Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας το ψηφιδωτό που εντοπίστηκε στη Λάρνακα

image735.aspxΜεγάλης αρχαιολογικής αξίας εκτιμάται ότι είναι το ψηφιδωτό, ελληνιστικής ή ρωμαϊκής εποχής, μήκους 20 περίπου μέτρων, που φαίνεται ότι αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή και ήρθε στο φως όταν συνεργεία έκαναν ανασκαφές στην Οδό Κυριάκου Μάτση, στη Λάρνακα, για εργασίες του αποχετευτικού συστήματος.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου, «ο εντοπισμός του ψηφιδωτού έγινε πριν από ένα περίπου μήνα από συνεργεία που εργάζονταν για τη Β Φάση του αποχετευτικού συστήματος στη περιοχή Χρυσοπολίτισσας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο αρχαίο λιμάνι Κιτίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα από αρχαιολογικής άποψης και προσδίδει πλέον στην πόλη της Λάρνακας, τη δυνατότητα εντοπισμού και άλλων τέτοιων σημαντικών ευρημάτων».

Πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί πολύ σημαντικό αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο και χρονολογείται στην ελληνιστική ή ρωμαϊκή εποχή. Η ανεκτίμητη αξία της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς που εντοπίστηκε είναι πολύ σημαντική μας και ένας τέτοιος πλούτος δεν ανήκει μόνο στη πόλη μας αλλά ανήκει σε όλη τη Κύπρο, αλλά και στους τουρίστες που θα πρέπει να το απολαμβάνουν όταν επισκέπτονται τη Λάρνακα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι «η προβολή αυτού του ευρήματος, που ουσιαστικά είναι ένα μωσαϊκό με πολύ έντονα χρώματα, πιο έντονα ακόμα και από τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στους Τάφους των Βασιλέων στην Πάφο, θα πρέπει να γίνει με όλα τα σύγχρονα μέσα προβολής και συντήρησης του».

Ο Δημαρχεύων Λάρνακας αναφέρθηκε στην ανάγκη «δημιουργίας ενός υπαίθριου μουσείου για την ίδρυση του οποίου θα πρέπει να συνεισφέρει και η Πολιτεία γιατί ήδη ο δημότης της Λάρνακας έχει προσφέρει κάποια εκατομμύρια ευρώ για την προσπάθεια υποβοήθησης του έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Μετά τον εντοπισμό αυτού του μωσαϊκού θα πρέπει πλέον το κράτος να έρθει αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας για ανάδειξη του».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η Λάρνακα θεωρείται μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης και είναι φυσικό επακόλουθο να κρύβει στα σπλάχνα της αρχαιολογικούς θησαυρούς. Η αρχή έγινε με το συγκεκριμένο μωσαϊκό και τουλάχιστον όσον αφορά έργα που γίνονται από το Δήμο, όπως π.χ. το αποχετευτικό σύστημα, όταν εντοπίζονται αρχαιότητες θα προστατεύονται με απώτερο στόχο να μπορεί ο κόσμος της Λάρνακας και όχι μόνο, να τα απολαμβάνει».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, «μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί περίπου 12 – 15 μέτρα, αλλά το συγκεκριμένο μωσαϊκό κρύβεται κάτω από το προαύλιο παρακείμενης πολυκατοικίας και οικίας. Η πλήρης ανάδειξη του μωσαϊκού θα πάρει κάποιο χρόνο».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 14 Ιουλίου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης θα επισκεφθεί τη Λάρνακα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Δημαρχεύοντα, και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Οδό Κυριάκου Μάτση για να επισκεφθούν το χώρο όπου εντοπίστηκε το μωσαϊκό.

Εξάλλου, το θέμα εντοπισμού του μωσαϊκού ανέδειξε και ενέγραψε προς συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή και έβγαλε φωτογραφίες.