Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ εξελέγη την Πέμπτη νέος πρόεδρος της Κούβας, σε μια ιστορική μετάβαση εξουσίας από την οικογένεια Κάστρο, μετά από 60 χρόνια στην ηγεσία του κουβανικού κράτους.
Η εκλογή πραγματοποιήθηκε από την Εθνοσυνέλευση της Λαϊκής Εξουσίας, όπως ονομάζεται το κοινοβούλιο της Κούβας.Η αλλαγή στην Κούβα, όπου για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε «παιδί» της επανάστασης του 1959.
Ειδικότερα, μετά την επανάσταση του 1959, η εξουσία στην Κούβα δεν μεταβιβάστηκε παρά μόνο μία φορά: το 2006, όταν ο Φιντέλ Κάστρο, αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέδωσε τη σκυτάλη στον μικρότερο αδελφό του, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια.
Ο εκλιπών ηγέτης της επανάστασης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο και ο αδελφός του Ραούλ, ο οποίος αποχώρησε από την προεδρία της χώρας, κυβέρνησαν τη νήσο για περίπου 60 χρόνια.
Ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο στην προεδρία, δεν συμμετείχε στην επανάσταση, δεν θα φοράει στρατιωτική στολή, ούτε θα είναι ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.Ο Κάστρο θα παραμείνει ο γενικός γραμματέας, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι ο ανώτατος άρχων της πολιτικής ζωής.
Ποιος είναι ο Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ
Νούμερο δύο της κυβέρνησης στην Αβάνα από το 2013, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ είναι ένας άνθρωπος του κομματικού μηχανισμού που προετοιμάστηκε μεθοδικά για υψηλότερα αξιώματα.
Εκπροσωπούσε τακτικά την κυβέρνησή του στο εξωτερικό, ενώ οι εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης σταδιακά γίνονταν συχνότερες.
Υποστηρικτής της ανάπτυξης του διαδικτύου στην Κούβα, προβάλλει εικόνα εκσυγχρονιστή, μολονότι είναι φειδωλός σε δηλώσεις. Είναι, πάντως, σαφές πως είναι απόλυτα αδιάλλακτος απέναντι στους αντικαθεστωτικούς ή τους διπλωμάτες που επικρίνουν το πολιτικό σύστημα της Κούβας.
Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που γεννήθηκε μετά την επανάσταση θα αποπειραθεί να εδραιώσει την εξουσία του και να συνεχίσει τον «εκσυγχρονισμό» του οικονομικού μοντέλου της κουβανικής οικονομίας, το έναυσμα του οποίου έδωσε ο μικρότερος Κάστρο.
Ο κ. Ντίας-Κανέλ ήταν μέχρι πρότινος πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας.
Στην Κούβα ο πρόεδρος (του οποίου ο επίσημος τίτλος είναι «Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Κούβας») λαμβάνει ταυτόχρονα και τον τίτλο του προέδρου του υπουργικού συμβουλίου, που ισοδυναμεί με θέση πρωθυπουργού, οπότε ηγείται τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης.
Στην Κούβα ο Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ταξίδεψε την Παρασκευή στην Αβάνα για να συναντηθεί με τον νέο Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας -Κανέλ και να «επικυρώσει» μαζί του «τη συμμαχία» των δύο χωρών.
«Πάω στην Κούβα για μια επίσκεψη εργασίας, μια επίσκεψη αδελφοσύνης, για να εκφράσω αλληλεγγύη και υποστήριξη» στον Ντίας-Κανέλ, δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αεροδρόμιο του Καράκας.
Η συνάντηση των δύο προέδρων θα επιτρέψει να «οραματιστούμε το μέλλον» και «πάνω απ’ όλα να επικυρώσουμε τη συμμαχία ανάμεσα στην Κούβα και στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.
Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος διαδέχθηκε την Πέμπτη τους αδελφούς Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, η διακυβέρνηση των οποίων στη νήσο της Καραϊβικής διήρκεσε σχεδόν 60 χρόνια, δεσμεύτηκε να «συνεχίσει την επανάσταση της Κούβας σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή» αλλά και να «τελειοποιήσει τον σοσιαλισμό».
Η Κούβα και η Βενεζουέλα σύσφιξαν τις σχέσεις τους επί των ημερών του εκλιπόντος πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στην εξουσία (1999-2013), καθώς ο Τσάβες διατηρούσε στενή προσωπική σχέση με τον Φιντέλ.
Το Καράκας προμηθεύει με πετρέλαιο το νησί, ενώ η Κούβα έχει στείλει στη Βενεζουέλα εκατοντάδες γιατρούς.