Σε 6ημερη κράτηση ο Ζήνωνας Αχιλλίδης του ΤΕΠΑΚ

tepak-akinitaΑρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση έκδοσης πλαστών τραπεζικών εγγυητικών επιστολών ο 44χρονος Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ, Ζήνωνας Αχιλλίδης ο οποίος σήμερα οδηγήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την 6ήμερη κράτησή του.

Για την ίδια υπόθεση καταζητείται ο 51χρονος ιδιοκτήτης των εταιρειών που ανέλαβαν τα έργα δυο κτιρίων του Πανεπιστημίου κι ο όποιος φαίνεται να έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, μετά από καταγγελία για πλαστές τραπεζικές εγγυητικές επιστολές, που αφορούσαν το κτίριο “Συμέων” και το κτίριο “Καλυψώ”, διαπιστώθηκε από έρευνες ότι μόνο η μια από τις τέσσερις εγγυητικές επιστολές, που είχαν εκδοθεί σε περίοδο 2 περίπου χρόνων, ήταν αυθεντική.

Ο ύποπτος στην κατάθεσή του ανέφερε πως δεν κατασκεύασε σε καμία περίπτωση πλαστές εγγυητικές επιστολές και ότι αυτές που του παρουσιάζονταν από τον υπεύθυνο των εταιρειών φαίνονταν να ήταν γνήσιες.

Ο 51χρονος ιδιοκτήτης των δυο εταιρειών, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, φαίνεται ότι χθες εγκατέλειψε την Κύπρο και πρόσθεσε οι προσπάθειες επικεντρώνονται στον εντοπισμό και σύλληψή του, ώστε να ολοκληρωθούν οι έρευνες το συντομότερο δυνατόν.

Ανέφερε ακόμη ότι για την υπόθεση εξετάζονται αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εξάλλου, στο δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης είπε πως η υπόθεση καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ στις 14 Νοεμβρίου και όπως διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις, το 2009 το ΤΕΠΑΚ κατέβαλε στις δυο εταιρείες χρηματικό ποσό 404,534 ευρώ και 456,614 ευρώ αντίστοιχα, ως προκαταβολές για οικοδόμηση και ενοικίαση των δυο κτιρίων.

Η πρώτη εταιρεία είχε παραδώσει τον ίδιο χρόνο στο Πανεπιστήμιο μια εγγυητική τραπεζική επιστολή για το ποσό της προκαταβολής, ενώ το έτος 2010 δεν εξασφαλίστηκε ανανεωτικό εγγυητικό έγγραφο όπως έπρεπε, αλλά εκδόθηκαν δυο εγγυητικές επιστολές για τα έτη 2011 και 2012. Όταν το Δεκέμβριο του 2013 το Πανεπιστήμιο ζήτησε να ρευστοποιήσει εγγυητική, η τράπεζα ενημέρωσε πως πέραν του 2009, δεν είχε εκδοθεί από πλευράς της άλλη εγγυητική για το συγκεκριμένο ποσό.

Από περαιτέρω έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εντοπίστηκε και 3η εγγυητική τραπεζική επιστολή της δεύτερης εταιρείας, η οποία ωστόσο δεν είχε εκδοθεί από την τράπεζα, αλλά ήταν και αυτή πλαστή.

Για την υπόθεση λήφθηκαν μέχρι στιγμής επτά καταθέσεις και έχουν διενεργηθεί δυο έρευνες, δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων, ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 24 καταθέσεις.

Η Αστυνομία ζήτησε την 8ήμερη κράτηση του υπόπτου, ωστόσο δικαστήριο αποφάσισε όπως ο 44χρονος τεθεί υπό κράτηση για 6 μέρες.