Μέγιστη υποκρισία Ε.Ε. για τη “δημοκρατία” στη Βενεζουέλα

Σκίζει τα ιμάτια της η κομισιόν για την νίκη της Μπολιβαρινής επανάστασης στην Βενεζουέλα και με μέγιστη υποκρισία εκφράζει ανησυχία όπως αναφερει εκπρόσωπος της φια τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών και  ” για την τύχη της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα”.

epa06118365 Venezuelan President Nicolas Maduro (C-L), together with his wife and deputy of the National Assembly Cilia Flores (C-R), celebrate election results after a national vote on his proposed Constituent Assembly at Plaza Bolivar in Caracas, Venezuela, 31 July 2017. The nation-wide vote on the Maduro-backed Constituent Assembly was marred by protests and violence that left at least nine people dead. If initiated, the new assembly would have the ability to bypass congress and rewrite the constitution. EPA/NATHALIE SAYAGO

Βέβαια παρόμοια ευαισθησία για την παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου η Κομισιόν ουδέποτε εξέφρασε για την Κύπρο που είναι και κράτος μέλος της .Ούτε και κάλεσε ποτέ την Τουρκία να αποσύρει τον κατοχικό της στρατό και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα η οποία παραβιάζεται εδώ και 43 χρόνια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε.”η Κομισιόν εκφράζει συλλυπητήρια και συμπάθεια προς τις οικογένειες και τους φίλους όλων όσοι σκοτώθηκαν και ζητά από όλες τις πλευρές  να απέχουν από τη βία.

Επιπλέον σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας.

“Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα ειρηνικής διαδήλωσης”, σημειώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

“Η Βενεζουέλα έχει δημοκρατικά εκλεγμένα και νόμιμα θεσμικά όργανα, ο ρόλος των οποίων είναι να συνεργαστούν και να εξεύρουν μια λύση με βάση τις διαπραγματεύσεις για την τρέχουσα κρίση. Μια συντακτική συνέλευση, εκλεγμένη υπό αμφισβητούμενες και συχνά βίαιες περιστάσεις, δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης. Έχει αυξήσει τη διαίρεση και θα αποχαρακτηρίσει περαιτέρω τα δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα της Βενεζουέλας”, τονίζει η ανακοίνωση της ΕΕ.

Διευκρινίζει δε ότι “ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να αποκαταστήσουν το πνεύμα του συντάγματος και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη που χάθηκε από την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν διαχωριστικούς παράλληλους θεσμούς”.

“Η μοίρα της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα αποτελεί θεμιτή ανησυχία για όλες τις χώρες της περιοχής και για τους εταίρους της Βενεζουέλας σε ολόκληρο τον κόσμο”, αναφέρει.

“Για την υποστήριξη των συνεχιζόμενων περιφερειακών προσπαθειών διαμεσολάβησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να επιδιώκει την επείγουσα ανακούφιση του λαού της Βενεζουέλας και να προωθήσει μια πολιτική λύση στην κρίση”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕ.