε εργοδοτικές εισφορές – κοινωνικές ασφαλίσεις του 2011 λόγω καθυστέρησης στη δήλωση της διαφοράς με τα πραγματικά εισοδήματα του λειτουργού, αναφέρεται.

Το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης όσον αφορά πιθανές πειθαρχικές ευθύνες τις οποίες ενδεχομένως υπέχουν ο τότε λειτουργός ή/και Αρχηγός της Διπλωματικής Αποστολής, οι οποίοι επέτρεπαν με τη δική τους ανοχή να δηλώνονται εισοδήματα, προς τις Κρατικές Αρχές της Σουηδίας, μικρότερα των πραγματικών, σημειώνει ο Γενικός Ελεγκτής.

Για την ανακαίνιση της πρεσβευτικής κατοικίας στην Ουάσιγκτον, αναφέρει πως παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση μέχρι την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης αφού είχαν παρέλθει πέντε σχεδόν χρόνια από τον εντοπισμό σοβαρών προβλημάτων. Προστίθεται πως αρχικά η ευθύνη ανατέθηκε στο Τμήμα Δημοσίων Εργων, ακολούθως στο Υπουργείο Εξωτερικών και μετά ξανά στο Τμήμα Δημοσίων Εργων.

Σημειώνει πως διαχρονικά αναλώθηκε αρκετός χρόνος για διαφοροποιήσεις/αναθεωρήσεις των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, θεωρητικά με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης/κόστους της ανακαίνισης λόγω οικονομικής κρίσης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση της κατοικίας λόγω των καθυστερήσεων και το πρόσθετο οικονομικό κόστος από την ενοικίαση άλλης κατοικίας για τη στέγαση του Πρέσβη, το κόστος της οποίας – από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013 ανήλθε στα 926.060 δολάρια.

Σε σχέση με το γενικό επίδομα εξωτερικού και το ειδικό επίδομα εξωτερικού ο Γενικός Ελεγκτής συστήνει όπως στα πλαίσια των μέτρων οικονομικής εξυγίανσης και συγκράτησης των δαπανών του κράτους επανεξεταστεί και επανακαθοριστεί το ύψος του ποσοστού τους κατά περίπτωση θέσης στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος.

Οπως αναφέρεται, κατά το 2013 καταβλήθηκαν ποσά ύψους 6.469.350 ευρώ και 180.521 ευρώ για γενικό επίδομα εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος δυσχερούς πόστου και αφορούσε τόσο σε υπαλλήλους της εξωτερικής υπηρεσίας όσο και σε άλλους υπαλλήλους του δημοσίου που είναι αποσπασμένοι σε διπλωματικές αποστολές.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημειώνει πως ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών με επιστολή του ημερ. 30.8.2013 προς το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε το θέμα επανεξέτασης της παραχώρησης του γενικού επιδόματος εξωτερικού με την αναλογική μείωση του, στη βάση της κλίμακας του λειτουργού, της κατάργησης του επιδόματος δυσχερούς πόστου για τους Αρχηγούς Διπλωματικών Αποστολών και της αναθεώρησης του ύψους του γενικού επιδόματος εξωτερικού ανά χώρα για να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

Σε σχέση με το επίδομα ενοικίου αναφέρεται πως υπό το φως της σημερινής οικονομικής κατάστασης του κράτους θα πρέπει να επανεξεταστούν και επανακαθοριστούν περιορισμοί και όρια στις διατάξεις παραχώρησης του επιδόματος ενοικίου εξετάζοντας όχι μόνο όσον αφορά τα ανώτατα ποσοστά συνεισφοράς από μέρους των υπαλλήλων αλλά και τον καθορισμό των ανώτατων ποσών από μέρους του κράτους κατά περίπτωση χώρας.

Επίσης γίνεται σύσταση για αναθεώρηση του σχεδίου εκπαιδευτικού επιδόματος και για καθορισμό, μεταξύ άλλων, πλαισίων και κριτηρίων όσον αφορά στο ανώτατο ύψος που επιδόματος που καταβάλλεται ετησίως ανά τέκνο σε σχέση και με τη χώρα που υπηρετεί ο υπάλληλος και να επανεξεταστούν οι διατάξεις για έξοδα οικοτροφείου, με γνώμονα ότι η χρήση του εκπαιδευτικού επιδόματος θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, λογικότητα και φειδώ.