Η Τουρκία στέλλει 5.000 στρατιώτες για να βοηθήσει το Κατάρ

 

 

Δραματικές εξελίξεις σημειώνονται στην κρίση Κατάρ Σ.Αραβίας  έ καθώς η Άγκυρα ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στέλνει στρατεύματα στο Κατάρ (τυπικά για να επανδρώσει Unknownτη μεγάλη στρατιωτική βάση που ετοιμάζει) ουσιαστικά όμως για να αποτρέψει την εισβολή των σαουδαραβικών στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το πάμπλουτο κρατίδιο του Κόλπου.Την αόφαση επικύρωσε απόψε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κι ήδη ετοιμάζεται η ανάπτυξη 5.000 στρατιωτών στο Κατάρ.

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κλήθηκε τυπικά πρκειμενου να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία «για να επιτραπεί η ανάπτυξη στρατευμάτων σε μια στρατιωτική βάση  της στο Κατάρ», ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης..

Τουρκία και Κατάρ διατηρούν παραδοσιακά ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Το Κατάρ, μάλιστα, είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Τουρκία.

Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»: «Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε δείχνοντας ότι δεν γνώριζε για τις προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στο Κατάρ, πριν αυτές γίνουν γνωστές, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η Αγκυρα προφανώς δεν είχε ενημερωθεί λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με τη Ντόχα. Ηδη πριν τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση τουρκικής βάσης στο Κατάρ και αναμενόταν η αποστολή τουρκικών μονάδων. Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι στενές, με το Κατάρ να είναι ένας από τους μεγαλοεπενδυτές στην Τουρκία, ενώ χαρακτηριστικό των καλών σχέσεων που έχουν είναι ότι τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρισκόταν στην Τουρκία, μετά την συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, μετακόμισαν στο Κατάρ.

Λόγω και των ιδιαίτερα καλών σχέσεων των δύο χωρών, άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ήδη επικοινωνήσει με πάνω από 10 ηγέτες για την εξεύρεση λύσης.

Τον Απρίλιο του 2016, η Τουρκία και το Κατάρ υπέγραψαν συμφωνία που θα επέτρεπε στην Αγκυρα να φτιάξει μία στρατιωτική βάση στο Κατάρ, για την άμυνα του εμιράτου και να σταθμεύουν στρατιωτικές δυνάμεις εκεί.

Η τροπολογία ήταν απαραίτητη, γράφει το Bloomberg, για να ληφθεί υπόψη ο επαναπροσδιορισμός της παραστρατιωτικής αστυνομίας της Τουρκίας και της ακτοφυλακής, ως μη στρατιωτικές μονάδες.

Αρχικά η τροπολογία κατατέθηκε στην τουρκική Βουλή τον Ιανουάριο, αλλά η απόφαση του AKP να επιταχύνει την έγκρισή της, μία ημέρα μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν για τις προσπάθειες να απομονωθεί το Κατάρ, δίνει συμβολική σημασία σε αυτή την κίνηση, γράφει το Bloomberg.

Το Ιράν απειλεί με εκδίκηση τη Σαουδική Αραβία για την τρομοκρατική επίθεση

Στα άκρα πάλι οι σχέσεις Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Το ένοπλο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης» κατηγόρησε και επίσημα το Ριάντ ότι βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση η οποία εκδηλώθηκε σήμερα στην Τεχεράνη (στο κοινοβούλιο αι στο Μαυσωλείο του Α. Χομεινή) και που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα αι να τραυματιστούν τουλάχιστον 39.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση συνέβη μια μόλις εβδομάδα μετά την συνάντηση του Αμερικανού προέδρου και των Σαουδαράβων ηγετών οι οποίοι  υποστηρίζουν τους τρομοκράτες.

Το γεγονός ότι η ISIS ανέλαβε την ευθύνη καταδεικνύει ότι ήταν αναμεμειγμένοι στην βάρβαρη αυτή επίθεση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο αντιστράτηγος Hossein Salami, υποδιοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» υποσχέθηκε «αντίποινα» για την επίθεση:

«Να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πάρουμε εκδίκηση για τις σημερινές επιθέσεις στην Τεχεράνη. Η εκδίκηση θα πέσει επάνω στους τρομοκράτες, σ όσους σχετίζονται και σε όσους τους υποστηρίζουν», ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο Ιρανός αντιστράτηγος.