«Δεν εγκρίνεται ως έχει το Σχέδιο των KA-τελεία και παύλα>>


Τοποθετήσεις Γραφείου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων

 

Η βιωσιμότητα της εταιρείας φαίνεται να είναι το κλειδί για την έγκριση σχεδίου αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο εκπρόσωπος του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Οικονομικός Λειτουργός Α` Ονούφριος Κουλά. «Ως έχουν τα πράγματα, το σχέδιο δεν θα εγκριθεί. Τελεία και παύλα>>, είπε χαρακτηριστικάΚυπριακές_Αερογραμμές71

Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για το 2015, ο κ. Κουλά ξεκαθάρισε ότι «ως έχουν σήμερα τα πράγματα, το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκριθεί» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταστεί εφικτό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την προοπτική βιωσιμότητας της εταιρείας.

«Εγώ λέω ότι παραβιάσαμε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έγινε αύξηση κεφαλαίου η οποία κρίθηκε προκαταρκτικά ως κρατική ενίσχυση. Λέγαμε ότι αυτό θα συνέβαινε και ότι θα ξεκινούσε μια διαδικασία διερεύνησης, με τη θεραπεία να είναι η επιστροφή του ποσού της κρατικής ενίσχυσης εντόκως έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού που προϋπήρχαν και πως ακριβώς αυτή η θεραπεία θα εμπόδιζε την είσοδο στην εταιρεία ενός στρατηγικού επενδυτή» είπε.

«Ακόμα και αν υπερβούμε όλα τα υπόλοιπα εμπόδια που μπορούμε να τα υπερβούμε, δεν μπορούμε να υπερβούμε το εμπόδιο που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και μέσα από αυτή τη διαδικασία να νομιμοποιήσει και όλες τις προηγούμενες κρατικές ενισχύσεις και η εταιρεία τελικά να μην είναι βιώσιμη» πρόσθεσε.

Υπέδειξε δε πως «αν υπάρχει έστω και 1% πιθανότητα να εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Κυπριακών Αερογραμμών, τότε αυτό θα γίνει κάτω από τρεις προϋποθέσεις, πρώτο να εφαρμοστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης όπως στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεύτερο να εκπονηθούν νέα πρόσθετα μέτρα και νέες ιδέες με στόχο να καλυφτούν και οι ζημιές των €12 – €14 εκ. του 2014 και τρίτο να υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιο επενδυτή, εξέλιξη η οποία θα προσέδιδε αξία στο ενδεχόμενο βιωσιμότητας της εταιρείας».

Κατά τον κ. Κουλά κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, θεωρητικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα μπορούσε να εγκριθεί.

Διαφορετικά, εξήγησε ο κ. Κουλά, επικαλούμενος και ανεπίσημες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκριθεί. Ο κ. Κουλά ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ουσία «μας κάνει χάρη που δεν βγάζει απόφαση» καθώς αν έβγαζε τώρα απόφαση αυτή θα ήταν αρνητική, γεγονός που θα οδηγούσε στο κλείσιμο της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στην ουσία σε στάση αναμονής αποφεύγοντας να πάρει απόφαση η οποία θα οδηγούσε σε κλείσιμο της εταιρείας, αναμένοντας είτε την τροποποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης κατά τρόπο που θα καθίσταται βιώσιμη η εταιρεία είτε η εταιρεία να κλείσει από μόνη της, απαγορεύει ωστόσο περαιτέρω ενίσχυση της εταιρείας με κρατικά κονδύλια.

«Από τη στιγμή που το σχέδιο μας απέτυχε, πρέπει να πάμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνουμε κάτι άλλο αν θέλουμε να εξαντλήσουμε την όποια πιθανότητα έχουμε» σημείωσε.

Τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προβεί σε εκπτώσεις και χαλαρώσεις πάνω σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, σε ό,τι αφορά όμως τη βιωσιμότητα δεν πρόκειται να μετακινηθεί ποσώς από τη θέση της καθώς, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει νόημα να εγκρίνει σχέδιο αναδιάρθρωσης και κρατική ενίσχυση για μια εταιρεία η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα κλείσει.
«Το κριτήριο της βιωσιμότητας, αν μπορούσαμε να το ικανοποιήσουμε, τότε σε όλα τα άλλα θέματα θα μπορούσαν να γίνουν εκπτώσεις, κάτι τέτοιο έγινε άλλωστε στην περίπτωση της Μάλτας» είπε.

«Ως έχουν τα πράγματα, το σχέδιο δεν θα εγκριθεί. Τελεία και παύλα» πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι ο κ. Κουλά υπέδειξε ότι για να σωθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές θα πρέπει να τροποποιηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης με πρόσθετα μέτρα έτσι ώστε να ενισχυθεί η προοπτική βιωσιμότητας της εταιρείας, να βρεθεί επενδυτής, εξέλιξη η οποία θα αποτελεί πρόσθετη ένδειξη βιωσιμότητας και ταυτόχρονα να γίνει ένα άτυπο deal σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του σχεδίου. «Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εξαντληθεί η όποια πιθανότητα υπάρχει» ανέφερε.

Σε δήλωση του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε κατά πόσο είναι λόγω ακυβερνησίας ή συγκεκριμένης στρατηγικής που επιτρέπει η Κυβέρνηση την κατάρρευση των Κυπριακών Αερογραμμών.

«Αν η Κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις Κυπριακές Αερογραμμές, θα ήταν πιο έντιμο και πιο ειλικρινές να το πει δημόσια για να γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας αλλά και οι πολίτες τι να περιμένουν» ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το οποίο διαπιστώνεται είναι «ακυβερνησία αλλά και απραξία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία και στο κλείσιμο των ΚΑ με ένα άτακτο τρόπο που θα επηρεάσει αρνητικά τα συμφέροντα των Κύπριων φορολογούμενων και των εργαζομένων της εταιρείας».

Κάλεσε τέλος το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αποφευχθεί αυτό το ανησυχητικό ενδεχόμενο