Η παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Αντωνόπουλου «Ο λύκος της Σπάρτης» έγινε στο Βιβλιοπωλείο Πάργα στην Πάφο, από τον εκπαιδευτικό Αντρέα Σωτηριάδη.
Ο Μάκης Αντωνόπουλος στο βιβλιο του, είπε ο κ. Σωτηριάδης, παίρνει τον αναγνώστη του από το χέρι και τον καταβυθίζει στο ιστορικό κόσμο που αφηγείται. Παραστατικά, γλαφυρά και χωρίς να τον κουράζει. Κι όλ’ αυτά τα πετυχαίνει γιατί είναι έκδηλο στην αφήγησή του πόσο καλά γνωρίζει ότι το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».
Ένα ακόμη ιδιαίτερα όμορφο στοιχείο στο βιβλίο είναι η αφηγηματική δεξιοτεχνία του συγγραφέα, είπε, αφού “καταφέρνει να εικονογραφεί την εποχή, τον κόσμο, τους ανθρώπους τόσο γλαφυρά που τους βλέπεις ολοζώντανους μπροστά σου”.
Πάθη, έρωτες κι αδυναμίες, επικό μεγαλείο και ανθρώπινη μικρότητα εναλλάσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα στην αφήγησή του, πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Σωτηριάδης, «Ο Λύκος της Σπάρτης» είναι ένα κατ’ εξοχήν ιστορικό μυθιστόρημα, που όμως δεν του λείπουν και όλα τα άλλα στοιχεία για να γίνει όχι μόνον ένα συναρπαστικό αλλά και ένα γοητευτικό βιβλίο.
Το βιβλίο δίδει την ευκαιρία στον αναγνώστη του να ανακαλύψει την ομορφιά της αρχαίας Σπάρτης.
Μιας πολιτείας, συνέχισε, που δεν έφτιαξε οικοδομήματα στην αιωνιότητα, όπως η αρχαία Αθήνα, έπλαθε όμως ανθρώπους, που όχι μόνον πίστευαν στους νόμους της αλλά και ήταν έτοιμοι να πεθάνουν για την ελευθερία της.
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηριάδη, ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο του βιβλίου, που πραγματικά ξαφνιάζει τον αναγνώστη του, είναι η μετάλλαξη ενός παιδιού από λύκος, όπως πίστευε ότι ήταν, σε άνθρωπο.
Για το μύθο του βιβλίου, ο κ. Σωτηριάδης είπε πως στην αρχαία Σπάρτη, ένα μωρό γεννιέται με μια ιδιομορφία. Το ένα του ποδαράκι είναι πιο κοντό από το άλλο. Την κατάληξη για τέτοιες ανθρώπινες αδυναμίες, και δη στη Σπάρτη, τη γνωρίζουμε, ο Καιάδας. Ο αποθέτης που παίρνει το παιδί για να το πάει στον Καιάδα, την τελευταία στιγμή το λυπάται και το αφήνει λίγο πριν το γκρεμό, στα χέρια των θεών. Μια λύκαινα το βρίσκει, το ταΐζει πρώτα το πεινασμένο μωρό και τελικά το παίρνει και το μεγαλώνει.
Πρόσθεσε πως ο μύθος του βιβλίου είναι γνωστός σε όλους από το μύθο του Οιδίποδα, στους δημιουργούς της Ρώμης, το Ρώμο και το Ρωμύλο, το Μόγλη, αλλά και σε πολλές άλλες αφηγηματικές ιστορίες και παραμύθια
Το εκπληκτικό στο βιβλίο «Ο λύκος της Σπάρτης», είναι συνέχισε ο κ. Σωτηριάδης , πώς αυτό το αγόρι γίνεται πάλι άνθρωπος στις βουνίσιες ερημιές του Ταΰγετου, αλλά και ο τρόπος που περιγράφει ο συγγραφέας του αυτή την εκπληκτική αλλαγή.
Το αποτέλεσμα βέβαια είναι αυτό το παιδί θα γίνει ένας μοναδικός πολεμιστής.
Στο ερώτημα του ΚΥΠΕ «τι προσφέρει στον αναγνώστη του με το νέο βιβλίο του ο συγγραφέας Μάκης Αντωνόπουλος, σημείωσε ότι “πρώτα απ’ όλα μας ξαναθυμίζει την χαμένη μας ταυτότητα… την ανθρωπιά των Ελλήνων… την ωραιότητα του ανθρώπου και το μεγαλείο του λεύτερου. Γιατί μόνον οι λεύτεροι τολμούν να πεθαίνουν για την πατρίδα τους”.
Του ξαναθυμίζει, συνέχισε, το ιστορικό του παρελθόν και πάνω απ’ όλα του ξαναθυμίζει εκείνη την επική αντίσταση μιας χούφτας Ελλήνων ενάντια στις ορδές των βαρβάρων.
Και τέλος, βάζει την αγάπη και την ομορφιά της για να ομορφύνει την βιαιότητα των ανθρώπων… βάζει το σεβασμό που όλο και χάνεται στον καιρό μας και προπάντων φέρνει τον ήρωά του απέναντι στον επικό Λεωνίδα.