Π.τ.Δ: «Υπαρκτές οι διαφορές σε εδαφικό και εγγυήσεις»

image735-1.aspxΔημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν για πρώτη φορά το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων.
Η τελευταία φορά που συζητήθηκαν τα θέματα αυτά ήταν το 2004 στη διάρκεια των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη σημερινή συνάντηση παρέστησαν, εκτός από τους ηγέτες, μόνο οι διαπραγματευτές.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “σήμερα μπήκαμε στα βαθιά αλλά υπάρχει δρόμος να διανυθεί”, προσθέτοντας πως ναι μεν διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στην μια ή στην άλλη πλευρά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν οριστεί οκτώ συναντήσεις μετά τις τις θερινές διακοπές ( μετά τον Δεκαπενταύγουστο), κάποιες από τις οποίες θα επικεντρωθούν στα δύο θέματα που συζητήθηκαν σήμερα. Ο ΠτΔ αναχωρεί γύρω στα μέσα του Σεπτεμβρίου για την Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση των ΗΕ.

“Είναι καλά γνωστό τι ήταν στην ημερήσια διάταξη. Θα πρέπει να πω ότι μέσα σε ένα φιλικό κλίμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, συζητήθηκαν οι θέσεις των πλευρών, αντηλλάγησαν δημιουργικές απόψεις όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν τα δύο σοβαρότατα προβλήματα ( εδαφικό- εγγυήσεις). Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, αλλά και η βούληση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούν ανησυχίες στη μία ή στην άλλη πλευρά όπως και δίκαιες αξιώσεις της μιας ή της άλλης πλευράς”, ανέφερε ο ΠτΔ.

Σε ερώτηση αν επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές στα θέματα των εγγυήσεων ή των εδαφικών αναπροσαρμογών, ο Πρόεδρος είπε ότι διαπιστώθηκαν οι διαφορές, αλλά και η βούληση μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να ξεπεραστούν.

“Αυτό βεβαίως θα φανεί στο τέλος, ήταν η πρώτη συνάντηση – και δεν θα έλεγα η πρώτη που ασχολείται με το θέμα, διότι υπήρξαν κατά καιρούς απλώς ανταλλαγές απόψεων – η πρώτη όμως που μπήκε στα βαθιά αν θέλετε να το πούμε έτσι όπως θα πρέπει να χαρακτηρίζεται», σημείωσε,

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να πει κατά πόσο η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με πριν από 12 χρόνια ( όταν συζητήθηκαν για τελευταία φορά τα δύο θέματα) , ο Πρόεδρος είπε ότι δεν επιθυμεί να κάνει σχόλια τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον εν εξελίξει διάλογο.

“Αυτό που έχω πει είναι ότι όλες, οι έστω και διαφορετικές, απόψεις ήταν με μια δημιουργική πρόθεση και αυτό είναι που μετρά και αυτό είναι που, με επιφύλαξη βεβαίως, λέγω μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή μιας δημιουργικής κατάληξης”, ανέφερε ο ΠτΔ, προσθέτοντας ότι μιλάμε για ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα και για τις δύο πλευρές.

“Και έχουμε πει ότι θα τηρηθεί μια ιδιαίτερη, αν θέλετε, προσοχή στο τι λέει ο καθένας. Υπήρξε ένας δημιουργικός διάλογος με υπαρκτές τις διαφορές, έχουμε απόσταση να διανύσουμε”, ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση αν μπορούν να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές, ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν ο διάλογος συνεχιστεί, οι διαφορές μπορούν να σμικρυνθούν.

“Εάν συνεχίσουμε το διάλογο – και θα συνεχίσει θα πρέπει να πω διότι έχουν συμφωνηθεί οκτώ συναντήσεις αμέσως μετά τις διακοπές, κάποιες των οποίων θα επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα – μπορεί να σμικρυνθούν οι αποστάσεις και να υπάρχει μια περαιτέρω δημιουργική προσπάθεια για να ξεπεραστούν προβλήματα, ανησυχίες, ενδεχόμενες απειλές”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Εξάλλου σε παρατήρηση ότι έχει αισιοδοξία, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μιλήσει για αισιοδοξία.
“Μιλώ για μια δημιουργική συνάντηση με υπαρκτές τις διαφορές, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κατανοήσουν όλοι τα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν από ενδεχόμενη υιοθέτηση θέσεων του παρελθόντος», ανέφερε.