Διεθνή έρευνα για το φόνο της Δάφνης Γκαλίτζια, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής

Τη διεξαγωγή διεθνούς διερεύνησης της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτζια, η οποία δολοφονήθηκε ενώ διερευνούσε υποθέσεις που σχετίζονταν με τα έγγραφα του Παναμά, ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.7F66475A79BD10C84A6C9E5F8B43DA44

Η Γκαλίτζια έχασε τη ζωή της όταν εξερράγη βόμβα που τοποθετήθηκε στο αυτοκίνητό της. Ήδη η οικογένεια της αδικοχαμένης δημοσιογράφου κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό της χώρας, Τζόσεφ Μουσκάτ, ότι σχετίζεται με το φόνο ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση από τους ανακριτές της χώρας.

«Αναμένω ότι οι μαλτέζικες αρχές θα πράξουν το παν για να διαλευκάνουν την υπόθεση», δήλωσε στην Ευρωβουλή ο Ταγιάνι και πρόσθεσε πως το κάθε στοιχείο πρέπει να διερευνηθεί.

Σημείωσε παράλληλα πως κατά την άποψή του «θα πρέπει να εμπλακεί και η Europol, στο πλαίσιο μιας διεθνούς έρευνας, στη οποία όλες οι αστυνομικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Λέγοντας πως η φόνος της Μαλτέζας μπλόγκερ δεν θα μείνει ατιμώρητος, ο κ. Ταγιάνι συμπλήρωσε: «Πώς μπορούμε να υποστηρίζουμε αξιόπιστα τη δημοσιογραφία διεθνώς όταν δεν μπορούμε να προσφέρουμε δικαιοσύνη και προστασία στο σπίτι μας;».

Σε μια ένδειξη τιμής, η αίθουσα Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πήρε το όνομα της Καρουάν Γκαλίτζια.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησε και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φράνς Τίμερμανς.

«Ο βίαιος φόνος της Ντάφνι και το γεγονός ότι σημειώθηκε σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ είναι συγκλονιστικό», δήλωσε ενώπιον της Ευρωβουλής ο κ. Τίμερμανς.