Την περιβόητη μεραρχία «Waffen SS» με ναζιστικές σβάστικες και όπλα εποχής αλλά και φωτογραφική έκθεση, τίμησαν στο Λβοφ (Lvov) της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί νεοναζί με την ευκαιρία των γενεθλίων του Χίτλερ στις 20 Απριλίου και την 75η επέτειο του σχηματισμού της 1ης Μεραρχίας Γαλικίας (1st Galician Division) που αποτελείτο αποκλειστικά από Ουκρανούς εθελοντές.
Ντυμένοι με ναζιστικές στολές εποχής, οι Ουκρανοί νεοναζί εξτρεμιστές κρατώντας όπλα εποχής παίρνουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν ως τις 6 Μαΐου.
Αλλά ακόμη και σε ορισμένα δυτικά Μέσα του συρμού που συνήθως καλύπτουν αποκλειστικά «ρωσικές δραστηριότητες στην Ουκρανία», περιγράφονται οι ενοχλητικές για όλους εκδηλώσεις εορτασμού για την ουκρανική μεραρχία των SS η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για το φόνο εκατοντάδων Πολωνών πολιτών στα χωριά Huta Pieniacka και Pidkamin στα 1944.
«Οι Ουκρανοί στην Λβοφ [Lvov] γιορτάζουν την 14η επέτειο της ίδρυσης της «Μεραρχίας Γαλικίας» των Waffen SS, με σβάστικες, στολές εποχής κλπ», γράφει ο Alec Luhn,ανταποκριτής στη Ρωσία της βρετανικής εφημερίδας «TheTelegraph» . Ανάλογα δημοσιεύθηκαν άρθρα και στην Guardian, τo Time, το Politico, την New York Times, και το Foreign Policy.
Στην «1st Galician Division» συμμετείχαν 80.000 εθελοντές, υπάκουαν στις εντολές του Heinrich Himmler, αρχηγού των SS και εγκληματία πολέμου που είχε τοποθετήσει επικεφαλής Γερμανούς αξιωματικούς των SS.
Η Μεραρχία Γαλικίας είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εναντίον παρτιζάνων, στην Πολωνία και την Σοβιετική (τότε ακόμη) Ουκρανία και διωγμούς εναντίον κομμουνιστών και εβραίων, από τότε που σχηματίσθηκε την Άνοιξη του 1944 ως τον Ιούλιο του 1944 που διαλύθηκε για να ενταχθεί στον ουκρανικό Εθνικό Στρατό, στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, ως την παράδοση στους Συμμάχους, στις 10 Μαΐου 1945.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ρωσική πρόταση καταδικάζοντας οποιαδήποτε προσπάθεια να «δοξάζεται ο ναζισμός και ο νέο ναζισμός και άλλες εκφράσεις που προωθούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία».
Η πρόταση είχε εγκριθεί από 133 κράτη μέλη, με μόνες τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να έχουν ψηφίσει εναντίον.