Ζητά και ρέστα ο Τσιτσέκ από τον Σουλτς

Cicek1Εντελώς απαράδεκτη χαρακτηρίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ σε επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ισχυριζόμενος ότι “παραβλέπει τα δικαιώματα των Τ/κ και αντανακλά τις αβάσιμες κατηγορίες της ε/κ πλευράς”.

Στην επιστολή του προς τον κ. Σουλτς, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ αναφέρει ότι “οι Τ/κ έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα στις φυσικές πηγές του νησιού και μάλιστα αυτό είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα και τους Ε/κ ακόμη”. Προσθέτει ότι “παρά τη βασική αυτή πραγματικότητα, οι Ε/κ συνεχίζουν μονομερώς τις εργασίες έρευνας και γεώτρησης στις εν λόγω πηγές”.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αναφέρει ότι η Τουρκία δεν έχει καμιά απαίτηση στο θαλάσσιο χώρο στο νότιο μέρος του νησιού και πως όταν στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014 οι Ε/κ ξεκίνησαν μονομερώς τις δραστηριότητες γεώτρησης το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι “για να προστατεύσει τα ίσα και αδιαίρετα δικαιώματά του στις φυσικές πηγές του νησιού θα λάβει μέτρα.”

“Οι έρευνες του Μπαρμπαρός στο νότιο μέρος του νησιού γίνονται στο πλαίσιο της αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου”, αναφέρει ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Τζεμίλ Τσιτσέκ υποστηρίζει ότι “πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση Τ/κ και Ε/κ για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το αέριο και το πετρέλαιο στα ανοιχτά της Κύπρου”.

“Περιμένουμε η ε/κ πλευρά να τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες και να επικεντρωθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο. Στην πραγματικότητα, η επίτευξη λύσης του Κυπριακού είναι η πιο κατάλληλη μέθοδος για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του δίκαιου διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων. Η επίτευξη λύσης στο νησί θα δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφέρει ότι στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων θέλει να υπογραμμίσει ότι “η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι εντελώς απαράδεχτη”.

“Ελπίζουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με μια δίκαιη και ισορροπημένη προσέγγιση, να ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να συμμετάσχει με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις και να δώσει την απαραίτητη στήριξη ώστε να επιλυθεί αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα”, καταλήγει ο Τζεμίλ Τσιτσέκ.