ΑΚΕΛ:Προφανής ο στόχος του δημοσιεύματος των Ν.Υ.Τimes η αποποίηση των ευθυνών του Προέδρου Αναστασιάδη

the-new-york-times-300x240Σχολιάζοντας σήμερα το δημοσίευμα των Ν.Υ.Τ.  το ΑΕΛ υπογρμμίζει  πως «Για δεύτερη φορά αφήνονται να διαρρεύσουν από κάποιους στην εφημερίδα NY Times στοιχεία με προφανή στόχο την επίρριψη ευθυνών για την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και για το κούρεμα καταθέσεων, στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Στοιχεία που περιέχονται ωστόσο σε έκθεση που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης ανέθεσε με προφανή στόχο την πλήρη αποποίηση των δικών του ευθυνών.

«Παραδόξως» , τονίζεται οι διαρροές βλέπουν το φως της δημοσιότητας όποτε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται εκτεθειμένη στην κοινή γνώμη (υπόθεση Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κυπριακές Αερογραμμές, κτλ).ÔÑÁÐÅÆÁ ÐÅÉÑÁÉÙÓ  ËÁÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁ ÊÕÐÑÏÕ CPB

Όσον αφορά την ουσία της έκθεσης, αναφέρει το ΑΚΕΛ , αυτή επιλεκτικά παραθέτει δηλώσεις της πρώην Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ για την ανάγκη στήριξης της Λαϊκής Τράπεζας, παραλείπει ωστόσο επιμελώς να αναφερθεί στις πιέσεις της τότε αντιπολίτευσης για διάσωση της τράπεζας, όσο και στους πανηγυρισμούς του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού όταν η κρατική στήριξη έγινε πραγματικότητα.

Επιλεκτικές επίσης αναφορές γίνονται σε σχέση με το κούρεμα καταθέσεων, που φέρουν την προηγούμενη Κυβέρνηση να γνώριζε γι’ αυτό. Η αλήθεια όμως, είναι εντελώς διαφορετική και ο κυπριακός λαός την ξέρει καλά. Γνωρίζει ότι η πατρότητα του κουρέματος ανήκει στον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά δεσμευόταν ότι δεν θα δεχθεί κούρεμα καταθέσεων, δέσμευση που αναίρεσε όπως και πολλές άλλες.

Είναι, τέλος, πολύ καλά γνωστό , καταλήγει το ΑΕΛ, ότι το μνημόνιο του Νοεμβρίου που συμφωνήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση περιελάμβανε στήριξη €10 δις για τον τραπεζικό τομέα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και σίγουρα δεν γίνοταν καμία αναφορά σε κούρεμα καταθέσεων.

 

Αλλα λόγια ο αναπληρωτής κυβ.εκπρόσωπος 

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος σχολιάζοντας σημερινό αλλά και προηγούμενα δημοσιεύματα των New York Times, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «κατά καιρούς διάφορες πληροφορίες έχουν περιέλθει στην κατοχή της Κυβέρνησης, αλλά έχουν ετοιμαστεί και σημειώματα που επιβεβαιώνουν «την ανάγκη της ανεξάρτητης, αξιόπιστης αλλά και γρήγορης διερεύνησης των γεγονότων, που είμαστε βέβαιοι πως η Νομική Υπηρεσία διεξάγει με όλες τις διευκολύνσεις που η Κυβέρνηση της έχει ήδη προσφέρει».

Ερωτηθείς ποιός διεξήγαγε την έκθεση που επικαλούνται οι NYT, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την απάντησή του και είπε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι «τάχιστα, αξιόπιστα, μια ανεξάρτητη αρχή, όπως η Νομική Υπηρεσία, να συνεχίσει και να διεξάγει την έρευνα, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η ιστορία».

Σε ερώτηση αν επιβεβαιώνει ότι η έκθεση βρίσκεται ενώπιον της Κυβέρνησης επανέλαβε ότι «η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της πολλές πληροφορίες, πολλά σημειώματα» και είπε ότι η θέση της είναι ότι θα πρέπει όλα αυτά να τύχουν ενδελεχούς, αξιόπιστης και γρήγορης διερεύνησης, «διότι αυτή είναι η απαίτηση και της Κυβέρνησης και της κοινωνίας, να διαλευκανθεί πλήρως και να διαλευκανθούν τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας».

Κατέληξε, λέγοντας ότι όλα θα πρέπει να διερευνηθούν ενδελεχώς «μέχρι να αποδοθούν ευθύνες και να μάθει ο Κυπριακός λαός την πραγματική αλήθεια».