Με τα Κάθετα Δάση, αρχιτέκτονας ουρανοξυστών πολεμάει την κλιματική αλλαγή

Καθώς κλαδιά δέντρων κυριαρχούν στα μπαλκόνια και οι ηλιαχτίδες Unknown-2 Unknown Unknown-1φωτίζουν τα φύλλα χιλιάδων φυτών, δύο ουρανοξύστες στην καρδιά του Μιλάνο, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί εν μέσω της πλούσιας βλάστησης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ιδέα του Στέφανο Μποέρι, αρχιτέκτονα από το Μιλάνο, το “Bosco Verticale” (Κάθετο Δάσος) χρησιμοποιεί πάνω από 20.000 δέντρα και φυτά για να στολίσει πολυώροφα κτίρια από το έδαφος ως και την ταράτσα, ένα έργο που τώρα εξάγεται σε ολόκληρο τον κόσμο από την Κίνα μέχρι την Ολλανδία.

Οι δύο αρχικοί καταπράσινοι πύργοι κυριαρχούν στον ορίζοντα της βόρειας ιταλικής πόλης, δίνοντας στους κατοίκους τους, περιλαμβανομένων διασημοτήτων όπως ο ποδοσφαιριστής Ιβάν Περίσιτς, μια αξιοζήλευτη θέα της νέας γειτονιάς Πόρτα Νουόβα και ακόμη πιο μακριά.

Από τα μπαλκόνια ξεχειλίζουν κερασιές, μηλιές και ελιές δίπλα σε σημύδες και δρύες, δέντρα τα οποία έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί σύμφωνα με την ανθεκτικότητά τους στον άνεμο και την προτίμησή τους στη λιακάδα ή την υγρασία.

Ο κ. Μποέρι αναφέρει ότι είχε αυτή την ιδέα λόγω της εμμονής που έχει με τα δέντρα και της αποφασιστικότητας του να τα καταστήσει «απαραίτητο συστατικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής», ιδιαίτερα ως ένα όπλο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

«Ήμουν στο Ντουμπάι το 2007 και είδα αυτή την πόλη να αναπτύσσεται εν μέσω μιας ερήμου με πάνω από 200 γυάλινους πύργους, πολλαπλασιάζοντας τις επιπτώσεις της θερμότητας», θυμάται.

Αντ’ αυτού, σημειώνει, ο ίδιος ήθελε να δημιουργήσει κάτι το οποίο θα καλωσορίζει τη ζωή αλλά επίσης θα συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης γιατί τα δέντρα απορροφούν μικρά σωματίδια και διοξείδιο του άνθρακα».

«Οι πόλεις παράγουν περίπου 75% του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με το να φέρουμε περισσότερα δέντρα μέσα στην πόλη σημαίνει ότι πολεμούμε τον εχθρό στον χώρο του», προσθέτει.

Το Κάθετο Δάσος άνοιξε το 2014 και έχει κερδίσει το φημισμένο Διεθνές Βραβείο Ουρανοξυστών Φρανκφούρτης και το Συμβούλιο του Σικάγο για τα Ψηλά Κτίρια και το Αστικό Τοπίο το ονόμασε το καλύτερο ψηλό κτίριο στον κόσμο.

«Το να ζούμε εδώ είναι κάτι το μοναδικό, είμαστε σε άμεση επαφή με τα φυτά ενώ την ίδια ώρα είμαστε στο κέντρο της πόλης σε ένα υπερμοντέρνο ουρανοξύστη», λέει η Σιμόνα Πίτζι, η οποία μπορεί να δει τα βουνά από το διαμέρισμά της στον 14ο όροφο.