Την έκτη πυρηνική δοκιμή της επί θητείας Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε η Βόρεια Κορέα το πρωί της Κυριακής. Νωρίτερα είχε καταγραφεί, σε χαμηλό βάθος στα βορειοδυτικά της χώρας, ισχυρή δόνηση 6,3 βαθμών με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να ανακοινώνουν ότι το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι απέκτησε μια νέα βόμβα υδρογόνου.
Στις 9.30 (ώρα Κύπρου ) το κρατικό κανάλι της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.
Στην ανακοίνωσή της η Βόρεια Κορέα σημειώνει ότι η βόμβα υδρογόνου ήταν «πρωτοφανούς μεγάλης ισχύος».
«Η απόλυτη επιτυχία της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου (…) σηματοδότησε ένα πολύ σημαντικό βήμα στον (…) τελικό στόχο της ολοκλήρωσης της (…) πυρηνικής δύναμης» της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε το κρατικό πρακτορείο KCNA.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο, η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου έγινε προκειμένου να εξεταστεί «η ακρίβεια (…) της κατασκευής μιας βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)». «Δεν υπήρξε ούτε (…) διαρροή ραδιενεργών υλικών ούτε κάποια επίπτωση στο περιβάλλον της γύρω περιοχής», κατέληξε το KCNA.
Εντονες αντιδράσεις
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν ζήτησε να δοθεί «η πιο ισχυρή απάντηση» στη Βόρεια Κορέα, επισημάινοντας ότι θα πιέσει ώστε να ληφθούν «όλα τα διπλωματικά μέτρα, και κυρίως ενέργειες από το Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να απομονωθεί εντελώς η Βόρεια Κορέα».
Παράλληλα Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα, πρόσθεσε ο Τσουνγκ.
Οι ΗΠΑ, μετά και από την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Άμπε, διαβεβαιώνουν την Ιαπωνία πως είναι απολύτως δεσμευμένες στην υπεράσπιση της Ιαπωνίας από τη νέα πυρηνική δοκιμή.
Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ έδωσε αυτές τις διαβεβαιώσεις στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Σοτάρου Τανιούτσι, γενικό διευθυντή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Βάσει της συμφωνίας που έχουν συνάψει Ιαπωνία και ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται το Τόκιο. Εξάλλου έχει θέσει την Ιαπωνία κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Τόκιο με πυρηνικά όπλα.
Μόσχα και Πεκίνο καταδικάζουν
Η Κίνα (από τους ελάχιστους συμμάχους του Κιμ Γιονγκ Ουν) καταδίκασε «έντονα» την πυρηνική δοκιμή καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει να επιδεινώνει την κατάσταση με κινήσεις που δεν είναι προς το συμφέρον της».
Η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή. Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα» την ενέργεια αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την πυρηνική δοκιμή, σημειώνοντας ότι δημιουργεί «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή.
Από ευρωπαϊκής πλευρά, ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει με τη μέγιστη αυστηρότητα.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ η Βόρεια Κορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», ανάφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα (…) Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.