Η ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας καταδίκασε με σφοδρότητα τις προσπάθειες επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας
Ο Ιμπεριαλισμός και οι πλεκτάνες του δεν θα περάσουν διαμήνυσαν χιλιάδες Βενεζολάνοι στους δρόμους του Καράκας
Κάποιοι στην ηγεσία της Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών(ΟΑΚ) και δη ο Γενικός της Γραμματέας, παραβιάζοντας κάθε πρόνοια του καταστατικού και των αρχών λειτουργίας της, παλινδρομεί με τον παλιό εαυτό της Οργάνωσης. Το 1962 επεδίωξε να εκδιώξει την Κούβα από τις γραμμές της και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον εγκληματικό οικονομικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ και σε σειρά άλλων επιθέσεων και επιδρομών τους, τώρα οι γνωστοί ύποπτοι θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για να κάνουν τα ίδια και να τιμωρήσουν την Βενεζουέλα.
Η ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεζ, καταδίκασε με σφοδρότητα τις απροκάλυπτες επεμβάσεις του στα εσωτερικά της χώρας της, χαρακτηρίζοντας τις ως «μια μισθοφορική αποστολή υποκινούμενη από ακραίους κύκλους του δυτικού ημισφαιρίου» και ζήτησε την αποπομπή του, την οποία ας σημειωθεί ζήτησε και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για παραβίαση του καταστατικού της Οργάνωσης.
Στο άρθρο 19 της σύστασης της ΟΑΚ τονίζεται σαφώς ότι κανένα κράτος ή ομάδα κρατών, δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει άμεσα είτε έμμεσα στα εσωτερικά ή εξωτερικά ζητήματα οποιασδήποτε χώρας. Η πιο πάνω αρχή καθορίζει σαφώς ότι αποκλείει όχι μόνον την ένοπλη βία, αλλά επίσης και οποιαδήποτε άλλη μορφή παρεμβατισμού, τάσης ή απόπειρας επιβολής στην προσωπικότητα μιας άλλης χώρας και στις πολιτικές , οικονομικές και πολιτιστικές δυνάμεις που την αποτελούν.
Στο δε άρθρο 20 επισημαίνεται ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να εφαρμόζει μέτρα ή να προωθεί κυρώσεις οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα για άσκηση πιέσεων στην κυρίαρχη θέληση άλλου κράτους και να αποκτά με αυτό τον τρόπο πλεονεκτήματα οποιασδήποτε μορφής.
Οποιαδήποτε επίθεση ενός κράτους ενάντια στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλου κράτους ή ενάντια στην κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία άλλου κράτους μέλους της ΟΑΚ, θα θεωρείται πράξη επίθεσης ενάντια σε όλα τα κράτη μέλη της Οργάνωσης αμερικανικών Κρατών.
Αντί της τήρησης και διαφύλαξης όλων αυτών των προνοιών, ο Γραμματέας της έχει κορυφώσει τις επιθέσεις του ενάντια στην νόμιμη Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και προσπαθεί εκ των έξω να δώσει χέρι βοήθειας στην αντιπολίτευση, μετατρεπόμενος ο ίδιος σε όχημα των μεθοδεύσεων του ιμπεριαλισμού και των κύκλων που δεν ανέχτηκαν ποτέ την δημοκρατική επανάσταση της Βενεζουέλας.
Η εκστρατεία του κ. Αλμάργο, Γραμματέα της ΟΑΚ, είναι «μια ψευδής, ανέντιμη, κακόβουλη και μισθοφορική, που προδώνει κάθε αξιοπρέπεια που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα λατιναμερικανό διπλωμάτη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε ομιλία της, η Ντέλσι Ροντρίγκεζ.
Η εμπλοκή των ΗΠΑ
Οπως αναμένετο οι ΗΠΑ έσπευσαν να καταγγείλουν ως “πολύ σοβαρό πλήγμα για τη δημοκρατία” την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να στερήσει από τα μέλη της Βουλής την ασυλία τους.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταδικάζουν την απόφαση που έλαβε την 29η Μαρτίου το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας να σφετεριστεί τις εξουσίες της δημοκρατικά εκλεγμένης εθνοσυνέλευσης”, ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.Επίσης χώρες της Λατινικής Αμερικής και του Οργανισμου Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) επιτέθηκαν στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο τον οποίο κατηγόρησαν για ένα “πραξικόπημα”.
Το Περού ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Καράκας. Η κυβέρνηση του Μαδούρο κατήγγειλε μια “συμμαχία της δεξιάς της περιοχής” εναντίον της. “Απορρίπτουμε την χοντροκομμένη υποστήριξη της κυβέρνησης του Περού προς βίαιες και εξτρεμιστικές ομάδες στη Βενεζουέλα”, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες.