«Φάλτσο η πορεία» -Το μυθιστόρημα της Κ.Γεροζήση στο Σπίτι της Κύπρου

Το μυθιστόρημα της γνωστής συγγραφέως Κυριακής Γεροζήση «Φάλτσο η πορεία»θα παρουσιαστεί την Τρίτη 11 Οκτώβρη 20μμ, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, Ξενοφώντος 2Α (και Αμαλίας), δίπλα στο Σύνταγμα. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο κυπριακής καταγωγής Τεύκρος Μιχαηλίδης.%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b6%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%86%ce%b1%ce%bb%cf%84%cf%83%ce%bf-%ce%b7-%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1

Ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος είναι   Κύπριος και μεγάλο μέρος του έργου αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα της Κύπρου το 1974.

Ενα απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Φάλτσο η Πορεία»

Ένας κεραυνός έπεσε πολύ κοντά. Ο Μαύρος ανησύχησε κι άρχισε να αλυχτά. Ο Αντώνης αδιάφορος για ότι συνέβαινε γύρω του, μούσκεμα ως το κόκαλο από τη μπόρα που τώρα είχε κοπάσει και τα πελώρια κύματα, τον χάιδεψε τρυφερά μέχρι να ησυχάσει… Μέσα από αστραπές και σύννεφα καπνού, διαγραφόταν ένα πρόσωπο που είχε να συναντήσει πάμπολλα χρόνια, από τότε που έφτασε μεθυσμένος στο σπίτι της στο Παρίσι, ένα βράδυ σκοτεινό σαν το αποψινό, με καταρρακτώδη βροχή.
Είχε αποφασίσει ότι το παρελθόν το `χε ξεγράψει, αλλά στις είκοσι του Ιούλη, δυο χρόνια μετά την πρώτη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τα περασμένα τον πρόφτασαν, όταν βρέθηκε στην Ελληνική Εστία, λίγες ώρες πριν από τη μυστήρια συνάντηση με την Καλυψώ. Ντυμένος σύμφωνα με τα γούστα και τις επιταγές της, γιατί όσο και να το αρνούνταν, είχε αρχίσει να δένεται μαζί της, πέρασε να δει κάποιους γνωστούς και να σκοτώσει τις ώρες ως τις εφτά το βράδυ. Όλα έδειχναν ότι τον περίμενε μια νύχτα αισθησιακή, υπέροχη. Οι συμπατριώτες του έπιασαν κάποια στιγμή το ραδιοφωνικό σταθμό της Λευκωσίας. Οι εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο, οι ειδήσεις, τα ρεπορτάζ, οι μαρτυρίες για την εισβολή και την κατοχή της πατρίδας του, τον έφεραν αντιμέτωπο με το θάνατο της Αντρούλας. Θέλησε να γυρίσει την πλάτη στην πραγματικότητα για ακόμη μια φορά. Άρχισε να καπνίζει και να πίνει…
… ούτε κατάλαβε γιατί η Καλυψώ θύμωσε τόσο μαζί του. Θα χαίρονταν τον έρωτά τους αργότερα. Θα της ζητούσε να τον συγχωρήσει και θα ήταν διπλά τρυφερός κι ακόμη περισσότερο φλογερός μαζί της. Δεν χάλασε ο κόσμος για λίγες ώρες! Όταν εκείνη τον πέταξε στο δρόμο, είχε ξεμεθύσει τελείως. Την επόμενη ημέρα αποφάσισε να της ζητήσει συγνώμη, να της εξηγήσει μέσες, άκρες τα γεγονότα. Η Καλυψώ αρνήθηκε να τον δεχτεί και του επέστρεψε τους πίνακες και τα γράμματά του, χωρίς να τ` ανοίξει. Ο Αντώνης έκτοτε δεν επιδίωξε να τη συναντήσει. Νέα της μάθαινε από το συνηθισμένο καταφύγιο του, τη Μισλίν, η οποία ήταν τρελά ερωτευμένη μαζί του.
Πέρασαν χρόνια και χρόνια και μαύρες επέτειοι της κατοχής του μαρτυρικού νησιού, πάμπολλες. Η μητέρα του έφυγε απ` τη ζωή με τον καημό του μικρού της γιου, πάντα αγνοούμενου. Εκείνος χαράμισε τα νιάτα του σε πρόσκαιρες σχέσεις και το ταλέντο του σε πίνακες, που δεν επέτρεπε να βλέπει ανθρώπου μάτι… Όταν η μιζέρια στο Παρίσι του `γινε αβάσταχτη, δεν άντεχε πλέον τον μουντό καιρό, τον χαμηλό ουρανό, την ασταμάτητη βροχή και το κρύο, την κατανόηση ή τη συμπόνια των γνωστών του, κατέφυγε στην Ελλάδα. Το πρώτο καράβι που σάλπαρε από τον Πειραιά, είχε κατεύθυνση τη Σαντορίνη.
Κραυγές που ζητούσαν βοήθεια έφτασαν στ` αυτιά του αχνά, μέσα από τη βοή του μανιασμένου αέρα και το εκκωφαντικό βουητό των κυμάτων…

Το βιβλίο πωλείται στα βιβλιοπωλεία της Σύγχρονης Εποχής και σε πολλά άλλα καθώς και ηλεκτονικά  https://www.sep.gr, www.perizitito.com.cy/Φάλτσο η πορεία: Γεροζήση Κυριακή: PERIZITITO (CYPRUS) LTD.-i-poreia/gerozisi-kyriaki/…/code-250336.html, www.bibliohora.gr