Μείωση κατά 37% στην τιμή του αργού στην Κύπρο, όμως οι εταιρείες…γλεντούν!

 

Το Bloomberg προβλέπει τη μείωση να πέφτει στο 40%

Επικρίσεις από ΑΚΕΛ και Ευρωκο

 

Σε ελεύθερη πτώση εξακολουθούν να βρίσκονται οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, την ίδια ώρα που στην Κύπρο οι εταιρείες κάνουν παιγνίδια εντυπωσιασμού με ανεπαίθητες έως καθόλου μειώσεις στι τιμές απλώς για να αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται κάθε φορά από τους καταναλωτές. 56781ECCC913F5031B59028041D8A438Τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου του αργού το τελευταίο 24ωρο υποχώρησαν κατά 2,6%, καταγράφοντας πτώση στα 67,19 δολάρια ανά βαρέλι.Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη 1,72 δολάρια ή 2,4% στα 70,82 δολάρια.
Το Bloomberg αναφέρει πως το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει κατά 37% από τις αρχές του 2014, ενώ επικαλείται απόψεις ειδικών σύμφωνα με τους οποίους η τιμή του βαρελιού δύναται να υποχωρήσει και χαμηλότερα από τα 40 δολάρια το βαρέλι. Ο υπουργός Εμπορίου και η Υπηρεσία του συνιστούν στον κόσμο να ερευνά πιο πρατήριο πωλεί φθηνότερα για να προμηθεύονται καύσιμα, αντί να προχωρήσουν στη λήψη αυστηρών μέτρων για να εξαναγκάσουν τις εταιρείες να περιορίσουν την κερδοσκοπία και να καθορίσουν τιμές που να ανταποκρίνοται με τις μειώσεις της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου.

Το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου η τιμή του πετρελαίου διεθνώς ήταν γύρω στα 112 δολάρια το βαρέλι. Μέσα του Οκτώβρη έπεσε στα 93 και σήμερα κυμαίνεται γύρω και κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Έχουμε δηλαδή μια μείωση διεθνώς κοντά στο 40% τη στιγμή που η αντίστοιχη μείωση στην Κύπρο μόλις που προσεγγίζει το 10%.

<<Δυστυχώς, η Κύπρος για πολλοστή φορά, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ξαναζεί το ίδιο έργο. Δηλαδή όταν οι τιμές των καυσίμων  αυξάνονται στις διεθνείς αγορές, οι εταιρείες τις αυξάνουν και στην Κύπρο σχεδόν αυθημερόν. Όταν οι τιμές πέφτουν, η ανάλογη προσαρμογή στην Κύπρο γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση.
Εκτός όμως από την καθυστέρηση στις μειώσεις των τιμών, γεγονός  που κάποιος μπορεί να το μεταφράσει σε κερδοσκοπία, οι ίδιες οι μειώσεις δεν είναι αντίστοιχες των μειώσεων στις τιμές διεθνώς.
Δυστυχώς η Κύπρος εδώ και πολλά χρόνια είναι έρμαιο ολιγοπωλιακών και κερδοσκοπικών αυθαιρεσιών από πλευράς των εταιρειών πετρελαιοειδών.
Στο τέλος Ιουνίου η τιμή του πετρελαίου διεθνώς ήταν γύρω στα 112 δολάρια το βαρέλι. Μέσα του Οκτώβρη έπεσε στα 93 και σήμερα κυμαίνεται γύρω και κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Έχουμε δηλαδή μια μείωση διεθνώς κοντά στο 40% τη στιγμή που η αντίστοιχη μείωση στην Κύπρο μόλις που προσεγγίζει το 10%.
Ως ΑΚΕΛ καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει άμεσα προς άρση των όποιων στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων. Καλούμε παράλληλα την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού να προχωρήσει άμεσα σε αυτεπάγγελτη έρευνα και  να εξετάσει μεταξύ άλλων γιατί στην Κύπρο οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται ή μειώνονται ταυτόχρονα. Μήπως οι κυπριακές εταιρείες αγοράζουν, φορτώνουν, μεταφέρουν και διανέμουν τα καύσιμα στην Κύπρο την ίδια μέρα;
Γιατί επίσης οι τιμές στα πρατήρια είναι σχεδόν οι ίδιες; Πού βρίσκεται τέλος πάντων ο περιλάλητος ανταγωνισμός και μέχρι πότε ο κύπριος καταναλωτής θα είναι έρμαιο του συγκεκριμένου κερδοσκοπικού ολιγοπωλίου;>>

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟ

Το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έστω και καθυστερημένα οι μειώσεις στις τιμές των καυσίμων που έχουν προαγγελθεί θα είναι βοηθητικές για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των καταναλωτών.
Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ εξακολουθεί να εκτιμά ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις τιμές των καυσίμων. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από τις διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή ότι δεν διεξάγεται ικανοποιητικός έλεγχος στις τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να ξέρουν αν οι τιμές πώλησης καυσίμων είναι ή όχι υπέρμετρα υψηλές.
Η αδυναμία στην παρακολούθηση της διαμόρφωση των λιανικών τιμών πώλησης των πετρελαιοειδών στα πρατήρια αφήνει τους καταναλωτές εκτεθειμένους στις κερδοσκοπικές ορέξεις των εταιριών και των πρατηρίων.
Επιβάλλεται να θεσπιστούν πρόσθετες διαδικασίες ελέγχου πέραν από την επιβολή πλαφόν που υπάρχει σήμερα, προκειμένου να μπορεί το Υπουργείο Εμπορίου να παρεμβαίνει και να διορθώνει τις στρεβλώσεις στην αγορά, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ.