Βενεζουέλα: Τι αποκαλύπτουν τα WIKILEAKS για τις ωμές παρεμβάσεις των ΗΠΑ

Απλετο φως στο βρόμικο ρόλο των ΗΠΑ  και ειδικά της τέως ΥΠΕΞ Χ.Κλίντον ρίχνουν οι οι αποκαλύψεις των WIKILEAKS για τις προσπάθειες που κατάβάλλονται ώστε και η Βενεζουέλα  να πέσει στα  χερια των ολιγαρχικών  δυνάμεων.Οπως   κατόρθωσαν να ανακτήσουν την εξουσία στην Αργεντινή και την Βραζιλία τώρα ήλθε η σειρά της Βενεζουέλα.image-1.ashx

Οι βίαιες συγκρούσεις που σημειώνονται στη Βενεζουέλα εδώ και αρκετές εβδομάδες με τις κινητοποιήσεις εναντίον του προέδρου Νικολά Μαδούρο και της κυβέρνησής του δεν είναι άσχετες με τις οργανωμένες προσπάθειες ΗΠΑ και αντιπολίτευσης εναντίον της Μπολιλιβαρινής επανάστασης.

Τα βίαια εεισόδια και οι κινητοποιήσεις , έχουν οδηγήσει έως σήμερα στον θάνατο 21 συνολικά ανθρώπων, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των Αρχών. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υπόσχονται να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις αξιώνοντας η κυβέρνηση να προκηρύξει νομαρχιακές εκλογές, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει από τον περασμένο χρόνο, να αποφυλακίσει σχεδόν 100 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και να σεβαστεί την αυτονομία του Κογκρέσου, όπου ηγείται η αντιπολίτευση.
Εικόνες αναταραχών από τη Βενεζουέλα, αποτυπώνουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, με τις λεηλασίες και τις συγκρούσεις πολιτών και αστυνομικών να αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Στο Καράκας σημειώθηκαν χθες νέες συγκρούσεις και επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι.2187769

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε η εισαγγελία γνωστοποίησε «τον θάνατο 12 ανθρώπων», ορισμένων εξ αυτών από ηλεκτροπληξία, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν από σφαίρες. Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνεται ότι επίσης 6 άνθρωποι τραυματίστηκαν «κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν» στη συνοικία Ελ Βάγιε, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας.

Άλλοι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν στο περιθώριο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Χθες γύρω στις 9 ή το 10 το βράδυ τοπική image-2.ashxώρα η κατάσταση επιδεινώθηκε ανησυχητικά, μια ομάδα ανθρώπων που ήταν οπλισμένοι ήρθαν… και άρχισαν τις λεηλασίες» δήλωσε ο Χάνε Μουσταφά, ιδιοκτήτης ενός μικρού σούπερ μάρκετ στο Ελ Βάγιε.

Σήμερα η αντιπολίτευση κάλεσε τους διαδηλωτές να βγουν στους δρόμους των κοινοτήτων σε ολόκληρη την χώρα και να πραγματοποιήσουν μια «σιωπηρή» πορεία διαμαρτυρίας στο Καράκας, ενώ  τη Δευτέρα οργανωνεται «προγραμματισμένη» καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικούς δρόμους του Καράκας.

Ο βρόμικος ρόλος των ΗΠΑ

Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, η Χίλαρι Κλίντον είχε οργανώσει ομάδα αφοσιωμένη στην προσπάθεια να απονομιμοποιήσει την πολιτική του (αποθανόντος) Ούγκο Τσάβες και της Μπολιβαριανής Επανάστασης, όπως αποκαλύπτουν τα πολυσυζητημένα emails της που διέρρευσε το WikiLeaks.

Το 2010 η Κλίντον είχε ζητήσει από τον Arturo Valenzuela που ήταν τότε βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Υποθέσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο «να απαλλαγούμε από τον Τσάβεζ».

Ο Valenzuela της είχε απαντήσει: «Χρειαζόμαστε να εξετάσουμε σοβαρά τα επακόλουθα της κατά-μέτωπο σύγκρουσης και να αναζητήσουμε συμμάχους στην περιοχή που θα βοηθήσουν γι’ αυτό».
Όπως αποκάλυψε πάλι το WikiLeaks, η αμερικάνικη πρεσβεία στο Καράκας, από το 2006 είχε αρχίσει επαφές με την αντιπολίτευση για τον ίδιο λόγο.

Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας στην Κολομβία, το Δεκέμβριο 2007, που αναφέρεται σε συνάντηση του τότε προέδρου της χώρας Alvaro Uribe, με αντιπροσωπεία Αμερικάνων γερουσιαστών –ανάμεσά τους ο τότε επικεφαλής της πλειοψηφίας Harry Reid «με στόχο να πεισθεί η Ουάσινγκτον να αναλάβει δράση εναντίον της Βενεζουέλα».

Το τηλεγράφημα περιγράφει πως ο Ουρίμπε υποστήριζε ότι «ο Τσάβες αποτελεί για τη Λατινική Αμερική την ίδια απειλή όπως ο Χίτλερ στην Ευρώπη». Σε συνάντηση του Ουρίμπε με τον αρχηγό του αμερικάνικου Γενικού Επιτελείου, ναύαρχου Michael Mullen, τον Ιανουάριο του 2008, του είχε ζητήσει «άμεση επέμβαση του αμερικάνικου στρατού».

Άλλο τηλεγράφημα της αμερικάνικης πρεσβείας αναφέρεται στην συνάντηση του Αρχιεπίσκοπου της Βενεζουέλα Baltazar Porras με τον Αμερικάνο πρεσβευτή. Ο θρησκευτικός ηγέτης είχε ζητήσει από την Ουάσινγκτον «να αναλάβει δράση εναντίον της κυβέρνησης της χώρας του».

Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα

Στην 15η επέτειο από το ολιγοήμερο πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας Τσάβεζ, (11-13 Απριλίου 2002) η ίδια ολιγαρχία (και οι Αμερικάνοι υποστηρικτές, μαζί με τους διεθνείς υποστηρικτές τους «τις ύαινες» στο Μπουένος Άιρες, τη Βραζιλία, τη Λίμα και το Σαντιάγο) που είχαν πρωτοστατήσει τότε, έχουν ξεσπαθώσει εναντίον του προέδρου Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματία».

Από την ημέρα που κέρδισε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η δεξιά στη Βενεζουέλα τον Δεκέμβριο του 2015, η σύγκρουση ήταν πλέον αναπόφευκτη.

Η πρώτη κλιμάκωση της σύγκρουσης σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 όταν η Εθνοσυνέλευση ψήφισε «κατ΄αρχήν» να προωθήσει «την πολιτική δίκη εναντίον του προέδρου Μαδούρο».

Μία από τις κατηγορίες, ανέφερε ότι ο Μαδούρο, «δεν είναι πολίτης της χώρας και άρα δεν έχει δικαίωμα να είναι πρόεδρός της (!!). Τον Ιανουάριο του 2017 η Εθνοσυνέλευση διακήρυξε ότι «ο Μαδούρο έχει εγκαταλείψει το προεδρικό του γραφείο και ασκεί καθήκοντα πραξικοπηματικά».

Ταυτόχρονα, η Εθνοσυνέλευση καλούσε τον Οργανισμό αμερικάνικων Κρατών να επιβάλει τον Δημοκρατικό τους Χάρτη στη Βενεζουέλα –δηλαδή προσκαλούσε σε παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας, δείχνοντας σε πιο σημείο έχουν φτάσει τα πράγματα.

Η πρόσκληση για την εφαρμογή του Δημοκρατικού Χάρτη, δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία των χωρών μελών του OAS, παρά τις πιέσεις που άσκησε η Ουάσιγκτον στις χώρες αυτές.

Αν οι ολιγαρχικές δυνάμεις κατόρθωσαν να ανακτήσουν την εξουσία στην Αργεντινή και την Βραζιλία επιθυμούν να έρθει και η σειρά της Βενεζουέλα.

Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Σημασία έχει πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιδιώκουν υποτακτικές κυβερνήσεις στη Κεντρική και Νότια Αμερική όπως ανέκαθεν.