Η Βουλγαρία φοβάται για νέο προσφυγικό κύμα και «οχυρώνεται»

Η Βουλγαρία φοβάται την εισβολή νέου κύματος μεταναστών το επόμενο διάστημα λόγω των εξελίξεων στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις απειλές που διατυπώνει Unknown-1η πρώτη να αναθεωρήσει την συμφωνία για προσφυγικό, καθώς και το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Βουλγαρία και την Τουρκία λόγω των παρεμβάσεων της τελευταίας στα εσωτερικά της χώρας εν όψει των εκλογών της 26 Μαρτίου.
Λόγω αυτής της κατάστασης ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ογκνιάν Γκερτζίκοφ ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα φύλαξης σε όλη την μεθόριο με την Τουρκία.
Ο ίδιος εκτίμησε την κατάσταση ως σοβαρή και είχε επαφές για το θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών και την ηγεσία της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.
Το όλο θέμα απασχολεί ήδη και τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στο ζενίθ της προεκλογικής τους εκστρατείας εν όψει των εκλογών της 26ης Μαρτίου, καθώς και οι παρεμβάσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από την τουρκική κυβέρνηση στα προεκλογικά πράγματα της Βουλγαρίας, υποστηρίζοντας ανοιχτά το νεοσύστατο μουσουλμανικό κόμμα DOST του Λιούτβι Μεστάν.

To DOST του Λιούτβι Μεστάν είναι ένα κόμμα που στήθηκε με την καθοδήγηση και την ανοιχτή στήριξη της Αγκυρας και αφού προηγουμένως τον Δεκέμβριο του 2015 ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), Αχμέτ Ντογκάν, ο οποίος τον είχε προωθήσει ως διάδοχό του στη θέση του από το 2013, υποχρεώθηκε να ζητήσει την απομάκρυνσή του. Οπως τον κατηγόρησε, ενεργούσε ως «πέμπτη φάλαγγα» της Αγκυρας και αφορμή για την απομάκρυνσή του στάθηκε η θέση που πήρε υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν και κατά της Ρωσίας στο θέμα της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου. Τότε ο Λ. Μεστάν κατέφυγε στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Σόφια και παρέμεινε εκεί έγκλειστος για ένα διάστημα, υποστηρίζοντας ότι απειλούνταν η ζωή του. Το DPS στις εκλογές του 2013 είχε πάρει ποσοστό 11,3% εκλέγοντας 36 βουλευτές, από τους οποίους οι 9 δεν είναι μουσουλμάνοι.