Μία πιθανή έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα συνιστούσε «καταστροφή» τόσο για το ίδιο, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στην τελευταία προειδοποίηση που έρχεται από τους κοινοτικούς εταίρους της Βρετανίας καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον κινείται στο δρόμο του δημοψηφίσματος παραμονής ή ευρω-εξόδου.
Ο βρετανός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας του με την ΕΕ προτού προχωρήσει έως το 2017 σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή μη στην ΕΕ -εφόσον οι Τόρις επανεκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές του 2015.
Κεντρικής σημασίας ζήτημα, το οποίο τον φέρνει αντιμέτωπο με τους ομολόγους του στην ΕΕ, είναι η απόπειρα να «ξαναγράψει» τη θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αντιμέτωπος με την αύξηση της δημοτικότητας του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP και τον σκληρό πυρήνα των Τόρις, ο Κάμερον επιδιώκει να περιορίσει τη μετανάστευση από τις άλλες χώρες της ΕΕ και αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις έως τα Χριστούγεννα.
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν μπορεί να παραμείνει στρατηγική του Λονδίνου η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ «ό,τι κι αν συμβεί», και κάνει λόγο για μία τελευταία απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της χώρας με την ΕΕ πριν δώσει το λόγο στους Βρετανούς.
Ο Ματέο Ρέντσι προσθέτει τη φωνή του σε εκείνους που χαρακτηρίζουν καταστροφική προοπτική τόσο για την ίδια τη χώρα, όσο και την ΕΕ, πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.
Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν διά στόματος του τέως προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, αλλά και από τον γερμανικό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την ταυτόχρονη προειδοποίηση ότι «δεν θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ».
«Αυτό θα ήταν καταστροφικό, μία καταστροφή προφανώς για την Ευρώπη, θεωρώ και για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Ρέντσι στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως τόσο το Λονδίνο όσο και η ΕΕ ωφελούνται από την παρουσία της Βρετανίας στους «28».
«Χρειαζόμαστε ένα Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορεί να επενδύσει σε μία διαφορετική ιδέα για την Ευρώπη» επισημαίνει ο Ρέντσι.
Ο Κάμερον τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ, έχοντας προειδοποιήσει ότι τα πρόσφατα ζητήματα, περιλαμβανομένου του επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ που καλείται να καταβάλει το Λονδίνο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, έχουν καταστήσει δυσκολότερο το σενάριο της παραμονής.