«Θρίλερ» με ισοψηφία Μακρόν-Λεπέν στον πρώτο γύρο δείχνει διαδικτυακή δημοσκόπηση

 

Νέα δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε διαδικτυακά χθες και σήμερα, δείχνει ισοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή.Σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου BVA, newego_LARGE_t_1101_55430277_type13145οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστό 23%, ενώ ακολουθούν υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,5% και ο συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 19%.

Η ίδια δημοσκόπηση, το δείγμα της οποίας είναι αδιευκρίνιστο, δείχνει πως η συμμετοχή αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 76-80%.

Η εταιρεία δεν έδωσε στη δημοσιότητα προβλέψεις για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ευνοημένη δημοσκοπικά η Λεπέν από την επίθεση στο Παρίσι

Εξάλλου σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά το χτύπημα από το Ινστιτούτο Odoxa για λογαριασμό του περιοδικού Le Point, η  τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης ευνόησε δημοσκοπικά την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα βγει νικητής τόσο στον πρώτο γύρο της Κυριακής όσο και στον δεύτερο γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα. Ωστόσο, το ποσοστό του Μακρόν παρουσιάζει πτώση 0,5% σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση και διαμορφώνονται στο 24,5%, ενώ η Λεπέν αυξάνει το ποσοστό της κατά 1%, συγκεντρώνοντας 23%.

 Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται κατά 0,5% και να πέφτουν στο 19%, συνεπώς δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να πάρουν το εισιτήριο για τον γύρο της 7ης Μαΐου.

Ο Μακρόν «έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και επομένως είναι απίθανο να αποκλειστεί» επισήμανε ο Γκαέλ Σλιμάν του Odoxa στο κείμενο που επεξηγεί τα στοιχεία της δημοσκόπησης.

Στον β΄ γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπεται ότι θα νικήσει με άνεση τη Λεπέν, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση.