Μαζικές κινητοποιήσεις κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών την ερχόμενη Τρίτη

Θα κλιμακωθούν  εντός του 2015

Κύμα κινητοποιήσεων της πλατφόρμας των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, προανήγγειλε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Μιλώντας από το βήμα του 2ου Παγκύπριου Συνεδρίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ), ο Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι χθες η πλατφόρμα αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν στις αρχές Μαρτίου με μαζική κινητοποίηση ενόψει της συνεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Κύπρο.ÐÁÃÊÕÐÑÉÁ ÊÉÍÇÔÏÐÏÉÇÓÇ ÊÁÔÁ ÔÙÍ ÌÅÔÑÙÍ ËÉÔÏÔÇÔÁÓ

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι στις 16 του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σύναξη των ΔΣ όλων των 20 περίπου συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, που συμμετέχουν στην πλατφόρμα.

“Ένα εργατικό και κοινωνικό φόρουμ όπου θα συναποφασίσουμε το δικό μας μνημόνιο, το δικό μας μανιφέστο, το οποίο να αγκαλιάζει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες όχι των αριθμών αλλά των ανθρώπων”, όπως είπε.

Μετά τη σύναξη θα ακολουθήσει, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΕΟ, μεγάλη διαδήλωση προς τη Βουλή, ενόψει της συζήτησης των προϋπολογισμών “ύφεσης και λιτότητας”, που η κυβέρνηση έχει καταθέσει.

Οι κινητοποιήσεις, ανέφερε, θα συνεχιστούν τις αρχές του επόμενου χρόνου για το ΓεΣΥ και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα κορυφωθούν στις αρχές του Μάρτη, με μεγάλη μαζική παγκύπρια και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή κινητοποίηση ενόψει της συνεδρίας εδώ στην Κύπρο της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, ο Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι η ΠΕΟ συντονίζεται “με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε προσηλωμένα και αποφασιστικά μέσα στο 2015 να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε θεσμικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες να δημιουργούν ένα ανάχωμα προστασίας της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων”.

“Θυμώνουμε, όταν ακούμε τον Υπουργό Οικονομικών ή και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ισχυρίζονται δημόσια, με πάσαν ευκολία, ότι πάμε καλά και μάλιστα καλύτερα από τις προβλέψεις” είπε ο Πάμπης Κυρίτσης, προσθέτοντας ότι “πάνε καλά οι επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ισχυρή μονοπωλιακή θέση, αφού αυτοί αυξάνουν τα κέρδη τους λόγω της δραματικής συρρίκνωσης των μισθών. Πιο καλά απ’ όλους φαίνεται ότι παν οι αριθμοί στα δεφτέρια του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο συνέχεια πανηγυρίζει για νέες επιτυχίες” είπε.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι “δεν υπάρχει όραμα για το πώς βγαίνουμε από τον οικονομικό βάλτο” και επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση “αντί να διεκδικεί πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής ευαισθησίας, ευθυγραμμίζεται πλήρως” με την Τρόικα.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η κοινωνική πολιτική “εξαρθρώνεται” και ότι “τα προγράμματα των €500 το μήνα για ένα εξάμηνο, δεν είναι απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας”.

“Ας απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών πόση σημασία έχει για τις χιλιάδες άνεργους, για τους νέους και όλους όσοι έχουν χάσει τα εισοδήματα τους, αν θα έχουμε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό όταν δεν υπάρχει κανένας σοβαρός σχεδιασμός για ανάπτυξη. `Όταν τα επιτόκια παραμένουν στα ύψη, όταν οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν κανένα, όταν στραγγαλίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι ατμομηχανές ανάπτυξης, οδηγούνται στο ξεπούλημα όσο-όσο”, είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι “το ΓεΣΥ τορπιλίζεται, λόγω της φανατικής επιμονής της κυβέρνησης και του Υπουργού Υγείας για την πάση θυσία εμπλοκή σε αυτό, των μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών συμφερόντων”.