Η ιδέα της Γερμανίας για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας, στην πρώτη διερευνητική συζήτηση, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «28» στο Ταλίν της Εσθονίας δεν βρηκε υποστηρικτές. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, βρέθηκε απέναντι σε τρία ξερά «όχι» από την πλευρά της Φινλανδίας, της Λιθουανίας και του Βελγίου και σε πολλά «ναι μεν, αλλά», με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Σβεν Μίκσερ, που ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο, να μεταθέσει το ζήτημα για τον επόμενο χρόνο.
«Μέσα στο 2017 δεν αναμένεται καμία απόφαση για την Τουρκία», δήλωσε ο Εσθονός ΥΠΕΞ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την έκθεση της Κομισιόν που θα υποβάλει ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. Το χρονοδιάγραμμα δεν ικανοποιεί τη Γερμανία και αυτό έγινε σαφές στη δήλωση που έκανε ο Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι «τη στιγμή που 680 επιχειρήσεις στην Τουρκία κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία και Γερμανοί πολίτες βρίσκονται κρατούμενοι, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Πλην όμως η δήλωση του Εσθονού ομολόγου του απηχεί τη συνισταμένη των διαθέσεων στην Ε.Ε. για την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Τ. Σόινι, δήλωσε ξερά ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ σε ανάλογο τόνο και ο εκπρόσωπος της Εσθονίας, Λ. Λικαβίσιους, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και ο εκπρόσωπος του Βελγίου, Ντ. Ράιντερς, είπε ότι δεν βλέπει την ανάγκη άλλων δράσεων κατά της Αγκυρας, αφού οι διαπραγματεύσεις de facto έχουν ήδη σταματήσει. Μόνον ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σ. Κουρτς, δήλωσε ανοιχτά ότι χαιρετίζει την πρόταση Γκάμπριελ.
Ουγγαρία, Πολωνία θέτουν τους δικούς τους όρους
Απέναντι στη γερμανική πρόταση βρίσκονται επίσης οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Και οι τρεις κυβερνήσεις δεν θεωρούν ότι η Τουρκία έχει θέση στην Ε.Ε., ούτε θέλουν αύξηση των Τούρκων μεταναστών στις χώρες τους, πλην όμως έχουν διαμηνύσει ήδη στο Βερολίνο ότι δεν θα συμφωνήσουν στον τερματισμό των συνομιλιών. Παράλληλα συντηρούν το ανοιχτό μέτωπο που έχουν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο θέμα της προσφυγικής πολιτικής, επιμένοντας στην άρνηση για τον αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων.
Με μεγάλη επιφυλακτικότητα υποδέχθηκαν τη γερμανική πρόταση η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Σε αυτές τις συνθήκες θεωρείται παρακινδυνευμένο πολιτικά να τεθεί στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου επισήμως θέμα τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς απαιτείται ομοφωνία. Η άλλη επιλογή που έχει το Βερολίνο είναι να κινηθεί στην Ε.Ε. για να επιβάλει αναστολή των διαπραγματεύσεων για ορισμένο χρονικό διάστημα, κίνηση που απαιτεί πλειοψηφία στους «28». Θα πρόκειται για τυπική επικύρωση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί de facto και ήττα για τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ και ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της για την καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, Μάρτιν Σουλτς, ανήγαγαν σε θέμα αρχής για τη Γερμανία και την Ε.Ε. το πρόβλημα της Τουρκίας.
Οι πρώτες ανοιχτές διαφωνίες που συναντά η Γερμανία στην Ε.Ε. για τις σχέσεις με την Αγκυρα, κάνουν πιο δύσκολη τη διαχείριση της κατάστασης για την κυβέρνηση στο εσωτερικό, καθώς το 84% των πολιτών και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο θεωρεί ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη και μόνον το 12% δηλώνει πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2005, όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις. Το 88% μάλιστα των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest Dimap που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, περιμένει πιο αποφασιστική στάση από τη γερμανική κυβέρνηση απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και μόνον το 9% επιθυμεί το αντίθετο. Το 77% θέλει να επιβληθούν και οικονομικές κυρώσεις, αλλά από την άλλη το 80% θεωρεί ότι η Μέρκελ έχει πράξει ορθά που δεν έχει κλείσει την πόρτα του διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση.
Η πρώτη δίκη Γερμανού