Δυσοίωνες δημοσκοπήσεις για τον Ερντογάν

Δύο γύροι θα υπάρξουν για τις προεδρικές εκλογές της 24ης2434980 Ιουνίου, σύμφωνα με αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης την οποία προβάλλουν τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ δηλώνει ότι σύμφωνα με τις δικές τους δημοσκοπήσεις ο Ταγίπ Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας ερευνών IE τα οποία ανακοίνωσε μέσω του τουίτερ, κανένα κόμμα και καμιά συμμαχία δεν καταφέρνει να πάρει την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ η εκλογή του προέδρου θα πάει σε δεύτερο γύρο.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα λάμβανε 44% και το ΑΚΡ 42%. Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ λαμβάνει 48% και η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης 37% ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα HDP 12,8%. Τα ίδια αποτελέσματα δείχνουν τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν να έχουν πέσει από το 52% που ήταν στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Απρίλιο στο 44% στη δημοσκόπηση του Μαϊου.

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι τα δικά του ποσοστά του μόλις ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία ήταν στο 30% και τώρα είναι πάνω από 30%.

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μαχίρ Ουνάλ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις δικές τους δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του κόμματος είναι 46-48% ενώ τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία είναι 54-56%.

Εξάλλου σύμφωνα με παλαιότερες δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν είναι δύσκολο να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Sonar πριν μια βδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να υπολογίζει σε ένα ποσοστό γύρω στο 42%, που όμως δεν του επιτρέπει να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, αφού θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 50% συν μία ψήφο.

Εάν δεν τα καταφέρει, ο Ερντογάν θα βρει στον δεύτερο γύρο απέναντί του τον δεύτερο ισχυρότερο υποψήφιο, που σύμφωνα με την ίδια σφυγμομέτρηση, θα είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Ιντζέ οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%, σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα μπροστά από την «Τουρκάλα Λεπέν», την εθνικίστρια υποψήφια του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ (21%).

Σημειώνεται ότι, την περασμένη βδομάδα, η Ακσενέρ δήλωσε ότι εάν περάσει ο Ιντζέ στον δεύτερο γύρο, θα τον στηρίξει και δεν αποκλείεται ο αντίπαλος του Ερντογάν να κατακτήσει τελικά την πλειοψηφία.

Μπορεί κόμματα της αντιπολίτευσης να κατεβαίνουν με διαφορετικούς προεδρικούς υποψηφίους, φαίνεται ωστόσο ότι έχουν ένα σημείο συναίνεσης: Ότι στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει δεύτερος γύρος θα στηρίξουν τον αντίπαλο του Ερντογάν.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε χθες από την πλευρά του ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 54-56%.

Εκτός από τους Ιντζέ και Ακσενέρ, που ελπίζουν σε μονομαχία με τον Ερντογάν, υποψήφιος είναι και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP, ο οποίος βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο στη φυλακή κατηγορούμενος για «υποστήριξη της τρομοκρατίας» και ο οποίος συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση του Sonar ένα ποσοστό γύρω στο 11%.

Το HDP ευελπιστεί να πιάσει το όριο εισόδου στην τουρκική βουλή, όπου επίσης κλυδωνίζεται η απόλυτη πλειοψηφία του κόμματος του Ερντογάν.

Ο εφιάλτης του  Ερντογάν

Εφτά κόμματα διεκδικούν τις 600 θέσεις στην τουρκική εθνοσυνέλευση,  οι οποίες πραγματοποιούνται την ίδια μέρα με τις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, εκτιμήσεις τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να πάρει μαζί με το σύμμαχο ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ την πλειοψηφία των εδρών της βουλής, παρότι αναμένει να εκλεγεί στην προεδρία, και γι’ αυτό ετοιμάζει και σχέδιο Γ.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANKA, ο Ερντογάν έχει ενώπιόν του έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Καλό Κόμμα (IYI Parti) της Μεράλ Ακσενέρ προβλέπεται να πάρει 70% από το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί περνώντας το εκλογικό όριο του 10%.

Αν και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο του 10% και μπει στη βουλή, τότε οι βουλευτές του ΑΚΡ θα κυμαίνονται μεταξύ 220-240 λένε οι ίδιες εκτιμήσεις. Όσο για τις έδρες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προβλέπονται συνολικά γύρω στις 340. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο Γ, που είναι να γίνουν ξανά εκλογές, εφόσον η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν θα μπορεί να ψηφίσει καμιά νομοθεσία με τα κυβερνώντα κόμματα να έχουν την μειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει σταθερότητα και θα δυσκολευτεί το έργο του Προέδρου, λένε οι ίδιες πηγές.

Το σχέδιο Α του ΑΚΡ που είναι τώρα σε εφαρμογή είναι να κερδίσει την πλειοψηφία στη βουλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, γι’ αυτό και επικεφαλής στα ψηφοδέλτια είναι ακόμη και ονόματα τα οποία θα διοριστούν στη συνέχεια Υπουργοί. Μετά την εκλογή τους θα παραιτηθούν από βουλευτές και θα συμπεριληφθούν στο νέο Υπουργικό.

Αναμένεται ότι τουλάχιστον δέκα βουλευτές θα παραιτηθούν για να πάρουν θέσεις στην Κυβέρνηση Ερντογάν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ερντογάν ετοίμασε με τέτοιο τρόπο τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών, ώστε να ηγούνται σημαντικές προσωπικότητες του κόμματός του στις περιφέρειες που είναι ισχυρά το φιλοκουρδικό κόμμα αλλά και το Καλό Κόμμα.