«Χάδια» προς Τουρκία από Γιούνκερ

 

Μίλησε για την ανάγκη συγχώνευσης των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου, τη δημιουργία θέσης Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνηςκαι προέδρου Γιούρογκρουπ

 

Με μηνύματα προς την Τουρκία σε ήπιους τόνους, για την απομάκρυνσή της από το δημοκρατικό δρόμο και τα θέσμια της ΕΕ, μηνύματα προς το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα μετανιώσει imagew-2.aspxτην απόφασή του για έξοδο αλλά και παρουσίαση ενός έκτου σεναρίου-προσωπικού οράματος με τρεις πυλώνες για ισότητα, ελευθερία και κράτος δικαίου, περιείχε η ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ενωσης, η λεγόμενη State of the Union Speech, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ειδικότερα, για την Τουρκία είπε ότι απομακρύνεται από την ΕΕ και δεν διαβλέπει ένταξή της στο άμεσο μέλλον.
Επέκρινε το γεγονός ότι δημοσιογράφοι φυλακίζονται, λέγοντας ότι πρέπει να βρίσκονται στην σύνταξη και όχι στη φυλακή.
Απηύθυνε έκκληση στις τουρκικές αρχές να αφήσουν ελεύθερους τους δημοσιογράφους και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να σταματήσει να βρίζει τους αρχηγούς των κρατών μελών, αποκαλώντας τους φασίστες και ναζί.

Η ΕΕ, συνέχισε, είναι μια ήπειρος ώριμων δημοκρατιών και όποιος τη βρίζει, βάζει εμπόδια στον δρόμο του προς την ένταξη. Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο η Τουρκία βάζει από μόνη της εμπόδια στο δρόμο της ώστε στη συνέχεια συνειδητά να ρίξει την ευθύνη στην ΕΕ  για την κατάρρευση του ενταξιακού της διαλόγου.

Εμείς, συνέχισε, έχουμε ανοικτό χέρι προς τον τουρκικό λαό και όσους είναι έτοιμοι να μοιραστούν τις ίδιες αξίες μαζί μας.

Ο κ. Γιούνκερ δεν έκαμε αναφορά όπως αναμενόταν, στα πέντε σενάρια που περιελάμβανε η Λευκή Βίβλος και τα οποία παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, λέγοντας χαρακτηριστικά στους Ευρωβουλευτές ότι «τα έχετε δει και κάποιοι τα σκίσατε κιόλας».

Αναφέρθηκε σε ένα έκτο σενάριο, το προσωπικό του όραμα, όπως το ονόμασε, το οποίο βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Την ισότητα, την ελευθερία και το κράτος δικαίου. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, παρά τις όποιες δυσχέρειες, πνέουν ούριοι άνεμοι στην Ευρώπη και αυτούς τους ανέμους πρέπει να τους εκμεταλλευτούμε και να σηκώσουμε ιστία και να συνεχίζουμε να κτίζουμε ορόφους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για την ανάγκη συγχώνευσης των Προέδρων της Κομισιόν και του Συμβουλίου, τη δημιουργία θέσης Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης και Προέδρου του Eurogroup, ένταξη στο ευρώ για όλα τα κράτη μέλη, με δημιουργία ταμείου υποστήριξης ένταξης, ένταξη στη συνθήκη της Σένγκεν της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών, Μόνιμη Αμυντική Δομή, κοινές λίστες εκλογής Ευρωβουλευτών, κανόνες για τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είπε πως είτε θα ενωθούμε, είτε θα οπισθοχωρήσουμε ο καθένας στην γωνιά του.
Ανέφερε ότι το 80% των προτάσεων της παρούσας Επιτροπής έχει υλοποιηθεί και ότι έγιναν βήματα στα θέματα της ανεργίας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, των επενδύσεων, του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι ναι μεν ζητάμε δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά δεν πρέπει να οδηγήσουμε σε θάνατο την ανάπτυξη. Μίλησε για την ανάγκη να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη και δημοκρατικότερη Ευρώπη για το 2025 και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση, η Ένωση Χρηματαγορών, η Ένωση για την Ασφάλεια και την Άμυνα, η Κοινή ψηφιακή αγορά και η εμβάθυνση της ευρωζώνης.

Για το μεταναστευτικό είπε ότι η ευθύνη είναι συλλογική και ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την βελτίωση των συνθηκών υποδομής. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είπε ότι δεν μπορεί παρά να αποτίσει φόρο τιμής στην Ιταλία για την στάση της στο μεταναστευτικό και την προσφυγική κρίση.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι το μέλλον της ΕΕ δεν μπορεί να υπαγορευθεί από τα άνω, αλλά να σχεδιαστεί μέσω μιας δημοκρατικής συζήτησης με ευρεία συναίνεση και συμβιβασμούς.

Στο έκτο σενάριο τα κράτη, είπε, θα έχουν ισοτιμία, δεν θα υπάρχουν πολίτες, εργαζόμενοι και καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας και σε αυτή την ΕΕ θα  πρέπει να αναπνέουμε και με τον δεξί αλλά και τον αριστερό πνεύμονα «γιατί αλλιώς θα πάθουμε άσθμα».

Για την έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ ο Πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε για τραγική και λυπηρή στιγμή λέγοντας ότι «θα το μετανιώσουμε και εμείς (ΕΕ) και εσείς (ΗΒ)».