Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνσάι τιμήθηκαν με το βραβείο «Τ. Ανθίας – Θ. Πιερίδης»

Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνσάι τιμήθηκαν με το Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη” της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ γιατί σύμφωνα image735-4.aspxμε το σκεπτικό της απόφασης αμφότεροι, “ανέλαβαν να σηκώσουν, μαζί με άλλους, το βάρος της προσπάθειας να νικήσουν το χρόνο, τον πόνο του ξεριζωμού και την αγανάκτηση για την εγκατάλειψη”, όντας επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία η οποία, μαζί με άλλες συστάθηκε στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση απονομής του βραβείου, το βράδυ της Δευτέρας, σε χώρο παρά τη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, είπε ότι η εν λόγω Τεχνική Επιτροπή “δούλεψε και δουλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες για αυτό της αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ με τη σεμνή υπογραφή και του ΑΚΕΛ μέσω του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς Τ. Ανθία και Θ. Πιερίδη”.

Σημείωσε ότι “για το ΑΚΕΛ η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι υπόθεση που δεν προέκυψε χθες, αλλά στόχος τον οποίο θέσαμε χρόνια πριν και για την υλοποίηση του οποίου είχαμε και τη δική μας συμβολή”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι “Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουμε κοινή κληρονομιά, έχουμε και τον ίδιο πόνο και οι πορτοκαλιές, οι λεμονιές και τα γιασεμιά ανθίζουν ακόμα όπως και τότε, όμως δεν μυρίζουν πια το ίδιο και αυτό γιατί πέρασαν από πάνω τους 42 ολόκληρα χρόνια που τα ποτίζει ο πόνος του συρματοπλέγματος και τα ξεριζώνει μέρα με τη μέρα ο χρόνος”.

Ανέφερε ότι “έτσι ή αλλιώς, οι λεμονιές θα ανθίζουν πάντα˙ η φύση είναι ανίκητη όπως το ίδιο ανίκητα είναι και τα χρόνια που περνούν, η ελπίδα που όλο και αδυνατίζει μέσα στους προσφυγικούς συνοικισμούς, μέσα στις καρδιές αυτών που περιμένουν να επιστρέψουν”.

Ως ΑΚΕΛ, είπε ο Γενικός του Γραμματέας, “ουδέποτε πάψαμε να έχουμε ως πρώτο και αμετάθετο στόχο τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου μας με λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών”.

Αναφέρθηκε, επίσης, “στην τόλμη του ΑΚΕΛ να μιλήσει για τα εγκλήματα του ελληνοκυπριακού εθνικισμού εναντίον Τουρκοκυπρίων και τη δύναμη που είχε να υπερασπισθεί αυτή την αλήθεια, όσο πόλεμο και αν δέχθηκε, όπως και στην τόλμη του να υποδείξει ότι στην επανενωμένη Κύπρο η αντιπαράθεση θα είναι πολιτική και ταξική και όχι εθνοτική”.

Ο κ. Κυπριανού έκανε αναφορά και στο γεγονός ότι πρόσφατα “συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι δέχθηκαν επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία στις ελεύθερες περιοχές” η τρίτη τον τελευταίο χρόνο, με την επισήμανση ότι “για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο θα ακούσουμε τα ίδια από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ: μηδενική ανοχή και παραδειγματική τιμωρία”.

“Ελπίζουμε αυτές οι επιθέσεις να μη μείνουν ατιμώρητες και επιτέλους, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε πως “οφείλουμε να δείξουμε το αύριο στη νέα γενιά μιλώντας της για τα ιστορικά γεγονότα και όχι για ανιστόρητους μύθους και να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να γραφτεί ο επίλογος του δράματος που εκτυλίσσεται κάθε μέρα στις αίθουσες ταυτοποίησης”.

Διαβεβαίωσε ότι ως ΑΚΕΛ, “δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε Κύπρο ειρηνική, μια Κύπρο που θα έχει σβήσει από το σώμα της το συρματόπλεγμα, τους προσφυγικούς συνοικισμούς και τα δάκρυα για τους αδικαίωτους νεκρούς”.

Για την Τεχνική Επιτροπή, ο κ. Κυπριανού, είπε ότι “είναι ένα πρότυπο-ένα παράδειγμα για την Κύπρο που θέλουμε, την Κύπρο όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα δουλέψουν μαζί για να επουλώσουν τις πληγές του χθες και με διδάγματα από την ιστορία θα χτίσουν την Κύπρο του αύριο”.

Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, δανείστηκε από τα γραφόμενα της μεγάλης Ελληνίδας συγγραφέως, Διδούς Σωτηρίου, η οποία έγραψε στο βιβλίο της “Ματωμένα Χώματα” : “… χαιρέτα μου τη γη όπου μάς γέννησε… Ας μη μας κρατάει κάκια που την ποτίσαμε μ’ αίμα. Καχρ ολσούν σεμπέπ ολανλάρ! Ανάθεμα στους αίτιους!”.

Σε δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, είπε ότι Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνσάι συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση και αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων όλων των κοινοτήτων του νησιού μας, ενώ η αξιόλογη δράση δύο ανθρώπων για το κοινό μέλλον της μικρής μας πατρίδας αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα που αναδεικνύει την ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης και του αλληλοσεβασμού στον τόπο μας.

Για την Τεχνική Επιτροπή και το σκεπτικό βράβευσης μίλησε η Δώρα Σωτηρίου, Πρόεδρος της Επιτροπής του Βραβείου, λέγοντας ότι οι δύο τιμώμενοι προερχόμενοι από δύο διαφορετικές γενεές, με την εμπειρία τους, τη δουλειά, τη συνεργασία και την αγάπη τους για την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά, κατάφεραν να κάνουν την επιτροπή γνωστή και να την καταξιώσουν.

Τα βραβεία απένειμε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο Αλί Τουνσάι, δήλωσε, μέσω διερμηνέα, ότι το ταξίδι της Τεχνικής Επιτροπής που ξεκίνησε το 2008 δεν ήταν καθόλου εύκολο, χαρακτηρίζεται από πολύ κόπο αλλά και πολλή επιμονή των μελών της, τα οποία μεταξύ τους κατάφεραν να κτίσουν πνεύμα κατανόησης, ταξιδεύοντας από την Πάφο μέχρι την Καρπασία.

Ο Τάκης Χατζηδημήτριου, μετά τη βράβευσή του, δήλωσε ότι η διάκριση της οποίας έτυχε μαζί με τον Τ/κ συμπρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής, υψώνει την έννοια του πολιτισμού ως το μέγιστο διαχρονικό επίτευγμα του λαού μας, ενώ η λειτουργία της Επιτροπής έφερε τη μεγάλη αλλαγή, μετακίνησε τον πολιτισμό από το χώρο της σύγκρουσης στο επίπεδο της συνεργασίας και ξεπέρασε τους φραγμούς της διαίρεσης.

Όπως λέχθηκε στην εκδήλωση, μερικά από τα έργα με τα οποία ασχολήθηκε η Τεχνική Επιτροπή είναι το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ο Πύργος του Οθέλλου, η εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου στην Κώμη Κεπήρ, το τζαμί Μουσταφά Πασιά στην Αμμόχωστο, το Χαμάμ στην Κάτω Πάφο, το Τζαμί στην Ευρέτου, η Παναγιά Μενδρίνα, στην Καλογραία, η εκκλησία της Παναγιάς στο Τραχώνι της Κυθρέας, ο Προφήτης Ηλίας στη Φιλιά και ο Άγιος Νικόλαος στο Συριανοχώρι.

Επίσης, ο Άγιος Παντελεήμονας στη Μύρτου είναι ένα μεγάλο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ ήδη γίνονται διεργασίες για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στο Λευκόνοικο και για μνημεία εντός της Αμμοχώστου καθώς επίσης και για δύο τζαμιά: το ένα στον Άγιο Ιωάννη και το άλλο στον Άγιο Νικόλαο. Επίσης, άλλα δέκα έργα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας είναι υπό σχεδιασμό ενώ τώρα καταρτίζεται νέος κατάλογος προτεραιοτήτων που θα προωθηθεί το φθινόπωρο για μελέτες και για έργα το 2017.

Ανακοινώθηκε, εξάλλου, ότι σύντομα ολοκληρώνεται το έργο πλήρους αποκατάστασης του τάφου του Τεύκρου Ανθία στην κατεχόμενη Κοντέα.

Τα υπόλοιπα άτομα που συγκροτούν την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά είναι οι Ali Kanli, Figen Caner, Naciye Doratli, Mustafa Hasim Altan, Mehmet Kanan, Αθηνά Παπαδοπούλου, Γλαύκος Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Καρής και Σώτος Κτωρής.

Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά χρηματοδοτείται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους για το έργο που επιτελεί η Τεχνική Επιτροπή για τη διάσωση πολιτιστικών μνημείων των δύο κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα στην ελληνική και τουρκική γλώσσα. Ποιήματα απάγγειλαν οι ηθοποιοί Χριστίνα Χριστόφια και Φώτης Αποστολίδης.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο συντονιστής των Τεχνικών Επιτροπών, Ανδρέας Πιρίσιης.