To μεταναστευτικό και η κρίση με τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας ήταν στο επίκεντρο της τηλεμαχίας της Άνγκελα Μέρκελ με τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σε αυτή τη συνάντηση ελπίζει ότι θα κατορθώσει να αναστρέψει τη δημοσκοπική υστέρηση του ίδιου και του κόμματός τους εν όψει των εκλογών της 24 Σεπτεμβρίου.
Αυτό ήταν και το θέμα της πρώτης ερώτησης που έγινε στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών. Αφορούσε το σαφές προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών και της Άνγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις.
Ο Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε ότι «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και ότι στην τηλεοπτική αυτή μονομαχία θα απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματα των πολιτών». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στα κρατίδια, όπου επικράτησαν οι Χριστιανοδημοκράτες και του σύμμαχοί τους ζημίωσαν το κόμμα και τα δημοσκοπικά του ποσοστά.
Αντίστοιχα, ρώτησαν την Άνγκελα Μέρκελ αν είναι μια «all inclusive» καγκελάριος, δηλαδή αν υπάρχουν πολλές Μέρκελ που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους από άλλους χώρους, όπως την έχουν κατηγορήσει, καθώς και ότι κινείται από τη Δεξιά προς το Κέντρο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι «οι νέες προκλήσεις χρειάζονται νέες προσεγγίσεις».
Μεταναστευτικό
Η πρώτη ενότητα της τηλεμαχίας ήταν το μεταναστευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, η Μέρκελ επέμεινε στη θέση της ότι οι μετανάστες δεν απειλούν τη Γερμανία, τόνισε, η κρίση του 2015 πράγματι έφερε τη Γερμανία σε δύσκολη θέση όσον αφορά την ενσωμάτωση των νέων αφίξεων στην κοινωνία.
Όπως είπε, η Γερμανία «πρέπει να βοηθήσει ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες των κρίσεων, όπως για παράδειγμα η σύγκρουση στη Συρία», ενώ παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη και ότι «δεν επιληφθήκαμε σωστά προβλήματα την προσφυγική κρίση, π.χ. στον Λίβανο».
Η Μέρκελ λέει ότι η Ευρώπη πρέπει «να βοηθήσει στην ενίσχυση της κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης» προκειμένου να σταματήσουν οι πνιγμοί στη Μεσόγειο. Οσο για τις επανενώσεις των οικογενειών προσφύγων η καγκελάριος αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι η νέα κυβέρνηση «θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για το θέμα αυτό τον επόμενο χρόνο» διασφαλίζοντας ότι τηρούνται οι όροι της Συνθήκης της Γενεύης.
«Κι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα πρέπει να φύγουν, πολλοί έχουν ήδη απελαθεί» τόνισε η Μέρκελ υπερασπιζόμενη την πολιτική των ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε το 2015.
«Το Σύνταγμά μας γράφει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη, κι όχι ότι η γερμανική αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη» της απάντησε ο Σουλτς, που τάσσεται υπέρ μιας «συνεργατικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας» για να αποφευχθούν διαφωνίες με χώρες «όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες πιστεύουν ότι η Γερμανία και η Ιταλία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνες τους… Η Ευρώπη βασίζεται στην αλληλεγγύη», τόνισε.
Το Ισλάμ
Όταν ρωτήθηκε αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι το Ισλάμ «ανήκει στη Γερμανία», παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών δεν το βλέπουν έτσι, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε:
«Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό, δεδομένου ότι όλοι είμαστε μάρτυρες τρομοκρατικών επιθέσεων στο όνομα του Ισλάμ, ωστόσο είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι η τρομοκρατία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Ισλάμ».
Αναφερόμενη δε στους κληρικούς οι οποίοι διδάσκουν το μίσος στα τεμένη, είπε: «Δεν το αγνοούμε και δεν θα το ανεχθούμε».
Ο Μάρτιν Σουλτς, όσον αφορά το μεταναστευτικό, μίλησε για μεγάλες προκλήσεις και επιτέθηκε στην πολιτική που έχει εφαρμόσει η Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται «είναι μια ευρωπαϊκή λύση».
Επίσης, για το θέμα των φανατικών κληρικών είπε ότι «δεν έχουν θέση στη χώρα, αλλά είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό. Δεν θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να γίνονται η αιτία για να κατηγορείται άδικα το Ισλάμ».
Τέλος, αναφερόμενος στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, είπε ότι αν εκλεγεί καγκελάριος, «όχι μόνο θα την τερματίσω, αλλά θα σταματήσω και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας».
«Πρέπει να γίνει σαφές στην Άγκυρα ότι έχει παραβιάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε.», είπε.
Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η δική της σταθερή θέση είναι ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε., ωστόσο διαφωνεί με το οριστικό κόψιμο των διαπραγματεύσεων τώρα. «Ένα τέτοιο βήμα πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή», είπε.
«Δεν βλέπω την Τουρκία να γίνεται μέλος της Ε.Ε.», συμπλήρωσε, «ποτέ δεν το έβλεπα».
Η Βόρεια Κορέα και ο Τραμπ
Η κρίση με τις δοκιμές της Βόρειας Κορέας ήταν επίσης ένα από τα θέματα για τα οποία ρωτήθηκαν Μέρκελ και Σουλτς.
Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να λύσει το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε:
«Όχι. Ο/η καγκελάριος της Γερμανίας θα πρέπει να αντιπαραταχθεί σε όποιον χρησιμοποιεί το Twitter για να επιτεθεί σε αντιπάλους του δεξιά και αριστερά και δεν μπορεί να διαχωρίσει τη θέση του από τους νεοναζί….»
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι «έκανε σαφές (στον Ντόναλντ Τραμπ) ότι η συνεργασία» πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες και τόνισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις ΗΠΑ σε ένοπλη σύρραξη. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί με ειρηνικό τρόπο».
Νικήτρια η Μέρκελ
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Infratest Dimap για το δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, νικήτρια του ντιμπέιτ ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος.
Το 49% των τηλεθεατών θεώρησε ότι η Μέρκελ ήταν πιο αξιόπιστη, ενώ το 29% προτίμησε τον Σουλτς. Η συνολική επίδοση της Μέρκελ θεωρήθηκε πιο πειστική από το 55% εξ όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, έναντι ενός 35% του Σουλτς.
To Spiegel
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί εν όψει των γερμανικών εκλογών, χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού, με τίτλο «Ξυπνήστε!» (Aufwachen!).