Διευκρινίσεις για το Εθνικό Συμβούλιο ζητά η ΕΔΕΚ

Σημαντικές ασάφειες εντοπίζει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη λειτουργίαimage735-7.aspx του Εθνικού Συμβουλίου (ΕΣ), ενώ όπως είπε, θα στείλει εντός της ημέρας επιστολή, με την οποία θα ζητούνται διευκρινήσεις.

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι εντός της ημέρας, η ΕΔΕΚ θα κοινοποιήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξασέλιδο έγγραφο με τις προτάσεις της για αναβάθμιση της λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε μέσα στις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η πατρίδα και το Κυπριακό, να μπορέσει να επιτελέσει ουσιαστικά το ρόλο του και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προσδοκίες του λαού.

«Έχουμε μελετήσει με ιδιαίτερη προσοχή την επιστολή την οποία μας απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφορά τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου» είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι η επιστολή «χαρακτηρίζεται από σημαντικές ασάφειες σε κύρια ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι θα ζητηθούν διευκρινήσεις, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η τελική απάντηση της ΕΔΕΚ εντός των χρονικών ορίων που θέτει η επιστολή, με υπεύθυνο τρόπο.

Ερωτηθείς για τις προτάσεις της ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το έγγραφο που θα αποσταλεί είναι πολύ λεπτομερειακό και αφορά κυρίως τη σύνθεση, τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αλλά και την ενίσχυση του Σώματος με ομάδες εργασίας, οι οποίες θα υποβάλουν τεκμηριωμένες προτάσεις, αναλύσεις και μελέτες. Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία, έχοντας ολοκληρωμένη άποψη για το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, θα καθορίζει την τακτική και στρατηγική στο Κυπριακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, είπε.

Αναφερόμενος στις ασάφειες, ο κ. Σιζόπουλος διερωτήθηκε ποιοι είναι οι όροι λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου που ο Πρόεδρος ζητά από τα κόμματα να συνυπογράψουν. Είπε επίσης ότι ζητείται οι συζητήσεις να διεξάγονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο, που καθορίζεται από συγκεκριμένα δεδομένα, όπως οι συμφωνίες των ηγετών των δύο κοινοτήτων. «Ποιές είναι αυτές οι συμφωνίες, οι οποίες ουσιαστικά θα καθορίσουν και τον τρόπο συζήτησής μας» και «κατά πόσο αυτά όλα μας οδηγούν σε ακύρωση διαχρονικών θέσεων» κάποιων κομμάτων, αναρωτήθηκε.

Διερωτήθηκε τέλος αν ο συμβουλευτικός χαρακτήρας του Σώματος στερεί από τα κόμματα τη δυνατότητα να έχουν διαφωνίες.