Ζεύγος Αυστριακών έρχεται από το 1995 στην Κύπρο για τουρισμό

Εργάστηκε στα μεταλλεία της Κύπρου και δηλώνει «Καλαβασιώτης»

Λειτουργός του ΚΟΤ βρέθηκε πρόσφατα στη Λάρνακα για να συναντήσει τον κύριο Oscar Kortan και τη σύζυγο του Edith, οι οποίοι έρχονται ανελλιπώς στην Κύπρο για διακοπές από το 1995.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τους συναντήσαμε στον κήπο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν και αμέσως σκεφτήκαμε πως πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση τουριστών που έρχονται στο νησί μας για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα μας. Ήμασταν όμως πολύ λανθασμένοι.Μόλις μας είδε μας φώναξε στα Ελληνικά «Καλώς ήρθατε φίλοι μας»!!

Εμείς ενθουσιαστήκαμε και τον ρωτήσαμε επίσης στα Ελληνικά αν είναι από τη Βιέννη, και μείναμε έκπληκτοι από την απάντηση του η οποία ήταν: «Εγώ είμαι Καλαβασιώτης» και συνεχίσαμε τη συζήτηση μας στα Ελληνικά αφού ο κύριος Kortan είναι άριστος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας.

Ο κύριο Kortan γεννήθηκε στην Αυστρία το 1928. Με την ειδικότητα του Μηχανολόγου/Γεωλόγου, είχε ήρθε στην Κύπρο το 1954 για να εργαστεί για την Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρεία και έμεινε μέχρι το 1971.

Εγκαταστάθηκε στην Καλαβασό και εργάστηκε στα Μεταλλεία Χαλκού στην Πέτρα, Πλατιές, Μούσουλο και Μαύρη Συκιά.

Ακολούθως εργάστηκε στα Μεταλλεία του Βασιλικού, Καμπιών, Μιτσερού και Αγροκηπιάς.

Το 1959 προσλήφθηκε από την Κυπριακή Εταιρεία Μεταλλείων και εργάστηκε στο Μαυροβούνι, την Λεύκα και τη Σκουριώτισσα.

Τα Μεταλλεία αποτελούσαν τότε το 50% του Εθνικού πλούτου του νησιού.

Έπρεπε να μάθει την Ελληνική γλώσσα αφού όλες οι αναφορές που έκανε προς τη Διεύθυνση γινόντουσαν στα Ελληνικά.

Τόση ήταν η αγάπη του για τη γλώσσα μας που κάθε βράδυ πήγαινε στον κινηματογράφο του χωριού και παρακολουθούσε Ελληνικές ταινίες για να μάθει σωστά την προφορά.

Τότε στα Μεταλλεία εργαζόντουσαν τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι με τους οποίους συνεργάστηκε αρμονικά χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα μεταξύ τους.

Μας είπε χαρακτηριστικά ότι με τους Τουρκοκύπριους συνεννοείτο στα Ελληνικά.Υπήρξε ευημερία και στις δύο κοινότητες αφού πολύς κόσμος εργοδοτείτο στα Μεταλλεία και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί έγινε η Τουρκοανταρσία του 1963.Δεν αποδέχεται το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Τουρκία μπορεί να εισβάλει σε μιαν άλλη και να μην τιμωρείται, επεσήμανε δε ότι όταν μια κατάσταση παραμένει στάσιμη (όπως το κυπριακό πρόβλημα), με την πάροδο του χρόνου γίνεται πλέον μόνιμη και ο κόσμος συμπεραίνει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι για πάντα.

Δεν θα πάει ποτέ στα κατεχόμενα αφού δεν διανοείται να δείξει στους Τούρκους το διαβατήριο του. Μόνο όταν λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα με τα οδοφράγματα ανοικτά θα περάσει την πράσινη γραμμή στη βόρεια πλευρά του νησιού. Ο κύριος Kortan αγαπά πολύ την Κύπρο και την νοιώθει σαν δεύτερη πατρίδα του.

Θυμάται με νοσταλγία πόσο φιλικοί και φιλόξενοι ήταν οι Κύπριοι στους οποίους συμπεριφερόταν με τον ίδιο σεβασμό είτε ήταν εργάτες, είτε Διευθυντές αφού γι αυτόν σημασία είχε ο άνθρωπος και όχι η θέση που κατείχε.

Δημιούργησε φιλίες οι οποίες κρατούν μέχρι σήμερα και έχει ακόμα επαφή με πολύ κόσμο. Αυτό που τον κάνει να έρχεται και να ξαναέρχεται στην Κύπρο εκτός από το ότι εδώ παντρεύτηκε και εδώ γεννήθηκε το παιδί τους, αγάπησε τον τόπο μας και τους ανθρώπους του και ας έζησε στην αρχή χωρίς ρεύμα και τρεχούμενο νερό.

Όσο ζει, μας δήλωσε, και του το επιτρέπει η υγεία του, θα κάνει τις διακοπές του στο νησί μας με τη σύνταξη που παίρνει από την Κύπρο. Μας συμβουλεύει να αναπτύξουμε τον τουρισμό των Μεταλλείων ώστε να γίνουν επισκέψιμα, αφού υπάρχουν χιλιάδες γεωλόγοι και πανεπιστήμια διεθνώς που ασχολούνται με τα Μεταλλεία και μπορούν να φέρουν εισόδημα στο νησί.

Η εισήγηση του αξίζει να μελετηθεί και αξιοποιηθεί αφού η Κύπρος προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη γεωλογία της και ιδιαίτερα για το μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό φαινόμενο του Τροόδους με το Οφιολιθικό του Σύμπλεγμα που χρονολογείται σε βάθος αιώνων όπως και για τον χαλκό της που από το 2500πχ κατάκτησε το εμπόριο της Μεσογείου.