Ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ δεν γνωρίζει πού πήγαν οι επιταγές, ύψους περίπου 30 εκατ. ελβετικών φράγκων

Ο Σύρος  έμπορος  όπλων μίλησε μέσω δικηγόρου του στη δίκη Ντίνου Μιχαηλίδη

image

Ο Αλ Ζαγιάντ με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τζοχατζόπουλο στους παλιούς καλούς καιρούς, οταν ξεκοκάλιζαν τις μίζες από τις αγορές οπλικών συστημάτων

Φωτιές άναψε σήμερα στο δικαστήριο της Αθήνας, όπου διεξάγεται από τον περασμένο Μάιο η δίκη Μιχαηλίδη, ο συνήγορος υπεράσπισης του Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, Θέμης Σοφός, εμφανίζοντας πιθανά νέα δεδομένα στην υπόθεση τα οποία, όπως είπε, θα φωτιστούν με συγκεκριμένη γραπτή δήλωση που θα κάνει σύντομα ο πελάτης του.

Σε αυτήν τη δήλωση, όπως είπε ο κ. Σοφός στο ΚΥΠΕ, ο Σύρος επιχειρηματίας, που είναι ένας από τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από μίζες για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, θα διασαφηνίσει «προς ποιους και γιατί» παρέδωσε τις επίμαχες επιταγές που φέρεται να κατατέθηκαν σε διάφορους λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων και ένας του Μιχάλη Μιχαηλίδη, προκειμένου να καταλήξουν στον πρώην υπουργό Άμυνας της Ελλάδας.

C1841E547723DAE048B56733372225B1

Ο 73χρονος Σύρος Φουάντ αλ Ζαγιάντ, ( γνωστός ως (Fatman) ο οποίος εμπλέκεται σε εξοπλιστικά σκάνδαλα σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον κ. Σοφό, που επισκέφθηκε για 6η φορά τον δικαζόμενο εν απουσία πελάτη του στη Δαμασκό, ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ θα πει ακόμα στην δήλωσή του ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τελικά πού κατέληξαν οι επιταγές. Πρόκειται για επιταγές, ύψους περίπου 30 εκατ. ελβετικών φράγκων, για τις οποίες δόθηκε εντολή να κατατεθούν σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς

Υποστηρίζοντας σήμερα στο δικαστήριο πως ο πελάτης του βρίσκει «ενδιαφέροντα και άξιο σχολιασμού» τον ισχυρισμό του μάρτυρα κατηγορίας Νίκου Ζήγρα ότι πιθανώς ο Ντίνος Μιχαηλίδης να λάμβανε τα χρήματα που του παρέδωσε σε δραχμές (80 εκατ., συγκεκριμένα) μέσα σε βαλίτσα Samsonite στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας από τον Βλάσση Καμπούρογλου, μη ευρισκόμενο πλέον εν ζωή, και όχι από τον πελάτη του, ο κ. Σοφός θέτει ευθέως την ανάγκη εξέτασης και της σχέσης του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου με τον μη ευρισκόμενο πλέον εν ζωή, πρώην στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο εταιρειών μέσω των οποίων διακινήθηκαν χρήματα από μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αυτή η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε αναστάτωση στην πλευρά Μιχαηλίδη που διαψεύδει εξαρχής κάθε ισχυρισμό του Ζήγρα, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «ψεύτη και αναξιόπιστο».

Έτσι, η επισήμανση του συνηγόρου του αλ Ζαγιάντ πως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός Ζήγρα ότι πιθανώς τα χρήματα που του έφερε ο Μιχαηλίδης στη βαλίτσα να του τα έδωσε ο Καμπούρογλου με τον οποίο, όπως κατέθεσε, συναντήθηκε πολλές φορές, μπορεί και να επιβεβαιώνει τα λεχθέντα ενός μάρτυρα που η υπεράσπιση πατρός και υιού Μιχαηλίδη προσπάθησε να αποδομήσει ως αφερέγγυο.

