Νέα περίοδος συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

Υιοθετώντας τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία περιλαμβάνει ισχυρές αναφορές για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος εγκαινίασαν μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Τόσο ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλί Σίσι, όσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισαν ότι η σημερινή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών που στοχεύει στην ευημερία των λαών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή.Greek Prime Minister and Cypriot President in Egypt

Η Διακήρυξη του Καΐρου περιέχει ισχυρές αναφορές για τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Κυπριακό, καθώς επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών που δεν έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ.

«Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον», αναφέρεται.

Για το Κυπριακό, οι τρεις χώρες ζητούν «μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Η διακήρυξη τονίζει ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και ότι αυτές θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε έμφαση στον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει», τονίζεται.

Στη διακήρυξη εκφράζεται η αποφασιστικότητα για στήριξη του αγώνα του αιγυπτιακού λαού για δημοκρατία και ευημερία μέσω της εφαρμογής του οδικού χάρτη περιλαμβανομένων των βουλευτικών εκλογών που θα σηματοδοτήσουν την κορύφωση της δημοκρατικής διαδικασίας η οποία παρατηρείται ήδη με την υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος και της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών».

Τόσο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλί Σίσι, όσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισαν ότι η σημερινή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών που στοχεύει στην ευημερία των λαών των τριών χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του, ο οικοδεσπότης, Πρόεδρος της Αιγύπτου, μίλησε για μια νέα εταιρική σχέση.

«Εντοπίσαμε ότι ταυτίζονται οι απόψεις μας σε πολλά θέματα και ότι σήμερα δημιουργούμε ένα εταιρισμό πολύ ισχυρό», είπε μιλώντας μέσω μεταφραστή και έχοντας εκ δεξιών του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εξ αριστερών του τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Τονίζοντας πως η σχέση των τριών χωρών ξεκινά από μια βάση κοινών συμφερόντων, ο κ. Αλ Σίσι τόνισε πως η συνεργασία αυτή θα γίνεται με πολλές επίσημες συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα.

«Θα πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές σε  όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των κοινών μας συμφερόντων και την ενίσχυση των απόψεων μας στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς», είπε.

Τόνισε πως η Αίγυπτος δίνει μεγάλη σημασία προς αυτή την τριμερή συνεργασία και αποτελεί ένα βήμα προς την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

«Μια συνεργασία που θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε και κατέληξε λέγοντας πως η συνεργασία αποβλέπει στην επικράτηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή.

ΠτΔ: Οι τέσσερις πυλώνες της συνεργασίας

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνεργασία των τριών χωρών βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Της πολιτικής συνεργασίας βάσει των προτεραιοτήτων και των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος ιδιαίτερα μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεών μας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, πάντοτε με πλήρη σεβασμό τους διεθνούς νομιμότητας και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών προς όφελος των χωρών και των λαών μας μέσω της ουσιαστικής και πρακτικής ενίσχυσης των συμπράξεων σε τομείς όπως αυτόν της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας και σωρείας άλλων τομέων όπου μπορούμε να συνεργαστούμε.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη δημιουργία κοινού μετώπου αντιμετώπισης των κινδύνων που απειλούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως για παράδειγμα την τρομοκρατία, τη ξενοφοβία και το θρησκευτικό διαχωρισμό που θέτουν σε κίνδυνο την κρατική υπόσταση πολλών χωρών, αλλά και το μέλλον του πολιτικού τους ανασχηματισμού.

«Τέταρτον και το πλέον σημαντικό, αυτή συνεργασία αποσκοπεί να γίνει πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη κοινή μας περιοχή», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως ο διάλογος και η συνεργασία που κτίζεται δεν στρέφεται εναντίον καμιάς, μα καμιάς χώρας, αλλά βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες όπως η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στον κοινό στόχο προώθησης της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τα κράτη της περιοχής που συμμερίζονται αυτό το όραμα να συμμετάσχουν στις κοινές προσπάθειες των τριών χωρών.

Μηνύματα προς Τουρκία

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή και ως απτό παράδειγμα επίλυσης προβλημάτων μέσου του διαλόγου και όχι της στρατιωτικής ισχύς.

Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως «για να είναι δυνατόν να είναι επιτυχής η διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει όχι μόνο η τ/κ πλευρά, οι συμπατριώτες μου, αλλά ιδιαίτερα η Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη καλή θέληση και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση μέσω λήψης ουσιαστικών αλλά και πρακτικών βημάτων προς αυτή την κατεύθυνση».

«Συναφώς δεν διστάσαμε να καταδικάσουμε τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της ουσιαστικής φάσης των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική διαρκής και βιώσιμη λύσης του κυπριακού προβλήματος», τόνισε.

Τέλος, είπε πως στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, «καθώς είναι πεποίθησή μας πως η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης και κίνητρο για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας αντί της πρόκλησης διαφορών».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε η συνάντηση αυτή «είναι μια συνάντηση που και οι τρεις τη χρωστούσαμε στην ιστορία».

«Οφείλουμε», είπε, «για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο, να εγκαινιάσουμε μια στενή συνεργασία με διάρκεια και με βάθος ενισχύοντας και διευρύνοντας τον κύκλο των σχέσεων και των επαφών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, στην τριμερή συνάντηση δόθηκε μεγάλη σημασία στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και στα θέματα υδρογονανθράκων.

«Είναι ένας τομέας στον οποίο θα συνεργαστούμε στενά προς όφελος των λαών μας, αλλά και προς όφελος του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της ΕΕ», είπε.

 Τριμερής σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 24 Νοεμβρίου η Κύπρος θα φιλοξενήσει τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας. Ο αντίστοιχος Υπουργός της Αιγύπτου, Σιερίφ Ισμαήλ, θα φθάσει στην Κύπρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την προηγούμενη μέρα.