Με γενικές απεργίες και κινητοποιήσεις σε Δυτική Όχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ απαντούν οι Παλαιστίνιοι στην μονομερή απόφαση Τραμπ

Παλαιστινιακές οργανώσεις κάλεσαν σε γενική απεργία σήμερα Πέμπτη και πορείες το μεσημέρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με κοινή τους ανακοίνωση.

FILE- In this Aug. 3, 2014 file photo, activists wave Palestinian flags as Pope Francis celebrates the Angelus noon prayer from his studio window overlooking St. Peter's square at the Vatican. On Thursday, Sept. 10, 2015, the U.N. General Assembly overwhelmingly approved a resolution allowing the Palestinians and the Holy See to raise their flags at U.N. headquarters, a symbolic step pursued by the Palestinians in their quest for an independent state. (AP Photo/Riccardo De Luca)

Αντιδρώντας στο κάλεσμα των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, το παλαιστινιακό Υπουργείο Παιδείας κήρυξε την Πέμπτη αργία και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στις περιοχές της Ιερουσαλήμ όπου ζουν Παλαιστίνιοι.

Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη. Άραβες και μουσουλμάνοι σε όλη τη Μέση Ανατολή καταδίκασαν την αμερικανική απόφαση, κάνοντας λόγο για μια εμπρηστική ενέργεια.

Η διπλωματία των ΗΠΑ προτρέπει το Ισραήλ να είναι συγκρατημένο στις αντιδράσεις του για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως της πρωτεύουσας του, καθώς προεξοφλεί πως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, ενώ παράλληλα αξιολογεί τις δυνητικές απειλές για τις αμερικανικές εγκαταστάσεις και τους Αμερικανούς, σύμφωνα με έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Με δύο έγγραφα, στο ένα εκ των οποίων περιέχονται οδηγίες προς διπλωμάτες στις πρεσβείες στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη και στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες καλούνται να προτρέψουν τους Ευρωπαίους να επιχειρηματολογήσουν πως η απόφαση του Τραμπ δεν προκαταλαμβάνει το “τελικό καθεστώς” της Ιερουσαλήμ, που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διευθετήσουν όταν καταλήξουν σε μια συμφωνία ειρήνης. “Βρίσκεστε σε θέση-κλειδί για να επηρεάσετε τη διεθνή αντίδραση σε αυτή την ανακοίνωση και σας ζητούμε να επιμείνετε στην πραγματικότητα” ότι το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ επαφίεται στη διαπραγμάτευση μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων, αναφέρεται στο έγγραφο. “Γνωρίζετε ότι αυτή είναι μια μοναδική κυβέρνηση. Κάνει τολμηρές κινήσεις. Αλλά χρειάζονται τολμηρές κινήσεις ώστε οι ειρηνευτικές προσπάθειες να είναι επιτέλους επιτυχημένες”, προστίθεται στο κείμενο.

Κατόπιν αιτήματος οκτώ χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Βρετανίας, προγραμματίστηκε μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το πρωί της Παρασκευής. Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, υπενθύμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να διευθετηθεί παρά μόνο μέσω μιας “απευθείας διαπραγμάτευσης” των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων. Η Ιορδανία, κράτος-θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε μια “παραβίαση του διεθνούς δικαίου” και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η Τουρκία, όπως και η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν μια “ανεύθυνη” απόφαση. Το Ιράν, μαύρο πρόβατο για τον Τραμπ, προέβλεψε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου θα προκαλέσει μια “νέα Ιντιφάντα”.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε “λυπηρή” την απόφαση του Τραμπ και απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί πάση θυσία η βία. “Δεν συμφωνούμε με την αμερικανική απόφαση”, είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ταυτόσημη άποψη εξέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ενώ η ΕΕ εξέφρασε την “σοβαρή ανησυχία της”.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την “καταδίκη και τη βαθιά θλίψη” της για την αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για μια “αδικαιολόγητη και ανεύθυνη” ενέργεια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του παλατιού που επικαλούνται σαουδαραβικά ΜΜΕ. “Το βασίλειο εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απόφαση να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Είχε ήδη προειδοποιήσει εναντίον των σοβαρών συνεπειών που μπορεί να έχει αυτή η αδικαιολόγητη και ανεύθυνη ενέργεια”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ προέτρεψε τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο να εναντιωθούν σθεναρά στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Συγκαλείται εκτάκτως αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 

Στο μεταξύ το  Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα τις Παρασκευής για να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, γνωστοποίησε η προεδρία του οργάνου, την οποία ασκεί τον τρέχοντα μήνα η Ιαπωνία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει τη συνεδρίασή του συζητώντας άλλα θέματα περί τις 17:00 (ώρα Κύπρου) και το θέμα της Ιερουσαλήμ θα εξεταστεί κατόπιν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ και να το ενημερώσει δημόσια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης, διευκρίνισαν διπλωμάτες.

Ο Πρόεδρος Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ την Τετάρτη, προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πως θα πυροδοτήσει αναταραχή στη Μέση Ανατολή.

«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Καρλ Σκάου.

Μια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 υπογράμμιζε ότι ο Οργανισμός «δεν θα αναγνωρίσει καμιά αλλαγή των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967», κάτι που συμπεριλάμβανε «την Ιερουσαλήμ», πέρα από «αυτές που θα συμφωνηθούν από τα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων».

Η απόφαση αυτή είχε εγκριθεί με 14 ψήφους υπέρ και την αποχή της κυβέρνησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που αψήφησε τις σθεναρές πιέσεις του Ισραήλ και του Τραμπ η Ουάσινγκτον να ασκήσει το βέτο της.

Μετά την ομιλία του Τραμπ την Τετάρτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε σε δημοσιογράφους: «έχω εκφραστεί με συνέπεια εναντίον μονομερών μέτρων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

«Αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να καταστήσω σαφές ένα πράγμα: δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», συνέχισε.

«Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να υποστηρίξω (την προσπάθεια) οι ηγέτες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις που θα έχουν νόημα”, συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι αντίθετα εξήρε την απόφαση του Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «δίκαιη και σωστή».