Επίσης, ο κ. Σοφός είπε στο δικαστήριο ότι από τα όσα ελέχθησαν και κατατέθηκαν ως τώρα στην ακροαματική διαδικασία, δεν προκύπτει καμία εξουσιοδότηση προς δικηγόρο στην Ελβετία από τον πελάτη του για να εμποδιστεί το άνοιγμα εκεί τραπεζικών λογαριασμών.

Και προειδοποίησε πως εάν εμφανιστεί τέτοια εξουσιοδοτημένη επιστολή του, ο κ. Ζαγιάντ «θα πει ότι είναι ψεύτικη και πλαστογραφημένη, όπως συνήθιζε να κάνει ο Τσοχατζόπουλος».

Ο ισχυρισμός αυτός του κ. Σοφού αντίκειται, όπως είπε και ο ίδιος, στα όσα υποστήριξε η υπεράσπιση του Ντίνου Μιχαηλίδη, ότι ο Φουάντ αλ Ζαγιάντ εξουσιοδότησε δικηγόρο στην Ελβετία να φροντίσει να μην ανοίξουν οι εκεί τραπεζικοί λογαριασμοί.

Τέλος, ο κ. Σοφός είπε ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου «εξεδήλωσε προσωπικό ενδιαφέρον για τη σύμβαση για τους πυραύλους TOR M1, τους όρους της, και τον τρόπο εκταμίευσης των χρημάτων».

Η υπεράσπιση Μιχαηλίδη, από την πλευρά της, λέει ότι διαθέτει στοιχεία και έγγραφα που δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για όσα έχει υποστηρίξει μέχρι τώρα για «μυθεύματα του Ζήγρα», και που επιβεβαιώνουν, όπως λένε, γιατί ο ήδη καταδικασθείς στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν έπρεπε να καταθέσει στην υπόθεση που εκδικάζεται τώρα.

Κατά το δικό του σχολιασμό σήμερα της κατάθεσης Ζήγρα, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη Χρήστος Στάθης, αναρωτήθηκε:

Πρώτον: Πώς μπορεί ο μάρτυς, πέφτοντας σε συνεχείς αντιφάσεις, αλλάζοντας ημερομηνίες, ποσά και πραγματικά γεγονότα, να ισχυρίζεται συνεχώς ότι δεν γνωρίζει καλά τα τραπεζικά, ενώ υπάρχει δική του κατάθεση στον ανακριτή όπου παραδέχεται ότι το 1996, ο Αγραφιώτης, διευθυντής του γραφείου του Τσοχατζόπουλου, του είχε προτείνει και έγινε μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης; Και,

Δεύτερον: Γιατί, πάλι κατά δική του κατάθεση, πριν καταθέσει στην τραπεζική της θυρίδα στην Ελβετία η πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου κα. Γκούντρουν, με την οποία γνωριζόταν πολύ καλά αφού ήταν παντρεμένη με τον πρώτο του εξάδελφο, τα χρήματα που της έδινε ο πρώην Υπουργός ως αποζημίωση για να λάβει διαζύγιο, εκείνος τα μέτρησε μαζί της στον προθάλαμο των θυρίδων, ενώ τα 400.000 δολάρια που λέει ότι του έδωσε ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, επίσης στην Ελβετία, δεν τα μέτρησε παρουσία του, αλλά τον είχε έξω στον προθάλαμο ενώ εκείνος τα κατέθετε;

Η δίκη συνεχίστηκε με αναγνώσεις εγγράφων από την Πολιτική Αγωγή, και με ενστάσεις του συνήγορου του Ντίνου Μιχαηλίδη, Γιάννη Μαντζουράνη, ως προς την ανάγνωση αποσπασμάτων από σημειώσεις που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο γραφείο του Ακη Τσοχατζόπουλου.

«Η δικονομία ορίζει», όπως είπε ο κ. Μαντζουράνης, «ότι τέτοια έγγραφα, πρόχειρες σημειώσεις, μπορούν να αναγνωστούν μόνο εάν συναινέσει ο κατηγορούμενος, που είναι άλλωστε το μόνο πρόσωπο που ο νόμος προστατεύει, ακριβώς επειδή διακυβεύεται η ελευθερία του».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή.