Γνωστές προσωπικότητες ζητούν τον τερματισμό της απομόνωσης του Τζούλιαν Ασάνζ

Oμάδα από γνωστές προσωπικότητες, όπως μεταξύ άλλων ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Όλιβερ Στόουν, ο Ζαν Μισέλ Ζαρ αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, με επιστολή τους ζητούν από την κυβέρνηση του Εκουαντόρ να επιστρέψει στον αποκλεισμένο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο ακτιβιστή Τζούλιαν Ασάνζ το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.asanz_wikileaks

Ξεκαθαρίζουν ακόμη πως η «υπόθεση Ασάνζ» δεν ήταν απλή νομική ιστορία, αλλά αγώνας για την προστασία των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο τώρα πλέον, όταν τιμωρήθηκε για επικριτικά tweets σχετικά με την φυλάκιση του Καταλανού ηγέτη Carles Puidgemont στη Γερμανία, με στέρηση πρόσβασης στο Ίντερνετ και τις τηλεπικοινωνίες, απομονώνοντάς τον έτσι από τον έξω κόσμο. Του απαγορεύθηκε επίσης να δέχεται επισκέψεις.

Οι υπογράφοντες την επιστολή που δημοσιοποιήθηκε από διεθνή εναλλακτικά Μέσα, υπενθυμίζουν ότι υπήρξε απόφαση του ΟΗΕ που περιέγραφε την κράτηση του Ασάνζ «παράνομη» κάνοντας έκκληση για την άμεση απελευθέρωσή του» όταν είχε εγκλεισθεί στην απομόνωση των φυλακών Wandsworth του Λονδίνου, τον Δεκέμβριο του 2010, χωρίς ουδέποτε να του απαγγελθεί κατηγορία.

Ακόμη και οι σουηδικές κατηγορίες εναντίον του έχουν πλέον καταρρεύσει.

Στην επιστολή τονίζεται πως «το μόνο “έγκλημά” του είναι ότι ασκεί την αληθινή δημοσιογραφία αποκαλύπτοντας στον κόσμο τις αλήθειες που έχουν δικαίωμα και πρέπει να γνωρίζουν».

Υπενθυμίζουν ακόμη πως «ο προηγούμενος πρόεδρος του Εκουαντόρ και η τότε κυβέρνηση, με γενναιότητα αντιμετώπισαν την ενοχλητική δύναμη των ΗΠΑ δίνοντας στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο θεωρώντας τον πολιτικό φυγάδα. Αφού ο διεθνής νόμος και η ηθική ήταν με το μέρος του. Αλλά σήμερα, μετά από ασφυκτική πίεση της Ουάσινγκτον και των συνεργατών της, άλλη κυβέρνηση στο Εκουαντόρ υποκύπτει».

Στην επιστολή τονίζεται ακόμη πως «η λογοκρισία και η επίθεση στην ελευθερία έκφρασης, δεν συμβαίνει μόνον στην Τουρκία, την Σαουδική Αραβία ή την Κίνα, αλλά και στην καρδιά του Λονδίνου. Κι αν η κυβέρνηση του Εκουαντόρ δεν σταματήσει την ανάξια αυτή απόφαση, θα καταστεί ένα ακόμη από τα κράτη που απαγορεύουν την ελευθερία έκφρασης».

Γράφουν ακόμη πως «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να συμμετέχουν στην σκανδαλώδη αποσιώπηση ενός αληθινού αγωνιστή, αυτό θα σημαίνει πως η ελευθερία έκφρασης πεθαίνει και στην Ευρώπη».

Για να καταλήξουν: «Δεν πρόκειται για απλή συμπαράσταση και αλληλεγγύη. Κάνουμε έκκληση προς όλους που φροντίζουν για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα να καλέσουν επίσης την κυβέρνηση του Εκουαντόρ να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ακτιβιστή δημοσιογράφου και σφυριχτράκια με κουράγιο, υπέρ της ελευθεροτυπίας.

Αν δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης για τον Τζούλιαν Ασάνζ, τότε δεν υπάρχει για ουδένα εξ ημών- ασχέτως της διαφορετικής μας άποψης.

Καλούμε τον πρόεδρο Μορένο να τερματίσει την απομόνωση του Ασάνζ, ΤΩΡΑ».