Με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ απειλούνται Πολωνία,Τσεχία και Ουγγαρία για το μεταναστευτικό

Ο διαφορετικός τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού στην ΕΕ “έχει διαφορά όσο η μέρα με τη νύχτα” μετά την υιοθέτηση της στρατηγικής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, και σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, οι ροές μειώθηκαν εντυπωσιακά με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ενώ οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι ήταν εποχιακές, δήλωσε στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για το μεταναστευτικό Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.metanastes

Προειδοποίησε ωστόσο τις τρεις χώρες που δεν έχουν δεχθεί ακόμα μετανάστες, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ, αν δεν αναλάβουν τελικώς τις υποχρεώσεις που ενέχουν από τις κοινές αποφάσεις της ΕΕ.

Ο Επίτροπος παρουσίασε τις εκθέσεις για το μεταναστευτικό, τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, τη μετεγκατάσταση και τη συνεργασία με τρίτες χώρες, που υιοθέτησε το Κολέγιο.

Κάθε μήνα γίνονται 2300 μετεγκαταστάσεις κατά μέσο όρο και συνολικά περί τις 28000 μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα, από την αρχή ισχύος των σχετικών συμφωνιών μέχρι σήμερα. Ο Επίτροπος σχολίασε και την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το Δικαστήριο επιβεβαίωσε τον έκτακτο χαρακτήρα της κατάστασης και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης. Κάλεσε δε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την εφαρμογή των μετεγκαταστάσεων και της μεταναστευτικής πολιτικής, ζητώντας αλληλεγγύη στην πράξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισόν για τη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση “η αλληλεγγύη λειτουργεί” και δύο έτη μετά τη θέση σε εφαρμογή του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, η μετεγκατάσταση εξακολουθεί να παρουσιάζει θετική τάση, η οποία επιβεβαιώνει τη σημαντική επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων που παρατηρήθηκε το 2017, με 2 300 μεταφορές ανά μήνα κατά μέσο όρο από τον Φεβρουάριο του 2017, σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ως τις 4 Σεπτεμβρίου, έχουν μετεγκατασταθεί περισσότερα από 27 695 άτομα (19 244 από την Ελλάδα και 8 451 από την Ιταλία). Ωστόσο, όλες οι πλευρές χρειάζεται να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες, δεδομένου ότι περίπου 2 800 άτομα ακόμα πρέπει να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα και ότι νέοι αιτούντες φτάνουν καθημερινά στην Ιταλία. Τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τη διεκπεραίωση των μεταφορών για λόγους μετεγκατάστασης και να παράσχουν επαρκείς δεσμεύσεις για όλους τους υποψηφίους. Η Ιταλία πρέπει να επιταχύνει την ταυτοποίηση και την καταγραφή των επιλέξιμων υποψηφίων (ιδίως των Ερυθραίων).

Ορισμένα κράτη μέλη (Μάλτα και Λετονία) έχουν ήδη καλύψει τις κατανομές που τους αναλογούν όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ άλλα (Φινλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία) προσεγγίζουν τον εν λόγω στόχο. Η Μάλτα και η Φινλανδία προσεγγίζουν επίσης την κάλυψη των κατανομών που τους αναλογούν όσον αφορά την Ιταλία. Επίσης, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Αυστρία έχει αρχίσει τις μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και ότι οι πρώτες μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία στη Σλοβακία βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της προετοιμασίας.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία εξακολουθούν να παραβιάζουν τις νομικές τους υποχρεώσεις, και δεν έχουν προβεί σε καμία μετεγκατάσταση (Ουγγαρία και Πολωνία) ή δεν έχουν δεσμευθεί για θέσεις μετεγκατάστασης επί ένα έτος και πλέον (Τσεχική Δημοκρατία). Για το λόγο αυτό, στις 26 Ιουλίου, η Επιτροπή κίνησε τις διαδικασίες επί παραβάσει και απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στα εν λόγω κράτη μέλη. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία το Δικαστήριο επιβεβαίωσε το κύρος της δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση και απέρριψε τις προσφυγές που είχαν ασκηθεί από τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η νομική υποχρέωση των κρατών μελών να προβούν σε μετεγκαταστάσεις δεν τελειώνει το Σεπτέμβριο. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση ισχύουν για όλα τα επιλέξιμα πρόσωπα που φθάνουν στην Ελλάδα ή στην Ιταλία έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλέξιμοι υποψήφιοι θα πρέπει ακόμη να μετεγκατασταθούν στη συνέχεια. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας όλα τα κράτη μέλη, ιδίως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και εκείνα που δεν έχουν καλύψει πλήρως την κατανομή που τους αναλογεί, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων υποψηφίων.

Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης της ΕΕ που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς, δεδομένου ότι τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν έχουν ήδη επανεγκαταστήσει 17 305 άτομα από τα 22 504 που συμφωνήθηκε. Στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, συνολικά 8 834 Σύριοι έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία στην ΕΕ έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των 1 028 νέων μεταφορών από την τελευταία έκθεση. Συνολικά, 22 518 άτομα έχουν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο και των δύο προγραμμάτων επανεγκατάστασης σε επίπεδο ΕΕ από τη θέσπισή τους.

Στις 4 Ιουλίου 2017, η Κομισιόν παρουσίασε μια νέα διαδικασία ανάληψης δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση για το 2018, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια των συλλογικών προσπαθειών επανεγκατάστασης μέχρι να εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής για ένα πλαίσιο της ΕΕ για την επανεγκατάσταση. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν τις δεσμεύσεις τους για το έτος 2018 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην επανεγκατάσταση από τη Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής, ενώ θα συνεχιστούν οι επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία. Η Κομισιόν έχει δεσμεύσει 377,5 εκατ. EUR για τη στήριξη της μετεγκατάστασης τουλάχιστον 37 750 ατόμων (10 000 EUR ανά άτομο).