Εντείνεται η αγωνία για την Ισπανία, με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη να οδηγείται στα άκρα. Την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η ισπανική Γερουσία αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή άμεσων μέτρων που θα αναστείλουν την αυτονομία της περιοχής.
Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.
Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν να διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία.
Στον απόηχο των δηλώσεων του καταλανού Προέδρου, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη δεν ανακήρυξε πρόωρες εκλογές κλιμακώνοντας την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε μια ημέρα αργότερα τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας. Η κίνηση αυτή συνεπάγεται την ενεργοποίηση του άρθρου 155.
Με το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος επιτρέπεται στην ισπανική κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία.
Η Μαδρίτη θα μπορεί να πάρει τον έλεγχο των οικονομικών, της αστυνομίας αλλά και των μέσων ενημέρωσης της Βαρκελώνης.
Στον έλεγχο της Μαδρίτης η Καταλονία
Σε καθεστώς κηδεμονίας έθεσε την Καταλονία η ισπανική Γερουσία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιοχής να κηρύξει ανεξαρτησία. Στον απόηχο των δηλώσεων του Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος μιλώντας την Πέμπτη στη Βαρκελώνη δεν ανακήρυξε πρόωρες εκλογές κλιμακώνοντας την ένταση και οξύνοντας την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη, ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας.
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της “εξέγερσης”, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο Τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
“Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης”, μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε “ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων” του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή
Πουτζδεμόντ: Να μείνουμε πιστοί στην πολιτική μας
Την ώρα που η ανησυχία είναι διάχυτη στην Καταλονία για την επόμενη ημέρα, ο Κάρλες Πουτζδεμόντ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την απόφαση για ανεξαρτησία.
«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί» επισήμανε ο καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.
Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και εκδηλώνοντας βαθιά ικανοποίηση μετά τη λήψη της απόφασης.
Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη
Ραχόι: Θα αποκατασταθεί η νομιμότητα στην Καταλονία
Λίγα λεπτά μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του καταλανικού κοινοβουλίου, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μέσω Twitter.
«Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία» έγραψε συγκεκριμένα.
Ε.Ε.:Δεν έχουμε ανάγκη από άλλα ρήγματα
Αμετακίνητη από την αρχική της θέση εμφανίζεται η ΕΕ η οποία αντιτίθεται στην απόσχιση της Καταλονίας, ενώ Γερμανία και Γαλλία εκφράζουν πλήρη στήριξη στον Ραχόι.
«Δεν έχουμε ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Η Σκωτία στηρίζει
Σε αντίθεση με τη Βρετανία που συντάσσεται με τη θέση της ΕΕ κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Σκωτία εμφανίζεται θετικά διακείμενη.
«Κατανοούμε και σεβόμαστε τη θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκωτίας.
Τόνισε ότι ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον.
ΗΠΑ
Σε ανάλογο μήκος κύματος με την ΕΕ, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει σε δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ.