Στις νέες αποκαλύψεις των Paradise Papers για αμφιλεγόμενες σχέσεις εταιρειών και προσωπικοτήτων με φορολογικούς παραδείσους, φέρεται να εμπλέκονται 120 πολιτικοί από 50 χώρες, ανάμεσα τους η Βασίλισσα Ελισάβετ , ο πρώην καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο τούρκος πρόεδρος Μπιναλί Γιλντιρίμ και το σόι του και πλήθος ΄άλλων .
Σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle αναφέρει ότι ανάμεσά τους είναι μεγάλες γερμανικές εταιρείες και 1.000 φυσικά πρόσωπα, όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, αναφέρει .
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Suddeutsche Zeitung, στη Γερμανία τα Paradise Papers αναφέρονται σε υπεράκτιες εταιρείες που συνέστησε ένα δικηγορικό γραφείο στις Βερμούδες και μια εταιρεία καταπιστεύσεων στη Σιγκαπούρη.
Στα έγγραφα, ανάμεσα σε άλλους, εμφανίζονται πολλοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ένα μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης και ένας μεγάλος χορηγός του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Στα έγγραφα γίνεται αναφορά και σε συναλλαγές με τη Ρωσία.
Ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων επεξεργάστηκε επί ένα χρόνο 13,4 εκατομμύρια έγγραφα.
Στα νέα έγγραφα, τα επονομαζόμενα Paradise Papers, φέρεται να εμπλέκονται 120 πολιτικοί από 50 χώρες, ανάμεσα τους και η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ απέφυγε ωστόσο να πάρει θέσει.
Τα Paradise Papers και o πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Στα Paradise Papers εμφανίζονται και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων eininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore.
Διετέλεσε το 2009 “ανεξάρτητος σύμβουλος” της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP.
Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους.
Αντιπαράθεση στη Βρετανία για τη βασίλισσα
Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης έγινε τη Δευτέρα στη Βρετανία το περιεχόμενο των λεγόμενων Paradise Papers που αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων την επένδυση χρημάτων από την ιδιωτική περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ σε υπεράκτια επενδυτικά σχήματα.
Στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ρωτήθηκε κατά πόσο θα στηρίξει τη δημιουργία ενός δημοσίου και ανοικτού μητρώου ιδιοκτησιών υπεράκτιων εταιρειών.
Η κα Μέι φάνηκε να αποφεύγει να δώσει μια τέτοια δέσμευση λέγοντας ότι άτομα και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί και ότι η κυβέρνησή της λαμβάνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση σημειώνοντας πρόοδο.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε ότι από το 2010 οι κυβερνήσεις Συντηρητικών Χουν εξασφαλίσει 160 δισεκατομμύρια λίρες από την πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.
Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν από το ίδιο συνέδριο δεσμεύθηκε να κυνηγήσει όσες εταιρείες και άτομα αποφεύγουν τη φορολόγηση.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του σκιώδους Υπουργού Οικονομικών των Εργατικών Τζον ΜακΝτόνελ ότι η κα Μέι έχει «ερωτήματα να απαντήσει», καθώς στα έγγραφα από τους φορολογικούς παραδείσους εμπλέκεται και το πρώην στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος και βασικός χρηματοδότης του λόρδος Ασκροφτ.
Ο κ. Κόρμπιν ζήτησε δημόσια έρευνα για τις πρακτικές φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ανοιχτό μητρώο ιδιοκτητών υπεράκτιων εταιριών και εμπιστευμάτων και τερματισμό ανάθεσης κρατικών συμβολαίων σε εταιρείες που καταχρώνται το σύστημα.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν άφησε επίσης να εννοηθεί πως θεωρεί ότι η βασίλισσα Ελισάβετ οφείλει να απολογηθεί στο βρετανικό λαό. «Οποιοσδήποτε βάζει χρήματα σε φορολογικούς παραδείσους για να αποφύγει τη φορολογία στη Βρετανία -και προφανώς πρέπει να γίνουν έρευνες- θα έπρεπε να κάνει δύο πράγματα: όχι μόνο να απολογηθεί, αλλά και να αναγνωρίσει τι κάνει στην κοινωνία μας», είπε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.