Αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου

*Προκηρύχθηκαν 38 θέσεις για τη Γενική Εισαγγελία

*Επαναδιορίστηκε η Κουρσουμπά

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή  του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ενέκρινε τη σύσταση Υπουργικής Επιτροπής ενόψει της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, από τον Νοέμβριο 2016 μέχρι τον Μάιο 2017.ypoyrgiko-kypros

Στην Επιτροπή συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών ως Πρόεδρος της Επιτροπής και οι Υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Παιδείας και Πολιτισμού, Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Εσωτερικών.

Ενέκρινε επίσης τη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής Συντονισμού για υλοποίηση των αποφάσεων της Υπουργικής Επιτροπής με τον καθορισμό σημείων επαφής σε κάθε Υπουργείο και τη δημιουργία αντίστοιχων εσωτερικών κλιμακίων.

Εγκρίθηκε ακόμη η κάλυψη της δαπάνης για την πρόσληψη Νομικού Συμβούλου και ενός έμμισθου εκπαιδευόμενου, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο, καθώς και ενός έμμισθου εκπαιδευόμενου στο αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι, έξι μήνες προ της έναρξης της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, η Κυπριακή Δημοκρατία θα προεδρεύσει για ένα εξάμηνο, της Επιτροπής Υπουργών σε σύνθεση Εμπειρογνωμόνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ηγηθεί του Συμβουλίου της Ευρώπης με στόχο την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος προτεραιοτήτων που θα έχει θέσει ως Προεδρία, για εμβάθυνση του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα και με γνώμονα την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από την πρόσφατη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Δημοκρατία, δημιουργείται άμεση ανάγκη για μία σειρά διευθετήσεων, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ώστε ο μηχανισμός για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά.

Προς την κατεύθυνση της σύστασης Τεχνικής Δομής εφαρμογής των Αποφάσεων της Υπουργικής Επιτροπής, αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν κλιμάκια από όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες υπό την εποπτεία και συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία θα συνθέτουν τον τεχνικό μηχανισμό υλοποίησης των πολιτικών αποφάσεων που θα λαμβάνονται από την Υπουργική Επιτροπή.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την εξαίρεση θέσεων στη Νομική Υπηρεσία – από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων – σύμφωνα με το άρθρο 4 των περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στο Δημόσιο και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμων του 2013.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης θέσεων 38 θέσεων στη Νομική Υπηρεσία, ήτοι:

3 θέσεις Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (κλ. Α16(ι) – Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής (ΠΔΠ).
8 θέσεις Ανώτερου Δικηγόρου της Δημοκρατίας (κλ. Α15 και Α16 – ΠΔΠ (1 κενή θέση και 7 που θα κενωθούν ακολούθως μετά τον διορισμό των κατόχων της εν λόγω θέσης στη θέση Εισαγγελέα της Δημοκρατίας).
11 θέσεις Δικηγόρου της Δημοκρατίας Α´ (κλ. Α13(ιι) – ΠΔΠ), οι οποίες θα κενωθούν ακολούθως μετά τον διορισμό των κατόχων της εν λόγω θέσης στη θέση Ανώτερου Δικηγόρου της Δημοκρατίας.
12 θέσεις Δικηγόρου της Δημοκρατίας (κλ. Α9, Α11 και Α12 – ΠΔΠ), οι οποίες θα κενωθούν ακολούθως μετά τον διορισμό των κατόχων της εν λόγω θέσης στη θέση Δικηγόρου της Δημοκρατίας Α´.
4 κενών θέσεων Δημόσιου Κατήγορου (κλ. Α8, Α10 και Α11 – Πρώτου Διορισμού).
Για την πλήρωση των προαναφερόμενων 38 θέσεων υπάρχουν πιστώσεις στον Προϋπολογισμό του 2014, με εξαίρεση τις 4 κενές θέσεις Δημόσιου Κατήγορου, ενώ, έχει ληφθεί ανάλογη πρόνοια στο περί Προϋπολογισμού Νομοσχέδιο του 2015, με εξαίρεση και πάλι, τις 4 θέσεις Δημόσιου Κατήγορου. Για τις 22 πιο πάνω θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής (3 θέσεις Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, 8 θέσεις Ανώτερου Δικηγόρου της Δημοκρατίας και 11 θέσεις Δικηγόρου της Δημοκρατίας Α´), δεν θα προκύψει οποιαδήποτε πρόσθετη δαπάνη μέχρι το τέλος του 2016, δεδομένης της μισθοδοτικής μεταχείρισης υπαλλήλων ή και υποψηφίων από τον ιδιωτικό τομέα που προάγονται/διορίζονται στη Δημόσια Υπηρεσία για την περίοδο από 20.6.2014 μέχρι 31.12.2016.

Το Υπουργικό Συμβούλιο επαναδιόρισε σήμερα την κα Λήδα Κουρσουμπά στη θέση του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τους πιο κάτω ως Μέλη του Κυπριακού Ιδρύματος Ερευνών για τη Μυϊκή Δυστροφία:

Παύλος Φωτιάδης, Επιχειρηματίας
Όμηρος Πισσαρίδης, Επιχειρηματίας
Μαριλένα Ιεροδιακόνου, Διευθύντρια σε ιδιωτικό οργανισμό ΜΜΕ
Αλέξανδρος Ιωαννίδης, Δικηγόρος
Γιώργος Καλλένος, Επιχειρηματίας
Δώρος Λυκούργος, Δικηγόρος,
Κώστας Ρουβάς, Λειτουργός ΑΗΚ,
Στέλιος Στυλιανού, Επιχειρηματίας.

Το Συμβούλιο είναι 20μελές και συμμετέχουν σε αυτό, εκτός των πιο πάνω, εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας καθώς και άλλα δέκα μέλη.

Η θητεία του Συμβουλίου άρχισε στις 5 Νοεμβρίου 2014 και λήγει στις 4 Νοεμβρίου 2017.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου θα εκλεγεί από τα Μέλη του.