Η Βιετναμέζα «Λέιντι Γκάγκα» συνελήφθη επειδή… «έγραψε» τον Τραμπ

 Μια μουσικός, γνωστή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία οι συμπολίτες της έχουν δώσει το προσωνύμιο η “Λέιντι Γκάγκα” του Βιετνάμ συνελήφθη σήμερα από αστυνομικούς αφού σήκωσε ένα πλακάτ όπου έγραφε ένα πολύ προσβλητικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (σ.σ σε έχω γραμ… Τραμπ), τη στιγμή που η αυτοκινητοπομπή του μεγιστάνα περνούσε από μπροστά της.5213653_6_0086_la-musicienne-et-dissidente-mai-khoi_287614d313afe9b752f1f339fbc230ee

Η Μάι Χόι οδηγήθηκε κατόπιν στην οικία της από άνδρες ασφαλείας με πολιτικά, οι οποίοι την εμπόδιζαν να βγει για πολλές ώρες. “Θέλω απλά να ασκήσω το δικαίωμά μου να μιλάω ελεύθερα, να διαμαρτύρομαι διότι δεν συμφωνώ με όσα ο Τραμπ λέει και με όσα ο Τραμπ πράττει τώρα” δήλωσε η 34χρονη από το σπίτι της. Η Χόι είχε συναντηθεί με τον προκάτοχο του Τραμπ, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον περασμένο χρόνο, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί το Βιετνάμ. Τότε οι δύο τους είχαν συζητήσει το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της. Αργότερα το βράδυ, οι αστυνομικοί αποχώρησαν από την οικία της, ωστόσο η μουσικός προτίμησε να μην βγει διατυπώνοντας τη “μεγάλη ανησυχία της διότι μπορεί να συλληφθεί οποιαδήποτε στιγμή”.

Η Μάι Χόι, οι συναυλίες της οποίες συχνά απαγορεύονται και δεν μπορεί να πουλά νόμιμα τη μουσική της στο Βιετνάμ, βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των αρχών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έφθασε σήμερα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, στο Ανόι. Επειτα από τις επισκέψεις του Μπιλ Κλίντον, του Τζορτζ Ου. Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα, αυτή, η τέταρτη κατά σειρά επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου μετά το τέλος του πολέμου (1975) θεωρείται από πολλούς το επιστέγασμα της θεαματικής επαναπροσέγγισης των δύο χωρών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.