Συμβούλιο Ευρώπης:«Η Τουρκία οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς»

Με τους Τούρκους πολιτικούς να συνεχίζουν να προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει του δημοψηφίσματος για τηνBCE093C1E077274111E75ADD28F95268 «ενθρόνιση» του «σουλτάνου», η ευρωπαϊκή στάση για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία σκληραίνει.
Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι διώξεις και μια νίκη στο δημοψήφισμα από την πλευρά Ερντογάν θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να ασκεί όλη την εξουσία μέσω διαταγμάτων και να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την κρίση του»
Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι διώξεις και μια νίκη στο δημοψήφισμα από την πλευρά Ερντογάν θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να ασκεί όλη την εξουσία μέσω διαταγμάτων
Στο φόντο του χαρακτηρισμού του Ερντογάν ως «ανεπιθύμητου» από πλευράς Αυστρίας, της σύλληψης του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου της «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» και της κλήσης του Τούρκου πρέσβη στη Γερμανία για το τελευταίο αυτό περιστατικό, ήρθε η σειρά του Συμβουλίου της Ευρώπης και του γενικού γραμματέα του, Θόρνμπγιον Γιάγκλαντ, να επικρίνουν έντονα την τουρκική κυβέρνηση για την αδιαφορία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ψυχρό κλίμα πριν από τη συνάντηση του κ. Γιάγκλαντ με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στο Στρασβούργο φρόντισε να καλλιεργήσει η γερμανική «Suddeutsche Zeitung», η οποία δημοσίευσε τα ιδιαίτερα επικριτικά αποτελέσματα της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συγκεκριμένη έκθεση καταγράφεται «μια δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης, με τη χώρα να οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς».
Επιπλέον η «Επιτροπή της Βενετίας», που είναι η αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για να γίνεται η εκτίμηση της κατάστασης στην Τουρκία, απαιτεί να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση του Ερντογάν χωρίς να έχει πρώτα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διώξεις και φυλακίσεις
Στην έκθεση εν όψει του δημοψηφίσματος περιγράφονται με τα μελανότερα χρώματα τα αποτελέσματα της παύσης 125.000 δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, δικαστών και καθηγητών, τα λουκέτα σε μέσα ενημέρωσης και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι διώξεις και μια νίκη στο δημοψήφισμα από την πλευρά Ερντογάν θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας «μελλοντικά να απολύει υπουργούς, να ασκεί όλη την εξουσία μέσω διαταγμάτων, να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την κρίση του, ενώ η ούτως ή άλλως αποδυναμωμένη Δικαιοσύνη θα χάσει και τα τελευταία υπολείμματα ανεξαρτησίας της».