Αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες Τούρκων αξιωματούχων θα γίνουν στη δίκη που ξεκίνησε στις ΗΠΑ

imagew.aspx

Ο Τουρκοῑρανός έμπορος χρυσού Ριζά Ζαράμπ συμφώνησε να κταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.


Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού στη δίκη της Νέας Υόρκης που έχει ενοχλήσει τον Ερντογάν και ισχυρίζεται ότι πρόκειται σε σκευωρία εναντίο του. Φως στην όλη υπόθεση αναμένεται να ρίξουν και οι  καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη που ξεκίνησε χθες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σε μία υπόθεση που αφορά την παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία ταλανίζει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Εννέα συνολικά άτομα έχουν κατηγορηθεί -μεταξύ αυτών κι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Ζαφίρ Τσαγκλαγιάν, καθώς και η τουρκική κρατική τράπεζα.ς Halkbank. Ωστόσο, μόνο δύο βρίσκονται στα χέρια των αμερικανικών αρχών, εκ των οποίων ο ένας – ο Τουρκοῑρανός έμπορος χρυσού Ριζά Ζαράμπ -ανακοινώθηκε χθες στην έναρξη της δίκης ότι συμφώνησε στις 26 Οκτωβρίου να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές, παραδεχόμενος την ενοχή του σε 6 κατηγορίες που σχετίζονται με παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Ο Ζαράμπ -που είναι πιθανόν να καταθέσει σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας -αναμένεται να εξηγήσει πως ακριβώς είχε οργανωθεί ο μηχανισμός για την παραβίαση του εμπάργκο, με τη βοήθεια της τράπεζας Halkbank και του μοναδικού παρόντα κατηγορουμένου, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, του οποίου οι δικηγόροι έσπευσαν χθες να επιτεθούν στον Ζαράμπ, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να καταθέσει ψέματα για να αποφύγει τη φυλάκιση.

Μεταξύ των μαρτύρων κατηγορίας που πρόκειται να παρουσιάσει ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας συμπεριλαμβάνεται Τούρκος πρώην ανακριτής, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες που είχαν διεξάγει οι τουρκικές αρχές και οδήγησαν στη σύλληψη του Ζαράμπ και πολλών άλλων το Δεκέμβριο του 2013. Ωστόσο, με παρεμβάσεις τις κυβέρνησης Ερντογάν και με τον επικεφαλής εισαγγελέα να λαμβάνει άδεια και να αντικαθίσταται, η έρευνα σταμάτησε κι οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν. Δόθηκε μάλιστα εντολή να καταστραφούν όλες οι μαγνητοφωνήσεις που αποκαλύπτουν πλήρως τον τρόπο που είχε οργανωθεί η παραβίαση του εμπάργκο, με το Ιράν να πληρώνεται σε χρυσό για το πετρέλαιο που πουλούσε μέσω Τουρκίας.

Παράλληλα, θεωρώντας τις μαγνητοταινίες που αναμένεται να παρουσιαστούν στη δίκη “παράνομες”, η Αγκυρα θα επιχειρήσει μέσω των συνηγόρων του Αττίλα να μην γίνουν δεκτές από τον δικαστή.

Η τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησαν για πολιτική σκευωρία σε βάρος της Τουρκίας, οργανωμένη από τους Γκιουλενιστές, ενώ έφτασαν στο σημείο να ξεκινήσουν έρευνα σε βάρος του πρώην και νυν ομοσπονδιακού εισαγγελέα που δικάζουν την υπόθεση, με κατηγορίες ότι είναι συνεργάτες του Φετουλά Γκιουλέν. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλήσει αρκετές φορές για το θέμα τόσο με τον τέως πρόεδρο Ομπάμα και τον Τζο Μπάιντεν, όσο και με τον πρόεδρο Τραμπ, προσπαθώντας να σταματήσει τη δίωξη, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης στο Λευκό Οίκο του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς.

Ο εισαγγελέας Ντέντον είπε πως ο Αττίλα ήταν ο ειδικός που σχεδίασε την μέθοδο παραβίασης του εμπάργκο και τον τρόπο πληρωμών ώστε να ξεγελούν τις μεγάλες τράπεζες, ενώ ο Ζαράμπ πρόσφερε τα μέσα, μέσω πολλών δωροδοκιών.
Παραμένει άγνωστο πόσο “βαθιά” θα θελήσει να πάει ο εισαγγελέας με τις ερωτήσεις του στο θέμα των δωροδοκιών, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την οικογένεια του Ταγίπ Ερντογάν και πόσα από τα στοιχεία που υπάρχουν θα αναγνωριστούν από το δικαστήριο, καθώς δεν έχουν διαβιβαστεί επισήμως μέσω του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Ισως μάλιστα αυτός να είναι και ο λόγος που ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας επέλεξε να παρουσιάσει ως μάρτυρας έναν εκ των Τούρκων πρώην ανακριτών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Χακάν Αττίλα υποστήριξε ότι ο πελάτης του κι ο Ζαράμπ είχαν ελάχιστες επαφές και δεν ήταν ούτε φίλοι, ούτε συνωμότες. Ενώ ανέφερε ότι ο Ζαράμπ δωροδόκησε πολλούς για να πετύχει τους σκοπούς του, αλλά όχι τον πελάτη του.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει στο βιβλίο του «Η Τουρκία ανακόπηκε: Εκτροχιάζοντας τη Δημοκρατία», o αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλά Μποζκιούρτ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ζαφίρ Τσαγκλαγιάν φέρεται να έλαβε συνολικά 52 εκατομμύρια δολάρια, σε 28 χωριστές περιπτώσεις. Δέκα εκατομμύρια δολάρια φέρεται να έλαβε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και 1,5 εκατομμύρια ο πρώην υπεύθυνος για τις ενταξιακές με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς. Με διάφορα ποσά φέρονται να δωροδοκήθηκαν οι γιοί των Γκιουλέρ και Τσαγκλαγιάν, που αποφυλακίστηκαν μαζί με τον Ζαράμπ.
Σε ότι αφορά το γιό του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, φέρεται να έλαβε μέσω του εκπαιδευτικού οργανισμού TURGEV που είναι πρόεδρος,100 εκατομμύρια δολάρια από λογαριασμό του Ζαρέμπ στο Ντουμπάι. Τα χρήματα δεν μεταβιβάστηκαν ως είθισται ηλεκτρονικά μέσω τραπέζης, αλλά με μεγάλες σακούλες. Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές που παρακολουθούσαν τους υπόπτους, έχουν αποδείξεις των συναλλαγών, καθώς και φωτογραφίες των ανθρώπων του Ζαρέμπ να μεταφέρουν τα χρήματα.