Τιμήθηκαν από την πολιτεια Γ.Μαυρογένης και Α.Παπαδημήτρης

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής δήλωσε την Πέμπτη ότι “ο Γιώργος Μαυρογένης και ο Δημήτρης Παπαδημήτρης είναι δυο αξιόλογοι άνθρωποι που, με το πολυδιάστατο έργο και τη δημιουργικότητά τους, καταφέρνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, να βελτιώνουν την καθημερινότητά μας”.imagew-1-aspx

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση τιμής για τους σκαπανείς του γέλιου Γιώργο Μαυρογένη και Δημήτρη Παπαδημήτρη που διοργάνωσε ο Κλάδος Βετεράνων Δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “ο Γιώργος Μαυρογένης ξεκίνησε να ασχολείται εντατικότερα με τη γελοιογραφία το 1963, εξυψώνοντας το πεσμένο ηθικό των συμπατριωτών του σε μια κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο”.

Πρόσθεσε ότι “το 1964 εκδίδει την εφημερίδα `Σατιρική Επιθεώρηση`, με την ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού να είναι μεγάλη και το κοινό, εξοικειωμένο ήδη με τον όρο της γελοιογραφίας και βλέποντας τα σκίτσα σε έγχρωμη μορφή, αγάπησε το έργο του Μαυρογένη και ταυτίστηκε με τους ήρωές του”.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, “πέρα από τη γελοιογραφία όμως, ο Μαυρογένης ασχολήθηκε με τη γλυπτική, το θέατρο, τη σκιτσογραφία, τη δημοσιογραφία και τη ζωγραφική και ως ζωγράφος, μάλιστα, συνέδεσε το όνομά του με πίνακες εμπνευσμένους από το ποιητικό έργο της 9ης Ιουλίου του Βασίλη Μιχαηλίδη”.

Για τον Δημήτρη Παπαδημήτρη, ο Κώστας Καδής είπε ότι “γράφει σατιρικούς στίχους σε πρωτοσέλιδα, εργάζεται ως ρεπόρτερ και αρχισυντάκτης σε εφημερίδες και προσπαθεί μέσα από τη δουλειά του να απαλύνει τον πόνο που προκάλεσε η τουρκική εισβολή στους συμπατριώτες του”.

Ανέφερε ότι “για πολλά χρόνια αρθρογραφεί και προσφέρει γέλιο, σχολιάζοντας με χιούμορ την επικαιρότητα. Παράλληλα, αναγνωρίζεται και διακρίνεται ως επιθεωρησιακός συγγραφέας και θιασάρχης. Γράφει εκατοντάδες επιθεωρήσεις και ηθογραφίες και ιδρύει τον δικό του θίασο”.

“Παρά τις επιτυχίες που σημείωσε ο θίασος του, τον κερδίζει τελικά η δημοσιογραφία, την οποία μέχρι και σήμερα υπηρετεί”, είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Καταλήγοντας, συνεχάρη και ευχαρίστησε και τους δύο τιμώμενους “γιατί με το ταλέντο και την έμπνευσή τους αφήνουν στις επόμενες γενιές μια σπουδαία παρακαταθήκη στην τέχνη του `γέλιου»`”.

Ανακοίνωση του Κλάδου Βετεράνων Δημοσιογράφων της ΕΣΚ αναφέρει ότι “για το έργο του Γιώργου Μαυρογένη μίλησε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Χατζηλοΐζου, ο οποίος σε έμμετρο λόγο αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμώμενου στη σάτιρα, τη γλυπτική, τη σκηνογραφία”.

Για τον Δημήτρη Παπαδημήτρη μίλησε ο δημοσιογράφος και συγχωριανός του, Σπύρος Κέττηρος, “ο οποίος γλαφυρά περιέγραψε τόσο τα παιδικά του χρόνια στη Λύση όσο και την πορεία του τιμώμενου στη σάτιρα και τη δημοσιογραφία”.

Οι τιμώμενοι σε αντιφώνησή τους ευχαρίστησαν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία συντηρεί, όπως δήλωσαν, τη μνήμη του τόπου.

Επιδόθηκαν στους δύο, τιμητικές πλακέτες και λουλούδια.