Μαίνεται η μάχη «χαρακωμάτων Γερμανίας Τουρκίας για τις πολιτικές συγκεντρώσεις

Πανευρωπαϊκή απαγόρευση στην τουρκική εκστρατεία για το δημοψήφισμα ζητά η Αυστρία

 

Κορυφώνεται η κρίση στις σχεσεις Γερμανία -Τουρκίας με ;αφορμή την απαγόρευση πολιτικών συγκεντρώσεων σε Γερμανικό έδαφος  για το δημοψήφισμα στην Τουρκία με τον Ερντογάν να κατηγορεί τη Γερμανία για ναζιστικές πρακτικές.

Από την πλευρά  του ο  Αυστριακός Καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ζήτησε την Κυριακή την απαγόρευση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης των εμφανίσεων από Τούρκους πολιτικούς για σκοπούς εκστρατείας imagew-12.aspxενόψει δημοψηφίσματος, ώστε να αποφευχθούν οι πιέσεις που δέχονται επιμέρους κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία από την Άγκυρα.

Η Τουρκία δήλωσε το Σάββατο ότι θα αψηφίσει την αντίθεση από τις αρχές της Γερμανίας και της Ολλανδίας και θα συνεχίσει να διενεργεί εκστρατείες και στις δύο χώρες, ώστε να παροτρύνει τους Τούρκους που ζουν εκεί να στηρίξουν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τους γερμανικούς και ολλανδικούς περιορισμούς αυτών των εκδηλώσεων ως αντιδημοκρατικούς, και δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συγκεντρώσεις για το σκοπό αυτό μέχρι την ψηφοφορία.

Ο Καγκελάριος Κέρν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Welt am Sonntag, είπε ότι το μέτρο θα αποδυναμώσει το κράτος δικαίου στην Τουρκία, θα περιορίσει τη διάκριση των εξουσιών και θα παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ.

Επίσης, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις συζητήσεις για ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ και να απορρίψει ή να περιορίσει τις ενισχύσεις ύψους 4,5 δις ευρώ που προβλέπονται για τη χώρα μέχρι το 2020.

“Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία χωρίς την αυταπάτη της ένταξης στην ΕΕ,” δήλωσε στην εφημερίδα ο Καγκελάριος Κέρν.

“Η Τουρκία έχει προχωρήσει ακόμα πιο μακριά από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες καταπατούνται. Η ελευθερία του Τύπου είναι μια ξένη λέξη,” είπε.

Επέκρινε επίσης της σύλληψη από την Άγκυρα του γερμανο-τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, και πολλών άλλων δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών και δημοσίων υπαλλήλων και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Γιουτζέλ.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και οικονομικής συνεργασίας, και ανέφερε ότι η Άγκυρα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σχετικά με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την ΕΕ.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τη Γερμανία για ναζιστικές πρακτικές

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι οι γερμανικές ενέργειες για να σταματήσουν πολιτικές συναντήσεις των Τούρκων που διαμένουν στη Γερμανία με Τούρκους αξιωματούχους για προώθηση του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, «δεν είναι διαφορετικές από εκείνες της ναζιστικής περιόδου».

Οι γερμανικές αρχές απέσυραν την άδεια για δύο συναντήσεις σε πόλεις της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα, που ήταν μέρος μιας εκστρατείας της κυβέρνησης της Τουρκίας για να κερδίσει την υποστήριξη της ισχυρής τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας που αριθμεί 1,5 εκατομμύρια άτομα, στο δημοψήφισμα για ενίσχυση των εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν.

« Γερμανία, δεν έχεις καμία απολύτως σχέση με τη δημοκρατία και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι τρέχουσες ενέργειές σου δεν είναι διαφορετικές από αυτές της ναζιστικής περιόδου. Όταν το λέμε αυτό ενοχλούνται. Γιατί ενοχλείστε;” είπε ο Ερντογάν σε ένα συλλαλητήριο στην Κωνσταντινούπολη.