Τουσκ: «Η ΕΕ δεν θα δώσει σττη Βρετανία ‘δικαιώματα Νορβηγίας, με υποχρεώσεις Καναδά»

 

Κοινή δράση και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων, αλλά και συμμετοχή της Βρετανίας στα προγράμματα έρευναςimagew-1.aspx και καινοτομίας της ΕΕ, πλέον μιας εκτεταμένης εμπορικής συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, προτείνει η ΕΕ προς τη Βρετανία για την μελλοντική σχέση των δύο μετά το Brexit, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, ο Τουσκ προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα δώσει στη Βρετανία “δικαιώματα Νορβηγίας με υποχρεώσεις Καναδά”, απορρίπτοντας τις ιδέες που πρόσφατα διατύπωσε η Πρωθυπουργός Μέι.

H πρόταση της ΕΕ για τη μεταβατική περίοδο αποχώρησης και τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, “δείχνει ότι δεν θέλουμε να χτίσουμε έναν τοίχο μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας”, δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες αφότου απέστειλε το κείμενο της πρότασης στα Κράτη Μέλη. Ο Πρόεδρος Τουσκ, που συναντήθηκε σήμερα για το θέμα με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Χαβιέ Μπετέλ και θα πραγματοποιήσει γύρο πρωτευουσών για να συζητήσει τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου, δήλωσε πως “το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ο πλησιέστερος γείτονας μας” και πως “θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι και συνεργάτες και μετά το Brexit”.

“Καθώς αντιμετωπίζουμε παρόμοιες απειλές κατά της ασφάλειας, προτείνω η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσουν την κοινή μας καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος”, ενώ “η αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια απαιτεί την αδιάκοπη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και των εξωτερικών υποθέσεων. Πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών μας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί πέρα ​​από το Brexit”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντ.Τουσκ εκ μέρους της ΕΕ κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο “να συμμετάσχει σε προγράμματα της ΕΕ στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό”, καθώς “αυτό είναι το κλειδί για τη διατήρηση των αμοιβαία επωφελών και εμπλουτιστικών προσωπικών δικτύων σε αυτούς τους ζωτικούς τομείς και για την ευημερία της κοινότητας αξιών μας και στο μέλλον”.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε αποφασισμένος να αποφύγει “αυτή την ιδιαίτερα παράλογη συνέπεια του Brexit, που είναι η διακοπή των πτήσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ”, προειδοποιώντας ότι “πρέπει να αρχίσουμε το συντομότερο δυνατόν συζητήσεις για το θέμα αυτό”.

Σε σχέση με τον πυρήνα της μελλοντικής οικονομικής σχέσης και καθώς η Πρωθυπουργός Μέι “επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά, θα εγκαταλείψει την τελωνειακή ένωση και θα αφήσει τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου”, ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε “ότι το μόνο πιθανό μοντέλο που απομένει είναι μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών”.

“Ελπίζω ότι θα είναι φιλόδοξη και προχωρημένη”, είπε και “θα κάνουμε το καλύτερο, όπως κάναμε με άλλους εταίρους, όπως ο Καναδάς πρόσφατα – αλλά ούτως ή άλλως θα είναι μόνο μια εμπορική συμφωνία”, σημείωσε.

“Προτείνω”, είπε ο Πρόεδρος, “να επιδιώξουμε μια εμπορική συμφωνία που θα καλύπτει όλους τους τομείς και με μηδενικούς δασμούς για τα εμπορεύματα”, διευκρινίζοντας πως “όπως και οι άλλες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, θα πρέπει να αφορά τις υπηρεσίες”, ενώ “και στον τομέα της αλιείας, θα πρέπει να διατηρηθεί η αμοιβαία πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατα και στους πόρους”. Ξεκαθάρισε όμως ότι η ουσία του Brexit παραμένει πως το σημερινό μοντέλο σχέσεων θα υποβαθμιστεί σε κάθε περίπτωση, όσο στενή και αν είναι η μελλοντική σχέση.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν ζήτησε ρεαλισμό και τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν

–  ισορροπία των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων: “Για παράδειγμα, η ΕΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει να χορηγήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τα δικαιώματα της Νορβηγίας με τις υποχρεώσεις του Καναδά”.

– την ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς: “Κανένα κράτος μέλος δεν είναι ελεύθερο να επιλέγει μόνο τους τομείς της Ενιαίας Αγοράς που του αρέσει, ούτε να δέχεται τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μόνο όταν ταιριάζει στο συμφέρον τους”.

Τέλος, ο Πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε από το Λουξεμβούργο και στις απειλές Τραμπ για περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. “Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πρόσφατα και παραθέτω τη φράση του, `οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και είναι εύκολο να κερδίσουμε`, αλλά η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο: οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κακοί και εύκολο να χαθούν”, σημείωσε. “Για τον λόγο αυτόν, πιστεύω ακράδαντα ότι τώρα είναι η ώρα οι πολιτικοί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ενεργούν υπεύθυνα”, τόνισε.

“Δεδομένου ότι η ανακοίνωση του Προέδρου Tραμπ ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για τους πολίτες και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας, για να μην αναφέρουμε την παγκόσμια οικονομία, θα προτείνω στους ηγέτες της ΕΕ να πραγματοποιήσουν μια έκτακτη συζήτηση για το εμπόριο στην προσεχή σύνοδο κορυφής”, δήλωσε ο Ντ.Τουσκ. “Πρέπει να έχουμε έναν σαφή στόχο: Να διατηρήσουμε το παγκόσμιο εμπόριο ζωντανό, και, εάν είναι απαραίτητο, να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους από τις αναταραχές, μεταξύ άλλων με αναλογικές απαντήσεις σύμφωνα με τον ΠΟΕ”.